Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Инвеститорите гледат с надежда към следващата година

След решената засега дилема около изборите в САЩ в полезрението на борсовите играчи влиза финалния спринт за споразумението за Brexit

Инвеститорите гледат с надежда към следващата година

Много инвеститори изпратиха успешна седмица: Новината, че ваксина срещу Covid-19 може да бъде намерена по-рано от очакваното, и победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ дадоха силен тласък на европейските борси през миналата седмица.

С 13 076 пункта и седмичен ръст от почти пет процента водещият германски индекс Dax надмина психологически важната оценка от 13 000 пункта в петък вечерта - дори ако Dax изглеждаше малко безразличен в последния търговски ден от седмицата и завърши петъка почти без промени. 

„Dax отново преследва рекорда си за всички времена“, прогнозира Робърт Грайл, главен стратег в Merck Finck. Това са почти 13 800 пункта. Откакто Dax спадна под 9 000 пункта през лятото, той отново започна да си проправя път - през последните шест месеца най-важният барометър на германския фондов пазар добави над 20 процента.

С това 2020 г. може да бъде годината, която да влезе в учебниците по история, смятаанализаторът Кристиан Калер от DZ Bank. „Най-важният урок за инвеститорите в акции отново беше: диверсифицирайте портфолиото си, заложете на добри компании, не продавайте в паниката“. 

Много трейдъри вече гледат към предстоящата година - и там се чуват нотки на оптимизъм. „Първоначално трансферът на власт в САЩ ще определи потока от новини на борсите“, прогнозира експертът от DZ Калер. Под управлението на новия президент на САЩ Байдън пазарната среда за компаниите няма да се промени значително, казва той, но смяната „оказва влияние върху настроението: политиката в САЩ вероятно ще стане по-надеждна“, очаква Калер. „А това също е добра новина за фондовите пазари“. 

Освен това е налице и перспективата за край на пандемията на коронавируса през 2021 г. Ясно е едно: ако пристигне дългоочакваната ваксина, шансовете за значително икономическо възстановяване, съпроводено с по-високи корпоративни печалби, се увеличават. „След рецесиите печалбите се увеличават непропорционално, тъй като разходите са били намалени по време на кризата, а и без това добрите компании успяват да разширят своята пазарна мощ“, обяснява Калер.

Ваксината дава надежда
 

Главният икономист на Metzler Asset Management Едгар Уолк е също уверен. По думите му обаче да се ваксинират хора в толкова много страни ще бъде голямо логистично предизвикателство. Глобалната икономика също със сигурност ще бъде изправена пред изключително тежка зима. „Но ваксината отваря перспективата, че предстои край на пандемията, животът ще се нормализира и няма да влязат в сила заповедите за твърдо блокиране", казва Уолк. „Това означава, че компаниите и частните домакинства вече могат да планират по-добре. Следователно те ще задържат като резерви по-малко разходи, отколкото през пролетта, когато несигурността беше много голяма“. 

Това ще се отрази и на пазарите. Анализаторите около Кристиан Калер очакват в края на 2021 г. Dax да бъде на ниво от 14 000 пункта. „Очакваме бичият пазар да продължи и след 2021 г.“, казва той. И не само това: Калер прогнозира, че ръстът на пазара ще засегне и много изостанали. „Следващите няколко години трябва да са подходящи за инвеститорите в акции. За разлика от инвеститорите в инвестиции с фиксиран доход, които трябва да изпитат насрещен вятър в икономическия подем“.

Разбира се, не всички са толкова големи оптимисти: някои инвеститори реагират подозрително, когато прогнозите са толкова положителни. Във всеки случай би било нереалистично да се очаква индексите да се движат нагоре без препятствия. 

Но поне през новата борсова седмица няма нищо в дневния ред, което би могло да повлияе предварително негативно на настроението на трейдърите. Повечето компании вече са публикували последните си бизнес данни. Британската телекомуникационна група Vodafone ще представи полугодишните си данни в понеделник, а годишните данни на Easyjet ще бъдат публикувани във вторник.

Преговорите за Brexit под светлините на прожекторите

Икономическият барометър на Фед в Ню Йорк ще предостави информация за икономическата ситуация в понеделник, продажбите на дребно в САЩ ще последват във вторник, а други водещи показатели ще последват в четвъртък. Ситуацията в Европа ще стане по-ясна от индекса за потребителските настроения в еврозоната в петък.

Остава обаче една неяснота: в края на седмицата трябва да приключат преговорите между ЕС и Великобритания за бъдещите отношения след 1 януари 2021 г. - този път наистина. Във всеки случай преговорните екипи са си определили крайния срок до края на седмицата, за да постигнат компромис. Все още не е ясно дали ще се стигне до сделка или не - британският премиер Борис Джонсън е просто непредсказуем.

Какво още ще следим? 

Понеделник: Въпреки дълбокия спад, свързан с коронакризата през февруари, китайското промишлено производство през първите девет месеца на годината беше с малко (1,2%) над нивото от предходната година. Индексите на мениджърите по покупки сигнализират, че силната динамика от предходните месеци ще продължи и през октомври.

От германската Deka Bank очакват непроменен годишен темп на промяна от 6,9%. Икономиката навлиза в четвъртото тримесечие с инерция и получава все по-голяма подкрепа от сектора на услугите и частните потребителски разходи. Въпреки че нарастващият брой заразени в Европа е рисков фактор, досега китайската икономика се е възползвала от свързаното с коронакризата голямо търсене на технологични стоки.

Вторник: Във възстановяването от кризата американската икономика показва две лица: Докато продажбите на дребно за първи път надвишават нивото отпреди кризата през юни, индустриалното производство очевидно изостава. Данните за октомври едва ли ще променят нещо съществено в тази обща картина. 

Ежедневните данни за развитието на продажбите обаче показват, че продажбите през октомври вероятно са намалели в сравнение с предходния месец. От гледна точка на. Deka това е нормализиране, тъй като продажбите са само част от общото частно потребление и извличат непропорционална полза например от мерките за държавна подкрепа. Допълнителни ежедневни данни за общото частно потребление предполагат, че потреблението ще продължи да нараства през октомври.

Четвъртък: Времето за споразумение за Brexit на след 1 януари 2021 г. става все по-оскъдно, особено времето за своевременното му ратифициране. Пробивът в преговорите за Brexit все още предстои. Но тъй като в момента кръгът на хардлайнерите около Борис Джонсън се руши, по-конструктивното отношение на британците към ЕС може да позволи скорошно споразумение.

В допълнение Джонсън не бива да рискува Brexit без сделка с ЕС, тъй като в противен случай бързото търговско споразумение със САЩ при новия президент на САЩ Байдън (критик на Brexit) едва ли би било възможно. Следващата седмица е новият краен срок за ЕС за съгласуване на проект на договор с Великобритания: очакват се ясни изявления, особено около срещата на върха на ЕС, но не по-късно от края на следващата седмица.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Могат ли икономиките на ЕС да растат достатъчно, за да изплатят увеличаващия се дълг