IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената вече не е убежището, което беше

За да възвърне японската валута своя имидж, трябва първо кери търговията с нея да бъде възобновена

09:11 | 25.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Военни барабани в Близкия изток и "ново стратегическо оръжие" в Северна Корея. Според пазарния разум всяко от тези събития трябваше да накара йената да скочи спрямо щатския долар. Трейдърите щяха да се позоват на статуса на японската валута като убежище във времена на повишен геополитически риск.

Тази търговия в полза на валутите убежища обаче изглежда вече не е в сила, пише Лио Люис за Financial Times.

Йената поскъпна, когато през първата седмица на новото десетилетие се появиха мрачните заглавия, но само с малко. Валутата остана в границите на 107-110 за долар, в които се намира от четири месеца, като всъщност посоката й е към поевтиняване.

Отслабването започна след 6 януари, когато приключиха новогодишните празници и японските инвеститори се върнаха на работа. Толкова за уж надеждния модел за изкупуване на йени от страна на избягващите риска местни инвеститори. Онези, които търсят убежища, се насочиха към златото.

Анализаторите предложиха солидни основания, поради които йената не се представи така, както мнозина очакваха. Първо, Япония поддържа търговски дефицит, което предполага по-слаба валута. Второ, местните фонд мениджъри купуват чужди активи с по-висока доходност. Трето, японските компании, изправени пред хроничен недостиг на приемливи алтернативи за инвестиции у дома, все повече насочват капитала си в чужбина.

Това е в съответствие с новоустановената стабилност на йената. Валутният стратег на JPMorgan Тору Сасаки отбелязва, че през 2019 г. двойката долар-йена се е търгувала в най-тесния си диапазон от 1980 г. насам, едва 7,6 на сто. Това е трета поредна година, в която годишният диапазон е под 10 на сто. През голяма част от последните четири десетилетия колебанията обикновено са много по-големи.

Най-съществената промяна, твърди Сасаки, е между сега и момента, в който за първи път йената започна да получава етикета „убежище“ - необичайно бурният период между 2005 и 2007 г., когато треската за търсене на риск беше висока. Тогава кери търговията - заемане на йени при ниска лихва за финансиране поемането на риск в други валути с по-високи лихви - беше също толкова популярна. Колкото по-розова бе глобалната перспектива, толкова повече се продаваше йената, за да подкрепи кери търговията с валутите на Бразилия, Турция и Австралия.

Когато пазарите се колебаеха във времена на стрес обаче, кери търговията с йената обикновено се свиваше първа и най-много, принуждавайки инвеститорите да изкупуват обратно заетата валута. В този смисъл японската валута рядко, ако изобщо, е била търсена като убежище сама по себе си. Ття просто поскъпваше по подразбиране, когато другите залози биваха затваряни. Това означава, че за да се възстанови имиджът на убежище на йената, кери търговията с нея първо трябва да се възобнови.

Това е сложно. Никоя от основните икономики сега няма валута, която би могла да се определи като наистина високодоходна, което елиминира главната привлекателност на кери търговията. А за тези, които все още искат да предприемат стратегията, супер ниските лихви в евро са дори по-привлекателни от тези на йената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още