Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Индустриалната активност на фона на пандемията – във фокуса на седмицата

Четири централни банки ще проведат заседанията си през тази седмица, а Фед ще публикува протоколите от последните си две извънредни срещи

Индустриалната активност на фона на пандемията – във фокуса на седмицата

Снимка: Bloomberg

Страховете от разпространението на пандемията от коронавирус остават във въздуха и тази седмица. Въпреки признаците, че ръстът на заразените в Европа се забавя, в САЩ броят на новите случаи продължава да нараства. Броят на заразените в световен мащаб  надвиши един милион през последната седмица, като една четвърт от всички случаи са били в САЩ. Ситуацията в страната се влошава и президентът Доналд Тръмп предупреди, че следващите две седмици ще бъдат „много болезнени“. В момента тридесет и осем щата ограничават икономическата си активност само до „основния бизнес“. Социалното дистанциране тежи върху активността, а икономическият спад нараства бързо.

Икономическите данни от тази седмица вероятно ще отразят нарастващите щети от коронавируса и усилията за неговото овладяване.

Спешната среща между представителите на държавите от ОПЕК+ през тази седмица ще реши не само съдбата на цените на петрола в краткосрочен план, но и позицията на ОПЕК в сектора. Ако ОПЕК и Русия се споразумеят за намаляване на добива с 10 милиона барела на ден, това ще даде на САЩ много по-силна позиция занапред. В същото време анализаторите очакват исторически спад на цените на петрола, ако и Русия, и ОПЕК не успеят да се съгласят на подобно съкращаване на продукцията.

Още по темата

От друга страна доставчиците на услуги като ресторанти и хотели са най-силно засегнати от блокадите, предназначени да ограничат разпространението на коронавируса. Но заводите също отчитат значителен спад в активността и настроенията заради прекъсването на веригите за доставки и спадането на потребителските разходи. Икономистите очакват цифрите, публикувани от германската статистическа агенция в понеделник, да покажат рязък спад на новите поръчки за промишлени стоки през февруари.

Във вторник ръководството на Централната банка на Австралия ще проведе заседание за определяне на институционалния лихвен процент. В момента основната лихва на централната банка се намира на ниво от 0,25%.

В същия ден ще бъдат оповестени и данните за нивото на индустриалното производство в Германия през февруари.

В сряда Федералният резерв на САЩ ще публикува протоколите от своите извънредни заседания на 3-и и 15-и март, когато ръководството понижи референтния лихвен процент на централната банка близо до нула и оповести програми за стабилизиране на икономиката. От своя страна Централната банка на Полша също ще проведе заседание за паричната си политика.

Бордовете на още две централни банки ще проведа официалните си срещи в четвъртък. Това са ръководствата на Централната банка на Южна Корея и Централната банка на Сърбия.

В същия ден ще бъдат оповестени данните за нивото на брутния вътрешен продукт и индустриалното производство на Великобритания.

Още по темата
В предпоследния делничен ден ще бъде изнесена и информация за броя на молбите за обезщетения при безработица в САЩ. Близо 10 милиона американци - повече от цялата работна сила на щата Ню Йорк - подадоха заявления за финансова помощ при безработица през двуседмичния период, завършил на 28-и март. Цифрите от четвъртък ще обхванат седмицата, приключила на 4-и април.

Очаква се и индексът на потребителския настроение на Университета в Мичиган да отрази нарастващия песимизъм относно икономическите перспективи на страната.

Анализаторите смятат, че в петък данните за индексите както на потребителските цени, така и на цените на производител в Китай да отчетат понижение през март, отразявайки по-слабото търсене на фона на пандемията. Спадащата инфлация ще даде повече възможност на централната банка да стимулира икономиката, след като последните проучвания на бизнес настроенията предполагат продължително и трудно възстановяване.

 

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Не, Китай не използва юана като оръжие