IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономически данни от САЩ отслабиха долара в края на миналата седмица

Паундът поскъпна в петък, подкрепен от добрите данни за британската икономика

10:55 | 13.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Доларът завърши с понижение търговията в последния работен ден от миналата седмица. Повод за негативното представяне на зелените пари се оказаха слабите данни за потребителско доверие на Мичиганския университет. Индикаторът се понижи до 97.8 пункта за месец ноември, след като голяма част от пазарните участници очакваха да достигне 100.7 пункта. Този индекс е обект на интерес както от страна на икономистите, така и за инвеститорите, тъй като дава представа за склонността на потребителите да увеличат разходите си. Доларовият индекс, който показва изменението на долара спрямо кошницата от шест основни валути, отстъпи с 0.06 на сто до 94.38 пункта. На седмична база индексът реализира спад от 0.6%, което е най-слабото представяне от 13 октомври насам.

Паундът поскъпна в петък, подкрепен от добрите данни за британската икономика. За месец септември индустриалното производство в страната се е увеличило с 2.5% спрямо предварителните очаквания за ръст от 1.9%. Подобрение се наблюдава и при търговския баланс, като дефицитът се сви до 2.75 млрд. паунда. Предварителните очаквания бяха за стойности около 4.7 млрд. паунда. Положителните новини дадоха тласък на лирата, която завърши деня с ръст от 0.36%, достигайки 1.3196 долара за паунд. Японската йена беше сред най-силно представилите се валути, след като за изминалата седмица поскъпна с половин процент спрямо американския долар.

Златото не успя да се възползва от слабостта на долара, след като завърши деня с понижение от почти процент до 1 274.40 долара за тройунция. Причина за негативния резултат на благородния метал се оказаха публикуваните данни от World Gold Council, според който световното търсене на злато през третото тримесечие на тази година се е понижило с 9% спрямо същия период на 2016 г., достигайки нива от 915 тона. Другите благородни метали също завършиха сесията на негативна територия. Фючърсите на среброто загубиха половин процент от стойността си, поевтинявайки до 16.88 долара за тройунция, докато платината спадна с 1.06% до 930.65 долара.

Петролът приключи търговията в петък с понижение на фона на прогнозите, че петролното производство в САЩ ще нараства, докато цените на суровината се задържат в близост до 28-месечните си върхове. Фючърсите на американския лек суров петрол поевтиняха с 43 цента или 0.7% до 56.74 долара за барел. При сорта Брент понижението бе с 37 цента или 0.6% до 63.56 долара. По-рано през седмицата черното злато се изкачи до най-високите си нива от юли 2015 г. насам, получавайки подкрепа от нарастващата вероятност страните от ОПЕК да удължат петролната програма за ограничаване на производството до края на 2018 г. "Пазарните участници очакват страните от петролния картел да удължат споразумението до края на следващата година", коментираха анализатори от Commerzbank, според които по-високите цени на петрола би трябвало да доведат до увеличение на производството на шистов петрол в САЩ.

Водещите щатски индекси като цяло реализираха негативни резултати в последния работен ден от изминалата седмица. Dow Jones загуби 39.73 пункта, отстъпвайки до 23 422.31 пункта. С най-слаби резултати в индекса бяха акциите на Merck и Intel. В същото време Disney успяха да ограничат загубите за индекса, след като нараснаха с 3%. S&P 500 отстъпи с 0.1% до 2582.28 пункта. Най-слабо се представиха книжата на Johnson Controls, които спаднаха с 4.1%. Nasdaq завърши деня почти без изменение на нива от 6 750.94 пункта. Акциите на технологичните гиганти Facebook, Netflix и Alphabet спаднаха на фона на опасенията, че данъчната реформа може да бъде отложена с една година.

В Европа фондовите пазари също се оцветиха в червено. Euro Stoxx600 спадна с 0.37%. Водещият британски индекс FTSE100 загуби 0.68% от стойността си, достигайки 7 432.99 пункта. САС40 изтри половин процент от стойността си, достигайки до 5 380.72 пункта. Акциите на италианската аерокосмическа компания Leonardo имаха най-слаб дневен резултат, след като от корпорацията понижиха очакванията за приходите и печалбата през настоящата година. На седмична база книжата ѝ отчетоха срив от 14%. Акциите на британската Burberry намаляха с 2%. Deutsche Bank, Credit Suisse и JPMorgan понижиха прогнозите си за цените на акциите на компанията, след като очакванията са, че продажбите на Burberry ще се запазят без сериозна промяна през следващите 2 години.

Понеделник ще бъде неработен ден в Канада. Сред по-важните новини от днешния ден се открояват данните за държавния бюджет на САЩ, които ще бъдат оповестени в 21.00 часа българско време. От 19.45 часа вниманието на пазарните участници ще бъде насочено към предстоящото изявление на Харухико Курода, който е председател на Японската централна банка.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Здравко Пиринлиев

EUR/USD

Цялостна концепция за задълбочено корективно движение при валутната двойка остава в сила. В рамките на краткосрочната търговия обаче цената дава възможност отново за продажби. Ако видим волатилен пробив на трендлинията, цената ще има потенциала да достигне нивото от 1.1556.

USD/JPY

На 8 ноември коментирахме: “Около манията по вдигането на лихвите за трети път тази година, доларът регистрира добре структурирано възходящо движение. Изглежда обаче това действие на Фед вече в по-голямата си част е изконсумирано от ценовото движение. При пробив на вертикалната трендлиния може да видим низходящо движение до нивото на 113.00, а при пробив на подкрепата там, ценовото движение ще има потенциала да стигне до подкрепата от 111.70.“

Ценовото движение регистрира поевтиняване. Силата на продавачите обаче не беше достатъчна, за да се реализира пробив на нивото от 113.00. Въпреки това идеята за по-дълбока корекция при долара остава в сила.

EUR/CAD

На 07.11 писахме: “Ценовото движение показва силно отхвърляне на големите времеви рамки. Продавачите се появяват на нивата около 1,5000. Очакваме поевтиняване при валутната двойка до нивата около 1,4500.”

Цената реализира пробив и тест след пробива. Към момента идеите за продажби остават валидни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още