IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И централната банка на Канада се подготвя за затягане на паричната политика

Прогнозите на икономистите са за шест лихвени повишения през 2022 г., но някои анализатори очакват отлагане на покачванията

13:46 | 26.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Канада ще започне агресивна поредица от лихвени повишения като част от кампанията си за борба с инфлацията в страната, достигнала 30-годишен връх. Такива са очакванията на икономистите за резултата от заседанието на финансовата институция, което приключва в сряда, пише Bloomberg.

Търговията на суаповите пазари предполага, че има около 70% шанс представителите на банката да увеличат основния лихвен процент с 0,5 процентни пункта. Към момента показателят е на ниво от 0,25%.

Прогнозите са това да е първото от евентуални шест покачвания в следващите 12 месеца.

"Пазарът разбира, че това е нещо, което е трябвало да се случи отдавна, и че централната банка на Канада изостава“, смята директорът по стратегии в BMO Global Asset Management Фред Димърс. „Време е за увеличение, данните плачат за затягане [на паричната политика] от известно време насам“, допълни експертът.

Централната банка на страната, базирана в Отава, вече прекрати програмата си за покупка на облигации. Сега финансовата институция се присъединява към други регулатори по света, сред които Английската централна банка (АЦБ) и тази на Нова Зеландия, които затягат паричната си политика.

В сряда предстои Федералният резерв на САЩ също да вземе решение как да се пребори с инфлацията. Очакванията са Фед също да повиши лихвите със серия от покачвания, първото от които може да е още през март 2022 г.

Сега гуверньорът на Канадската централна банка Тиф Маклъм е изправен пред предизвикателството да озапти бързопокачващите се цени, без да навреди на икономическия растеж или по-лошо – без да предизвика рецесия.

Ценовият натиск в страната е най-високият от 1991 г. насам. Канадската икономика се възстановява силно от пандемичните спадове и бързо наближава пълна заетост, а това дава тласък за увеличение на заплатите.

Канада Канада

Източник: Bloomberg

Миналата седмица Bank of Nova Scotia, Toronto-Dominion Bank и National Bank of Canada завишиха прогнозите си за лихвени повишения след доклад за бизнес климата и публикувани данни за инфлацията, показващи допълнително покачване на цените.

Според някои анализатори лихвените повишения може да бъдат отложени до март или април.

„Смятаме, че има вероятност централната банка да положи основите на неизбежен цикъл на  нормализиране по време на това заседание. Банката може да напомни, че това нормализиране ще включва не само лихвите, но и баланса й“, каза икономистът Андрю Хюсби.

Много анализатори смятат, че банката няма да забърза решението си. От 27 икономисти, анкетирани от Bloomberg News, 15 очакват регулаторът да отложи ходовете си. За други става все по-ясно, че страната няма нужда от извънредни стимули, а неприспособяването на паричната политика носи риск от трайни вреди върху икономиката и репутацията на банката.

„Данните показват, че те [централните банкери] трябва вече да повишават лихвите“, каза икономистът в Citigroup Global Markets Inc. Вероника Кларк. „Ако не го направят, каква надеждност носят за справянето с инфлацията?“, допълва Кларк.

Анализаторите ще следят и за знаци как смята регулаторът да свие баланса си.

„В рамките на първия месец от оповестяването на първото лихвено повишение от банката ще започнат програмата по количествено затягане“, смята ръководителят по лихвени стратегии в  Canadian Imperial Bank of Commerce Иън Полик. „От наша гледна точка, колкото по-скоро, толкова по-добре. Буквално няма никаква причина за притежание на тези активи“, каза експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още