IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ifo: Глобалният бизнес климат достига най-високото си ниво от 2011 г.

С изключение на Близкия изток и Северна Африка експертите оценяват по-позитивно настоящата икономическа ситуация

12:08 | 13.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Световната икономика се развива толкова добре, колкото за последен път е било преди шест години и половина, сочи ново проучване.

Барометърът за глобалния бизнес климат се покачи с 3,9 пункта до 17,1 пункта през четвъртото тримесечие, съобщи в понеделник базираният в Германия институт Ifo, позовавайки се на тримесечното си проучване сред повече от 1100 експерти от 120 страни. Те оценяват по-оптимистично текущата ситуация и перспективите за бъдещето.

„Постепенното възстановяване на световната икономика набира скорост", казва президентът на Ifo Клеменс Фюст, цитиран в прессъобщението.

Климатът се подобрява в почти всички региони на света. С изключение на Близкия изток и Северна Африка експертите оценяват по-позитивно настоящата икономическа ситуация.

Развитието на очакванията е смесено. Оптимизмът се свива в развитите икономики. Експертите от нововъзникващите и развиващите се икономики, от друга страна, очакват световната икономика да се разгърне по-силно, като Латинска Америка допринася сериозно за подобряването на очакванията.

Благодарение на възхода на износа се очаква ускоряване на цените в световната икономика. Малко по-малко участници в проучването очакват световната търговия да расте като цяло, пояснява Фюст. Същевременно спада делът на тези, които считат ограниченията в експортния бизнес за общоикономически проблем. Очаква се също така в идните месеци доларът да поскъпне спрямо другите валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още