IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как повлия войната в Украйна на световната икономика?

Данните тази седмица ще покажат какво е отражението на влошаващите се проблеми на снабдителните вериги и ускоряващата се инфлация, предизвикани от конфликта

13:57 | 25.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Milan Jaros/Bloomberg</em></p>

Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Предстои важна за пазарите и анализаторите седмица. В следващите дни ще бъдат публикувани едни от първите данни за отражението на войната в Украйна върху световната икономика. САЩ и Европа ще публикуват официалната статистика за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) през първото тримесечие на годината.

Икономистите очакват ръстът на американската икономика да се е забавил сериозно до годишен темп от 1%, докато прогнозите за БВП на еврозоната са показателят да се е задържал на същия бавен темп, като от последните три месеца на 2021 г., пише Bloomberg.

лю лю

Източник: Bloomberg L.P.

Следващите месеци обаче предстои различията между двата най-големи региона на световната икономика да се задълбочат, тъй като Европа е по-изложена на рискове от конфликта, който чука на нейната врата. Положението може допълнително да се влоши, ако Европейският съюз (ЕС) наложи ембарго върху руския внос на енергоизточници.

Забавящият се икономически ръст и перспективите за допълнително влошаване на икономическото представяне обаче не са единственият проблем за централните банкери. През март инфлацията в различните точки на света продължи да се ускорява. Окончателните данни на европейската статистическа служба Евростат от миналата седмица показаха, че годишната инфлация в еврозоната е била повече от три пъти над целевото равнище на Европейската централна банка (ЕЦБ) през март, достигайки 7,4%.

За сравнение - през февруари показателят се е равнявал на 5,9 на сто, а през март 2021 г. той е бил на ниво от 1,3%.

Ден след публикуването на данните гуверньорът Кристин Лагард за пръв път даде повече яснота кога може да бъдат увеличени лихвените проценти като мярка против рекордната инфлация. В интервю за CNBC тя посочи, че лихвите ще бъдат увеличени преди края на годината.

Досега европейският регулатор бе приел да прекрати покупките на нетни активи по старата си програма APP - след като тези по пандемичната схема PEPP изтекоха през март - през третото тримесечие, но без яснота през кой месец точно. Очакванията бяха "известно време" след това да има лихвено повишение, а Лагард бе обяснила, че това може да означава, както седмици, така и месеци след края на APP.

Краят на изкупуването на облигации „много вероятно ще дойде в хода на третото тримесечие с голяма вероятност това да е в началото на тримесечието, ако числата продължат да бъдат такива, каквито ги виждаме“, посочи миналата седмица Лагард.

Очакванията са данните за инфлацията в Европа тази седмица да потвърдят необходимостта от промяната в тона на ЕЦБ. Прогнозите на икономистите са за инфлационно равнище от 7,5% през април.

Няколко централни банки, сред които Японската централна банка (ЯЦБ) и Руската централна банка, ще вземат решение за размера на лихвения си процент. Според анализаторите ЯЦБ ще остане предана на своите възгледи и ще продължи да поддържа ултраразхлабената си парична политика. Данните миналата седмица показаха, че въпреки рязкото ускоряване на инфлацията, предизвикана от поскъпващата енергия, темпът на растеж на потребителските цени през март е продължил да бъде нисък в сравнение с други големи икономики на ниво от 0,8 на сто.

Освен това в следващите дни ще стане ясно влошили ли са се потребителските нагласи заради високите цени, повлияло ли е това на продажбите на дребно и какви са инфлационните очаквания на домакинствата за следващите месеци.

Ето какво конкретно ще следим тази седмица:

Първият ден от седмицата ще е спокоен. Очакват се данни за годишната инфлация при производствените цени в Испания. В Германия ще бъде публикуван индексът на бизнес климата на института Ifo. От другата страна на Океана и по-конкретно в Канада ще говори гуверньорът на централната банка на страната Тиф Маклем, заедно със старшия заместник-гуверньор Каролин Роджърс. Фабио Панета от Европейската централна банка (ЕЦБ) също ще направи изказване.

Вторник ще започне с данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на Южна Корея. В съседна Япония ще стане ясно с колко е нараснала безработицата през март. Японската централна банка (ЯЦБ) ще публикува индекса за основната инфлация, без цените на енергията и храните. Швейцария ще публикува данни за търговския си баланс през миналия месец. В Европа предстоят изказвания на централни банкери, включително такива от Английската централна банка (АЦБ), Германската централна банка (Бундесбанк) и Канадската централна банка. Основните данни ще са от САЩ, където ще стане ясно влошило ли се е потребителското доверие през април, с колко са се покачили цените на жилищата през февруари и колко нови жилища са били продадени през март.

В сряда ще стане ясно с колко се е ускорила инфлацията в Австралия. Същия ден данните в Германия ще покажат какви са влошили потребителските нагласи през май, като предстои изказване и на члена на борда на директорите на Бундесбанк Йоханес Бийрман. Събитието на деня може би ще е коментарът на гуверньора на ЕЦБ Кристин Лагард. Очакват се традиционните данни за щатските резерви на суров петрол, както и официалната статистика за продажбите на дребно, безработицата и ръста на заплатите в Русия, където ще бъдат публикувани и данни за БВП за тримесечието.

Четвъртък ще започне с изказвания на гуверньора и на старши зам.-гуверньора на Канадската централна банка. Нова Зеландия ще публикува статистиката за търговския си баланс през март, а в Япония се очакват данни за промишленото производство и продажбите на дребно, като такива ще има и за Австралия. Същия ден ЕЦБ ще вземе решение за размера на лихвения си процент, а след приключването на заседанието гуверньорът Харухико Курода ще даде пресконференция. Финансовата институция ще публикува и прогнозите си за японската икономика. В Европа ще стане ясно повлияла ли е инфлацията на потребителските нагласи през април и какви са инфлационните очаквания на потребителите. В Испания и Германия ще бъде публикувана статистиката за покачването на цените, като в Испания се очакват данни и за пазара на труда. В четвъртък ще стане ясно и как се е представила американската икономика през първите три месеца на годината, както и колко са новоподадените заявления за помощи при безработица. Предстоят изказвания на представители на ЕЦБ, в т.ч. на зам.-гуверньора Луис де Гиндос.

В петък ще стане ясно нараснали ли са продажбите на дребно и промишленото производство в Южна Корея. В Азиатско-Тихоокеанския регион се очакват още данни и от Австралия за ръста на производствените цени през първото тримесечие на 2022 г. В Китай ще бъде публикуван индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производството за април. В Европа ще стане ясно с колко са се покачили цените през април и с колко е нараснал БВП на различните страни членки. Руската централна банка ще вземе решение за размера на лихвения процент. В САЩ ще бъде публикуван ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE) - измерител, който се следи зорко от Фед. Канада ще публикува данни за представянето на икономиката си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още