Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

JPMorgan: Волатилността се превръща от враг в приятел за пазарите

Според стратезите ликвидността на пазарите постепенно се подобрява след турболенциите през март

JPMorgan: Волатилността се превръща от враг в приятел за пазарите

Снимка: Pixabay

Волатилността на акциите и облигациите е намаляла до нива, които биха могли да стимулират пазарите, а не да засилят турбулентността, заявиха от JPMorgan Chase & Co, цитирани от Bloomberg.

Ценовите колебания намаляват, след като централните банки и правителствата по света обявиха безпрецедентни пакети от стимули, за да ограничат икономическия удар на Covid-19. Това подобрява условията на финансовите пазарите, ликвидността им и повишава апетита към риск на инвеститорите - три ключови области на волатилност - заявиха Николаос Панигирцоглу и екип стратези на JPMorgan.

„След влошаването на функционирането на пазара през март условията на ликвидност на някои пазари са по-лоши, отколкото по време на финансовата криза, но има някои ориентировъчни признаци за подобряване на ликвидността в различните класове активи“, каза Панигирцоглу.

Още по темата
Индексът на волатилността Cboe Volatility Index, или VIX, затвори под 40 пункта във вторник, след като скочи до 85 пункта през най-хаотичния период от миналия месец. Бенчмаркът ICE BofA MOVE, който измерва колебанията в опциите за убежищата, остана точно под 70 пункта във вторник, след като се повиши над 160 на 9-и март.

„Спадът на тези показатели от края на март е променил нагласата на половината от фондовете за паритет на риска, които преди това продаваха облигации за около 90 милиарда долара, акции на стойност 30 милиарда долара и суровини за още 30 милиарда долара“, заявиха от JPMorgan.

Емитирането на висококачествени корпоративни облигации в САЩ нарасна през март до над 190 милиарда долара, което е повече от два пъти по-високо от нивото му през последните две десетилетия. Повторното отваряне на първичния пазар на високодоходни корпоративни облигации повишава очакванията, че кредитния цикълът може да бъде много по-малко тежък, отколкото в предишната рецесия. Дълбочината на пазара и ликвидността също се възстановяват, макар и с различни темпове за различните класове активи, посочват стратезите.

„Спадът на VIX под средна му стойност за последните 50 дни води до резки движения в краткосрочен план, но обикновено е знак, че най-лошото вече е отминало“, зави във вторник президентът на Sundial Capital Research Inc. Джейсън Гепферт.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Отрицателната доходност на държавните дългове изглежда ще е факт дълго време