IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Пекин промени правилата на играта

От днес обаче пазарните сили ще имат по-голяма тежест при определяне на стойността на юана

20:40 | 11.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Поддържането на силен юан от Народната банка на Китай се оказа неправилното лекарство за възпиране на изходящите капиталови потоци от втората по размер икономика в света. И не защото лечението е неподходящо, просто средата е такава, че тази стратегия трудно би сработила.

Вместо да постигне обратното, държавната администрация, отговаряща за валутната търговия, отчете нетно изтичане на капитали от Китай през първите шест месеца на годината. 

Така че да поддържаш силна валута в момент, когато доларът става все по-привлекателен, когато икономическите показатели на Китай още не подсказват стабилизиране, а всички наоколо девалвират парите си, за да запазят експортни позиции, едва ли е правилната стратегия.

От днес обаче пазарните сили ще имат по-голяма тежест при определяне на стойността на юана, информираха от Народната банка на Китай и позволиха на ремнимби да се обезцени с рекорден за последните две десетилетия темп.

А от банката уверяват, че това е еднократно приспособяване. Факт е обаче, че сривът на китайския износ от над 8% през юли преля чашата, а със спада се изпари и последната капка на толерантност от страна на официален Пекин.

Повече вижте в коментара на Свилен Колев и Делян Петришки в Инвестор LIVE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още