Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Какви са перспективите пред световните валути през 2021 г.?

EIU очаква ограничено поскъпване на долара и силен ръст на някои валути на развиващи се страни заради търсенето на по-висока доходност

Какви са перспективите пред световните валути през 2021 г.?

Снимка: Bloomberg Creative Photos

През първите няколко месеца на 2020 г. доларовият индекс нарасна до рекордно високо ниво, тъй като първата вълна от пандемията на новия коронавирус предизвика бягство към безопасност и недостиг на ликвидност в щатски долари. Най-големи загуби отчетоха валутите на развиващите се пазари и на износителите на суровини (включително развитите икономики, като Австралия, Нова Зеландия, Канада и Норвегия), които претърпяха особено рязко обезценяване на националните валути фона на срива на цените на суровините.

Американският долар изтри повечето от тези печалби през второто тримесечие на миналата година, когато Федералният резерв (Фед, централната банка на САЩ) инжектира около 3 трлн. долара ликвидност на финансовите пазари и опасенията, че пандемията ще предизвика финансова криза, намаляха. Това облекчи и търсенето на долари, пише Economic Intelligence Unit (EIU) в свой анализ.

Доларът поевтиня допълнително спрямо еврото и други основни валути през втората половина на годината, когато китайската икономика се отвори отново, еврозоната договори съгласуван пакет за възстановяване от пандемията, а резултатите от клиничните проучвания показаха, че някои ваксини срещу коронавирус са ефективни.

До края на 2020 г. доларовият индекс спадна с повече от 5% на годишна база и остана под нивата от края на 2019 г., когато стойността му беше подкрепена от силния растеж на САЩ и протекционистките политики, приети от Доналд Тръмп, бившия президент на САЩ.

Ограничено поскъпване на долара

Още по темата
Продължаващото облекчаване на Фед ще ограничи степента на поскъпване на долара през 2021 г., прогнозират икономистите. Перспективите пред американската икономика се промениха значително, когато Демократическата партия спечели изборите за Сенатата в щата Джорджия на 5 януари. По този начин демократите придобиха контрол върху двете камари на Конгреса, което им подсигури по-голяма вероятност за прокарване на фискални стимули.

Въпреки че новият пакет стимули вероятно ще е по-малък от обявените от новия президент Джо Байдън 1,9 трлн. долара, той все пак ще бъде значително допълнение към пакета от стимули за 900 млрд. долара, приети от администрацията на Тръмп през декември 2020 г. Освен това кампанията за ваксинация в САЩ напредва по-бързо, отколкото в повечето други страни, заради което се очаква и по-бързо облекчаване на икономическите ограничения.

Това създава сцена за добро икономическо възстановяване през втората половина на годината.

За разлика от това, в еврозоната социалното дистанциране и други ограничителни мерки вероятно ще останат в сила през третото тримесечие.

Икономистите прогнозират, че щатският долар ще поскъпне с до 2% спрямо еврото, йената и юана през втората половина на 2021 г. Причината за това е, че Фед вероятно ще отговори на фискалните стимули с продължаване на покупките на активи в съответствие с преминаването му към по-експанзивна рамка на паричната политика през август миналата година, която беше потвърдена в съобщенията от началото на тази година.

На политическото заседание на Фед в края на януари председателят на американската централна банка Джером Пауъл изтъкна, че няма обстоятелства, при които централната банка да намали подкрепата си за икономиката тази година. По време на изслушванията в Конгреса в края на февруари Пауъл отхвърли до голяма степен опасенията, че в САЩ ще настъпи период на инфлация.

Затова и не се очаква Фед да намали покупките на активи (в момента 120 млрд. щатски долара всеки месец) преди края на 2022 г. Това от своя страна ще намали апетита към доларите тази година.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Какво означават поскъпването на долара и поевтиняването на златото?