Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Инвеститорите остават разкъсани между възможна втора вълна и нова подкрепа

Следващите дни няма да са особено наситени с икономически данни, във фокуса ще са проучванията за индексите на мениджърите по поръчките

Инвеститорите остават разкъсани между възможна втора вълна и нова подкрепа

Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

В момента много инвеститори се колебаят между надеждата и страха. От една страна, те се притесняват от възможна втора вълна от коронавируса. Съвсем наскоро имаше рекордни увеличения на новите заразени в рамките на един ден в редица американски щати, както и поредното огнище на коронавируса в Пекин.

От друга страна, инвеститорите залагат нат всеобхватните стимулиращи пакети, които биха могли отново да задвижат икономиката след резкия спад, причинен от пандемията. В петък държавните и правителствените ръководители на ЕС обсъдиха плана за възстановяване до 750 милиарда евро чрез видеоконференция. Все още няма единно решение. Но вероятно е имало сближаване по важни въпроси. Четирите страни Дания, Холандия, Австрия и Швеция досега категорично се противопоставят на невъзстановимата финансова помощ за страните от ЕС, които са най-засегнати от кризата. Явно са се отказали от това отношение.

Така новата седмица започва на фона на намаляващите ограничения срещу разпространението на коронавируса и в същото време рекордния ръст на заразените. В неделя от Световната здравна организация отчетоха рекорден скок на случаите на коронавирус в световен мащаб, като най-голямо увеличение се наблюдава в Северна и Южна Америка. Икономическите данни,  излизащи през следващите дни, ще покажат къде икономиката започва да се възстановява и къде щетите продължават да нарастват на фона на усилията за овладяване на новия коронавирус.

В понеделник Китайската народна банка остави основния си лихвен процент по едногодишните кредити на ново от 3,85%. Ставката по петгодишните кредити също стана непроменена при 4,65%

В същия ден се очаква се данните за продажбите на жилища в САЩ да покажат спад през май за трети пореден месец. Това отразява ефекта от блокадата, съкращенията и по-голямата несигурност.

Още по темата

Във вторник ще бъдат оповестени предварителните данни от проучванията за индексите на мениджърите по поръчките PMI за секторите на промишлеността и  услуги в Азия (Австралия и Япония), Европа(Франция, Германия, еврозоната и Великобритания) и САЩ. Очаква се показателите да се стабилизират през юни, което предполага, че световната икономика започва бавно да се възстановява след облекчаване на блокадите срещу коронавируса.

Според Commerzbank обаче тези показатели няма да предоставят смислена информация. В нормални времена те са добър показател за икономиката. Изключение прави обаче рязката рецесия. Докато индексите на мениджърите за закупуване се увеличават сравнително бързо, обикновено възстановяването на икономиката отнема повече време.

В сряда се очаква да излезе докладът за бизнес настроенията в Германия на Института за икономически изследвания Ifo, като анализаторите прогнозират общо подобряване на  нагласите.

В четвъртък пък ще бъде публикувано проучването на потребителските настроения в Германия на Института GfK.

От друга страна,новите поръчки за дълготрайни фабрични стоки в САЩ вероятно са се увеличили през май. Търсенето на стоки за дълготрайна употреба обаче може да остане далеч от нивата преди пандемията за продължителен период.

Още по темата

Междувременно броя на молбите за обезщетения при безработица в САЩ намаляват всяка седмица, откакто достигнаха връх в края на март. Пореден спад за седмицата, приключила на 20-и юни, ще покаже подобряване на условията на пазара на труда, въпреки че броят на съкращенията все още е исторически завишен и пълното възстановяване изглежда далеч.

В същия ден своето заседание за определяне на паричната политика ще проведе и бордът на Централната банка на Турция, който е натоварен с нелеката задача да поддържа валутата на страната на фона на почти изчерпаните резерви от чуждестранна валута.

В петък данните за японският индекс на потребителските цени за Токио вероятно ще отразят продължаващата слабост на търсенето, особено в сектора туризма. Базовият показател на потребителските цени, който изключва волатилните цени на пресните храни, се очаква да нарасне с 0,1% на месечна база през юни.

Очаква се също така потребителските разходи в САЩ да се възстановят през май след рекорден спад през април, което отразява по-облекчените ограничения за бизнеса, федералните стимули, увеличените обезщетения при безработица и други усилия за възстановяване на икономиката.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Германският централен банкер е скептичен за е-еврото