Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Каква е разликата между мемекойн и мемеакция?

Със сигурност има много сходства, но те се различават по един фундаментално различен начин

Каква е разликата между мемекойн и мемеакция?

Досега почти всички вече са запознати с т. нар. мемеактиви: мемеакции като GameStop, меме-койни като доуджкойна. Със сигурност има много сходства между тях що се отнася до това как историите за тях се разпространяват и как цените им се движат.

Но мемеакциите и мемекойните се различават по един фундаментално различен начин. Когато цената на книжа като GameStop нараства, ефектът върху действителния основен бизнес на компанията (продажбата на видеоигри в моловете) не се засяга особено. Така че може да се каже, че стойността на акцията не е свързана с фундамента.

Нещата обаче не стоят така при мемекойните, където по-скоро е обратното. Когато цената на мемекойна поскъпва, нараства и действителната стойност. Или поне така е на теория. Криптовалутите като цяло са доста лесни за създаване. Има стотици нови всеки ден. Предизвикателството е те да бъдат приети – т.е. човек да вземе монета в замяна на стока или услуга. Така, привличайки повече хора към монетата, високата цена всъщност има ефект на създаване на мрежа и – поне на теория – прави токена по-използваем.

Още по темата

Растящите цени имат и други предимства. На теория може да направите трансакция за 1 млн. долара в доуджкойни сега и това няма да има почти никакъв ефект върху цената. Трансакции с доуджкойни за милиарди се извършват всеки ден. Така, в допълнение към това, че разширява вселената от хора, които на теория биха приели плащане с дадена криптовалута, увеличаващата ѝ се цена я прави и по-лесна за обмен, без това да се отразява върху стойността.

Има и още нещо. Доуджкойнът работи с т. нар. „доказателство за работа“ (proof-of-work), което означава, че се добива горе-долу по същия начин като биткойна. Миньорите гарантират сигурността на мрежата. Но бъдещите „копачи“ биха се насочили към добив на дадена криптовалута само ако тя има някаква по-съществена стойност. Така че по-високата цена може също, на теория, да привлече и повече хора за добив, което ще направи и самата мрежа по-сигурна.

Така че за разлика от мемеакциите, може да се каже, че увеличаващата се цена на мемекойните има потенциала да повиши и самата стойност на актива, като го прави по-широко приет, по-ликвиден и по-сигурен. Същото обаче не важи за мемеакциите.

Разбира се и обратното е в сила. Спад на цената на мемекойна понижава и фундаменталната му стойност по начин, който не е същият както при компаниите.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
8
 
1
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Каквато е и разликата между сгъстен въздух и компресия.

Още от Анализи
Отговарят ли дигиталните пари на централните банки на модерната парична теория?