Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Икономическите вълнения затрудняват Фед да диагностицира основните щети

Централната банка на САЩ се нуждае от още време, за да анализира всички налични подходи, както и въздействието на пандемията върху търговията и социалния живот

Икономическите вълнения затрудняват Фед да диагностицира основните щети

Управителят на Фед Джером Пауъл. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Служителите на Федералния резерв на САЩ могат да предприемат предварителни мерки в сряда, за да изяснят как ще осигурят по-голяма подкрепа на икономиката сега, когато лихвените проценти са приковани близо до нула.

Фед едва ли ще обяви големи промени в политиката след края на двудневното заседание по-късно днес, но все пак ще обясни своето мислене по време на пресконференцията на гуверньора Джером Пауъл, както и своите нови икономически прогнози, пише The Wall Street Journal.

Служителите на централната банка вероятно ще обсъдят (или вече са обсъдили) на срещата как да коригират плановете си за закупуване на облигации и ипотечни активи и как да задържат лихвите близо до нула за известно време.

На това заседание Фед възобновява прогнозите за лихвените проценти, икономическия растеж, безработицата и инфлацията, след като намали тримесечните прогнози през март. Те вероятно ще покажат, че повечето служители на централната банка не очакват повишаване на краткосрочните лихви до 2022 г.

„Фед е твърдо ангажиран да използва своите инструменти, за да направим всичко възможно, за толкова време, колкото е необходимо, за да осигурим някакво облекчение и известна стабилност сега, да подкрепим възстановяването, когато започне, и да се опитаме да избегнем по-дългосрочни щети относно живота на хората, породени от едно устойчиво високо ниво на безработица, или за техния бизнес чрез излишна несъстоятелност“, заяви Пауъл в края на май. 

Още по темата

Централната банка намали лихвите почти до нула през март на фона на щетите, които причини глобалната пандемия от коронавирус, а служителите на Фед стартираха маратон от въвеждане на програми за отпускане на кредити за бизнеса, градовете и щатите.

Централните банкери потвърдиха плановете си през април да задържат лихвите близо до нулата, докато не се уверят, че икономиката се възстановява, а нивото на инфлацията да достигне целта си от 2%, докато безработицата падне до нивата от преди пандемията.

В допълнение, Фед закупи държавни ипотечни ценни книжа за повече от 2 трлн. долара, тъй като пандемията предизвика масиран полет за безопасни парични активи в средата на март.

Фед стартира заседанието тази седмица, изправен пред известен натиск от пазарите, за да изясни целта на тези покупки, която намаляват всяка седмица. Централната банка ще закупи до 20 млрд. долара съкровищни облигации през тази седмица, което е намаление от 50 млрд. долара спрямо времето от преди шест седмици и с 375 млрд. долара по-малко спрямо седмицата, завършила на 23 март.

Служителите на Фед постигнаха успех във възстановяването на функционирането на пазара, но други фактори, като растящото емитиране на съкровищни облигации от страна на Министерството на финансите за финансиране на мерки за икономическа помощ, заплашват да увеличат доходността по дългосрочните ценни книжа това лято.

Данните от миналия петък за заетостта в САЩ, която се възстанови през май, изпрати доходността по 10-годишното държавни ценни книжа нагоре с 0,2 процентни пункта до 0,94% през миналата седмица, въпреки че след това доходността се понижиха леко в понеделник и вторник.

Именно днес Пауъл има възможността да изясни целта на тези покупки, за да се избегне недоумение.

Целта на Фед трябва да бъде да свързана с поддържането на стабилна дългосрочна доходност, без неговите представители да става прекалено конкретна за това как ще го направят, смята Робин Брукс, главен икономист в Института за международни финанси.

Настоящата икономическа криза може да тласне Фед да търси умерено по-висока инфлация след периоди, в които инфлацията пада под целта от 2%. Длъжностните лица все още работят върху този преглед, който би могъл да оформи начина, по който те определят своите планове.

Служителите на Фед заявиха също, че ще проучат дали да ограничат доходността по определени държавни ценни книжа, като ги закупят според нуждите си, за да затвърдят насоките си по отношение на лихвите.

След като през март регулаторът действа агресивно, за да избегне финансова криза, Фед се колебае да изстреля нова стратегия за паричната политика, въпреки че сигнализира, че подобна промяна е възможна.

Действията на Фед успяха да подкрепят финансовите пазари. Но икономическите вълнения затрудняват диагностицирането на основните щети, причинени от вируса.

Времето до септември може да даде на Фед по-добра представа как да се калибрира тази нова политическа стратегия, отчасти поради изключително необичайния характер на настоящия шок. Дотогава регулаторът ще може да преразгледа всяко допълнително икономическо облекчение от Конгреса, перспективата за ваксините и всякаква друга информация за това как вирусът се разпространява с възобновяване на търговската дейност.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Каква е разликата между мемекойн и мемеакция?