Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Инвеститори в облигации отново на лов за доходност през 2021 г.

Малко инвеститори вярват, че доходността на ценните книжа ще се върне към нивата си преди COVID-19 в скоро време

Инвеститори в облигации отново на лов за доходност през 2021 г.

Снимка: Bloomberg

Американският пазар на държавни ценни книжа отведе инвеститорите на бурно пътуване през 2020 г., като доходността спадна до исторически минимуми в началото на годината, преди частичното възстановяване през втората половина, пише Ройтерс.

Инвеститорите търсят доходност, която да се увеличи още повече, тъй като вече прелистваме календара към 2021 г.

Очакванията, че ваксината срещу COVID-19 ще предизвика икономическо възстановяване през 2021 г., изтласкаха част от инвеститорите далеч от държавните облигации и други безопасни убежища през последните месеци и спомогнаха за вдигане на доходността обратно към поспандемичните нива от под 1%.

И все пак те са далеч от нивата, наблюдавани в началото на годината, когато доходността на бенчмарковите 10-годишни американски съкровищни бонове достигна близо 2%.

Постпандемичният спад на доходността, предизвикан от безпрецедентната подкрепа на Федералния резерв на САЩ, имаше широкообхватни последици, принуждавайки инвеститорите да преосмислят ролята на облигациите за хеджиране. Цената на златото, което често се конкурира с инвестициите, носещи доходност, нараства с около 24% до момента, най-добрата година от десетилетие.

„Подновеният лов за доходност означава, че инвеститорите трябва да разгледат ролята на облигациите в портфейлите си“, коментират анализатори от UBS.

Малко инвеститори вярват, че доходността на ценните книжа ще се върне към нивата си преди COVID-19 в скоро време. Средната прогноза на стратезите в последното проучване на Ройтерс показва, че доходността ще остане в рамките на 1,2% през следващите 12 месеца.

Ако историята служи като модел, доходността може да се окаже значително под текущите прогнози - анализаторите са склонни да надценяват доходността в рамките на една година.

Катализатор за повишаване на доходността на по-дългосрочните облигации може да бъде потенциалното нарастване на инфлацията в САЩ - фактор, който може да накара инвеститорите да продават по-дългосрочни облигации, тъй като инфлацията ерозира стойността им с течение на времето.

Въпреки че през последното десетилетие инфлацията се задържа средно под целта от 2%, определена от Федералния резерв, трилиони долари в държавни разходи и обещанието на централната банка да позволи периоди на по-високи потребителски цени съживиха дискусиите за нейното възстановяване.

Последното проучване на BofA Global Research показва, че мениджърите на фондове виждат покачването на инфлацията като вторият по големина риск на пазара.

Анализатори от Deutsche Bank заявиха в коментар по-рано през декември, че следващата година трябва да има здравословен апетит за повече държавни ценни книжа, ако Фед продължи подкрепата си.

И все пак търсенето на държавни ценни книжа може да остане небалансирано през 2021 г., предупреди Bank of America на 11 декември, като очаква предлагането да достигне рекордни върхове.

Инвеститорите също следят отблизо дали Фед ще преконфигурира своите покупки на облигации, за да ограничи потенциалното нарастване на дългосрочната доходност.

От своя страна, Фед не даде големи индикации, че е готов да коригира покупките, като председателят Джером Пауъл заяви по-рано този месец, че за момента купуването на по-дългосрочен дълг не е „начело в списъка с възможности“.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Илон Мъск иска по-зелени биткойни, но има ли план, с който да постигне това?