Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Износът от САЩ към ЕС за 2019 г. надминава три пъти този за Китай

Според доклада "Трансатлантическата икономика 2020“ през 2019 г. 50% от чуждестранните инвестиции в САЩ са дошли от Европа

Износът от САЩ към ЕС за 2019 г. надминава три пъти този за Китай

Снимка: Pixabay

Износът на американски стоки за Европейския съюз (ЕС) възлиза на 337 млрд. долара през 2019 г., което е увеличение с 6% спрямо предходната година, според доклада „Трансатлантическата икономика 2020“. Американският износ за ЕС е три пъти по-голям от обема, изнесен за Китай, съобщава Euractiv.

Докладът „Трансатлантическата икономика“ е годишно проучване, фокусирано върху търговията и инвестициите между САЩ и Европа. Изданието за 2020 г. е публикувано в четвъртък (26 март) от Даниел С. Хамилтън и Джоузеф П. Куилан от Института за външна политика към университета „Джон Хопкинс“.

Въпреки че някои национални икономики преминават през протекционистки момент - тук можем да цитираме известния лозунг на Доналд Тръмп „Америка на първо място“, отношенията с други страни продължават да бъдат основен фактор за развитието на икономиките. Значението на отношенията между Европа и САЩ, внимателно наблюдавани от Пекин, е пример за това. 

Още по темата

Докладът коментира търговските преговори на САЩ както с Китай, така и с Европа. Администрацията на Тръмп по-рано даде приоритет за постигане на споразумение с Пекин, за да намали огромния търговски дефицит с Китай. Само че преговорите бяха прекъснати от пандемията от COVID-19.

Докладът показва, че през 2019 г. САЩ са внесли стоки от ЕС на стойност 515 млрд. долара, подчертавайки все още наличния „значителен дефицит на САЩ“ с ЕС.

Според доклада през 2019 г. 50% от чуждестранните инвестиции в САЩ идват от Европа (125 млрд. долара). САЩ и Европа остават основен източник и дестинация за преки чуждестранни инвестиции.

По отношение на заетостта се изчислява, че през 2018 г. са създадени около 4,9 млн. нови работни места в Европа от американски компании. Великобритания (1,5 млн. работни места), Германия (710 хил. работни места) и Франция (500 хил. работни места) са страните, които се възползват най-много от американската инициатива. В САЩ европейските компании са създали за същото време 4,7 млн. директни работни места.

Проблеми във взаимоотношенията: Китай и COVID-19


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Отрицателната доходност на държавните дългове изглежда ще е факт дълго време