IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвесторите са в очакване на повишение на лихвените проценти

Доходността по 10-годишните облигации оказа натиск върху долара

12:11 | 12.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Петър Лавов

Инвеститорите са в очакване на бъдещето покачване в нивата на лихвените проценти, след като през октомври протоколите на Фед разкриха, че това е почти сигурно, въпреки ниските нива на инфлация, тежащи върху пазарните настроения.

Акциите на компанията Cboe Global Markets се търгуваха по-високо, след като от инвестиционния посредник предоставиха на клиентите си възможността за търговия на фючърси върху биткойна. Компанията отчете ръст от 0,9% за пазарната сесия. Акциите на overstock.com се изстреляха с 22% по-високо, след като от компанията разкриха плановете си да пуснат на пазара лицензирана платформа за търговия на дигитални монети. Европейските акции се търгуваха около предходните си нива, докато азиатските борси затвориха на червено.

Щатският долар задържа предходните си нива в очакване на повишението на лихвените проценти в сряда, въпреки опасенията от ниската инфлация тежаща на зелената валута. Когато централната банка на САЩ приключи 2-дневната си среща за политиката през декември, инвеститорите ще наблюдават какви мерки ще предприеме Фед спрямо инфлацията. Тези явления ще подскажат дали ще последва и по-нататъшно увеличение на лихвите през 2018 г. Увеличението на заплатите за месец ноември в отчетите за работните места в петък потвърди, че инфлацията ще остане доброкачествена и ще усложни всякакви бъдещи намерения на Фед за допълнително увеличение на лихвите.

Индексът на долара спрямо кошницата от шестте основни валути спадна с 0,3% за сесията до 93,87 пункта, като по-рано около новините за взрив в Манхатън се понижи и до 93,666 пункта. Доходността по 10-годишните облигации също оказа натиск върху долара в началото на сесията. Данните от индекса на потребителските цени ще бъде ключов за бъдещия натиск върху цената на зелените пари. Американската валута поскъпна с 0,02% спрямо японската йена до 113,50 йени, а спрямо швейцарския франк поевтиня с 0,17 до 0,9911 франка.

Нова Зеландия, обяви шефа на държавния пенсионен фонд на страната Адриан Ор за новия губернатор на централната банка на тихоокеанската страна. Инвеститорите заложиха, че радикалното разклащане на паричната политика ще бъде избегнато вследствие, на което кивито скочи с над 1%.

Главният газопровод на Северно море затвори за ремонт, а инвеститорите се насочиха към търговия със стоки за широко потребление след експлозията в Ню Йорк. Това повлия благоприятно на петрола, като черното злато поскъпна в понеделник. Лекият суров американски петрол приключи сесията в понеделник с 63 цента по-високо до 57,99 долара за барел. Световният бенчмарк в цените на петрола - сортът Брент достигна до две и половина годишен връх от 64,93, преди да се отдръпне и затвори сесията с 1,22 долара по-високо спрямо петък до 64,61 долара за барел.

Златото се стабилизира в понеделник малко под 1 250 долара за тройунция след най-голямата си седмична корекция от 6 месеца насам. Спот цените върху златото завършиха с 0,2% по-ниско до 1244,77 долара за тройунция, като фючърсите на ценните кюлчета за доставка през февруари се установиха с 1,50 долара по-ниско до 1 246,90 долара за тройунция. Стойността на ценния метал е силно чувствителна към нарастващите лихвени проценти в САЩ, тъй като се увеличава възможността за задържане на кюлчетата от страна на инвеститорите, докато доларът се повишава. Среброто също отбеляза спад за деня с 0,5% до 15,76 долара за тройунция. Паладият е нараснал с 0,2% до 1 008,70 долара за тройунция, докато платината поскъпна с 0,3% до 889,80 долара за тройунция.

През днешния ден по-широкият пазар ще бъде воден главно от новините от Европа. Очакват се да излизат резултатите от индекса на потребителските цени в Обединеното Кралство, като нагласите са да няма промяна в стойностите. Ще бъдат публикувани и резултатите от индекса, измерител на икономическите настроения в Германия. В 15:30 ще бъдат публикувани и резултатите от индекса на производителите на САЩ. Предстой и речта на председателя на Европейската централна банка Марио Драги.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

AUD/USD

“Озито“ се развива според сценария, описан в анализа от миналата сряда. Намираме се в „мечи“ тренд, като вчера и днес виждаме корекция. Можем да се възползваме от това и да отворим още къси позиции и така да увеличим експозицията. С цел по-голяма сигурност, все пак е по-добре да се изчака индикация, че цената отново тръгва надолу и тогава отново да продаваме. 

GBP/JPY

Тук нещата също се развиват както предполагахме. След пробива на съпротивата на графичната формация „вимпел“ цената се задържа около тези нива, което, от една страна, можем да използваме за потвърждение на възходящото движение, а също така ни дава възможност за заемане на още дълги позиции. Не забравяме и новините за инфлацията, които предстои да бъдат публикувани днес.

GBP/NZD

В предишния анализ писахме за корелацията между  GBP/NZD и GBP/JPY и на тази база очакванията ни бяха за поскъпване и при тази валутна двойка. За сега това не се оправдава и виждаме падане на цената под пълзящата средна. Все пак според нас „бичият“ сентимент е по-силен и при сигнали за поскъпване отново ще се върнем към идеята за дълги позиции.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още