Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Япония може да тръгне обратно към добре познатата ѝ дефлация

Много икономисти се съмняват, че страната разполага с достатъчно инструменти, за да се пребори с ефектите от пандемията

Япония може да тръгне обратно към добре познатата ѝ дефлация

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе. Снимка: Bloomberg

Години след като Япония предприе предпазливо икономическо възстановяване от дългото си дефлационно проклятие, третата по големина икономика в света може да се върне обратно към цикъла на падащи цени, тъй като коронавирусът заплашва да предизвика дълбоки негативни икономически ефекти.

Връщането към дефлация би представлявало съкрушителен удар за премиера Шиндзо Абе, който обяви края на стагнацията като ключов успех на своите политики за стимулиране, известни като ‚Абеномика“, въведени през декември 2012 г.

Анализаторите твърдят, че заплахата е реална заради скорошните резки спадове на цените на петрола, които тежат върху инфлацията. Към тях експертите добавят ефектите от пандемията, засегнала японската икономика, застанала на прага на рецесията.

Йошики Шинке, главен икономист в Dai-ichi Life Research Institute, очаква основните потребителски цени в Япония да започнат да падат от април и да ускорят темпа на спад към края на годината.

„Непосредственият удар върху нивото на инфлацията ще дойде от намаляването на разходите за петрол. Цените на други стоки също могат да паднат при слабо търсене, тъй като пандемията вреди на растежа на заплатите и на работните места “, посочва Шинке. „Ясно е, че пандемията ще доведе до сериозен икономически спад. Това не е добре за прогнозата за цените“, добавя още икономистът 

Още по темата

Основните потребителски цени ще нараснат само с 0,1% на годишна база през второто и третото тримесечие на тази година преди да се понижат с 0,4% през периода октомври-декември, показа анкета на Ройтерс, обхващаща редица анализатори. 

Дългите и тревожни отношения на Япония с дефлацията възникват, след като страната претърпя банкова криза и рецесия през 90-те години на миналия век. Десетилетията на слабото търсене и ценови понижения укрепиха упоритите очаквания на потребителите, което направи невъзможно бизнесът да повишава разходите и принуди мнозина да предприемат болезнени отстъпки, дори и през по-късните периоди на икономически растеж.

Тези намаления на цените означават, че фирмите разполагат с по-малко пари за заплати и оборудване, което от своя страна обезкуражава потреблението на домакинствата. 

Потребителските цени в Япония започнаха да се насочват отново към ръст едва в началото на 2013 г., след като Шиндзо Абе активизира икономиката с радикален стимул, който засили настроенията и работните места. Годишната инфлация на потребителските цени достигна ниво от 0.6% през февруари. Сега пандемията заплашва да изкорени ползите от тези политики, след като навреди на размера на заплатите, продължава да охлажда потреблението и принуждава търговците да обмислят съкращаване на работни места.

Цените на стоките в Япония се плъзгат надолу, тъй като компаниите са принудени да отменят множество събития, които традиционно се провеждат в началото на април, когато стартира новата фискална година в страната, смятат анализаторите. Японският индекс на  мениджърите по поръчките също показа ранни признаци на дефлация. Показателят  падна до 44,8 пункта след коригиране от 47,8 пункта през февруари, като достигна най-ниското си ниво от април 2009 г.

Политиците, които доскоро обсъждаха кога официално да обявят победата във войната срещу дефлацията, сега вече гледат с тревога към риска от връщане към трайни спадове на цените. „Тревожим се, че Япония може да се върне към дефлация. Не можем да разчитаме на растеж на заплатите, защото въпросът сега е как да предотвратим загубата на работни места “, заявява правителствен служител. „Потребителските цени могат да започнат да падат. Не е сигурно, но има риск“, добавя той.

За разлика от световната финансова криза през 2008-2009 г., японските политици сега трябва да се борят с рисковете без инструменти. Премиерът Абе заяви в сряда, че правителството ще предприеме необходимите стъпки, за да гарантира, че страната няма да се върне към дефлация. Анализаторите обаче се съмняват в това дали Япония може да активира толкова голям пакет от разходи, колкото онези, лансирани от други големи икономики, без да обтяга своите вече разкъсани финанси.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
ЕЦБ има само един възможен ход, за да избегне борсов шок