IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите не виждат спешна нужда от промяна на експозициите си към злато

пазарните участници очакват допълнителна информация от протокола на Фед тази седмица за покачването на лихвения процент в САЩ

11:58 | 21.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

През вчерашния ден се проведе среща между групата на министрите на финансите на страните от еврозоната и представители на Гърция, на която бяха обсъдени нови икономически реформи за подпомагане на гръцката икономика. Президентът на еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че ще настъпи промяна, свързана с отдалечаване от суровата политика и преминаване към акцентирането върху реформи. Той допълни, че тази промяна може да премахне бариерата, която е пречила на Гърция да получи така нужните помощи, но въпреки това няма гаранция, че ще се стигне до споразумение или че то ще бъде одобрено от гръцкия парламент. Това от своя страна доведе до спад в двегодишните държавни облигации на Гърция поради надеждата, че страната има шанс да избегне още по-дълбока криза.

В понеделник щатските пазари бяха затворени поради честванията на Деня на президентите в САЩ. Това от своя страна ограничи активността в Европа и Азия. Европейските акции се покачиха минимално, като най-значителни бяха ръстовете при телекомите, а най-голям спад записаха акциите на британско-холандската компания за стоки Unilever, която изтри почти 9% стойността си, след като компанията Kraft Heinz оттегли предложението си за сливане в неделя. Доларът не бе сред предпочитаните за търговия валути в понеделник, записвайки спад от 0.1% спрямо кошница от основните валути. Това е резултат от несигурността за политиките на Доналд Тръмп, както и за това, кога ще бъдат повишени лихвените проценти в САЩ. Британската лира поскъпна с 0.5% до 1.2466 долара, а японската йена се понижи с 0.2% до 113.07 йени за долар. Според бившия икономист от МВФ Стивън Джен очакванията за йената са тя да достигне цена от 120.00 йени за долар след шест месеца, когато бъдат увеличени лихвените проценти от Фед.

Златото остана без съществена промяна в понеделник поради очакванията на пазарните участници да получат допълнителна информация от Фед тази седмица за покачването на лихвения процент в САЩ. Благородният метал се търгуваше на цена от 1236.01 долара за тройунция, което е незначителна промяна спрямо цената от 1235.22 долара, на която се търгуваше в петък. Анализаторът от UBS Джони Тевес обясни, че в момента инвеститорите не виждат спешна нужда за промяна на експозициите си към злато.

На петролните пазари цената на черното злато се покачи, но движението беше ограничено, тъй като инвеститорите не бяха сигурни дали всъщност увеличението в броя на щатските нефтени платформи и рекордните запаси няма да засенчат усилията на производителките от ОПЕК за намаляване на производството и балансиране на пазара. Лекият суров петрол поскъпна с 23 цента до цена от 53.63 долара за барел, а сортът петрол Brent повиши цената си с 33 цента до 56.14 долара за барел. Инвеститорите със сигурност са приели думите на членовете на ОПЕК за тяхната отдаденост към намаляването на производството, защото притежават повече фючърси и опшъни върху петрол, отколкото някога е отчитано, съобщават от Ройтерс. Въпреки това анализатори твърдят, че без значение договорените намаления в производството Саудитска Арабия е решила да не намалява износа си през зимата.

Американските индекси се представиха добре през изминалия ден, завършвайки с увеличение в стойността си, макар и минимална. Dow Jones Industrial Average записа увеличение от 4.28 пункта или 0.02%, а стойността на индекса S&P 500 се увеличи с 3.94 пункта или 0.17%. Германският индекс DAX30 също записа увеличение от 70.60 пункта или 0.60%, а английският FTSE100 остана непроменен. Доларовият индекс показа смесени резултати при изключителна ниска волатилност на пазара, поради националния празник в САЩ, колебаейки се около 100.90. Зелените пари се покачиха спрямо йената и се понижиха спрямо британската лира и австралийския долар, като повечето двойки завършиха деня близо до нивата на затваряне в петък.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

GBP/JPY

Валутната двойка е в процес на развитие на тренд потвърждаваща фигура “триъгълник”. Възходящото движение на дневна графика, започващо от 03 ноември миналата година и има потенциал да бъде продължено. При пробив на горната линия на триъгълника цената ще получи нужното възходящо ускорение, за да тества зоната на съпротива от 147.70. Днес в 12:00 часа българско време гуверньорът на Английската централна банка, Марк Карни, ще има изявление относно равнището на инфлацията и бъдещата монетарна политика във Великобритания. От чисто фундаментална гледна точка, изявленията имат потенциал да се явят като катализатор за отиграване на техническата формация.

AUD/USD

При тази двойка имаме пробив на подкрепа, която е била тествана няколко пъти преди това, последван от корекция, достигнала до пълзящата средна, явяваща се съпротива в случая. При оттласкване от нея и достигане до 0.76730 може да се търсят къси позиции, като движението е с потенциал около зоната на ниво 0.76250.

EUR/CAD

Тук е в ход развитието на графичната фигура „флаг“, както сме писали в анализа си от 16-ти февруари. Към този момент имаме пробив на ключово ниво 1.38350, последван от корекция даваща възможност за по-удобни къси позиции. Не трябва да забравяме, че е възможно корекцията да не е приключила. При стартиране на низходящото движение таргетът остава в зоната около 1.3355.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още