IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е бъдещето на британския паунд при различните сценарии за Brexit?

Най-мечият сценарий за британската валута е да нямаме категорично решение за бъдещето на Обединеното Кралство

11:44 | 11.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Admiral Markets</em></p>

Снимка: Admiral Markets

Няколко дни преди Великобритания да напусне ЕС на 29 март, депутатите гласуваха серия от осем алтернативни варианта на Brexit. Всички те бяха отхвърлени, което създаде огромни ценови колебания на британските финансови пазари.

Докато часовникът отброява дните до 12 април, и европейските избори чукат на вратата, то възможностите на правителството на Тереза Мей остават ограничени. В крайна сметка пазарите в Обединеното кралство са готови за някои окончателни новини и могат да изригнат до нива, които не са виждани от месеци.

Нека да очертаем всички възможности за Brexit 2019, които са останали на масата и как последните събития оформят британските пазари в момента.

Brexit 2019: Досегашният път

Тереза Мей имаше сериозни затруднения да обедини парламента зад нея. Мей бе принудена да се върне в Европейския съюз и да поиска удължаване на член 50, за да отложи Brexit, който трябваше да се случи на 29 март.

Оттогава Мей предлага на членовете на партията си да подаде оставка само и само, за да успее да прокара своята сделка с Брюксел. Въпреки че много от членовете промениха мнението си и подкрепиха споразумението, това не бе достатъчно. Сега остават само няколко възможни изхода, които могат да предизвикат редица безпрецедентни събития и експлозивни възможности на финансовите пазари.

Brexit 2019: Какво се случва сега?

1. Още едно гласуване на сделката на Тереза Мей

Ако депутатите могат да застанат зад един план, правителството твърди, че Обединеното кралство ще може да напусне ЕС на 22 май. Въпреки това има дългогодишна традиция, че депутатите не трябва да бъдат призовавани да гласуват два пъти по един и същ въпрос по време на една сесия на парламента.

Сделката на Мей вече бе отхвърлена два пъти, което прави третия вот затруднен, освен ако не са направени промени в сделката или депутатите не са задали друг въпрос. Все пак се говори за разделяне на гласуването по обвързващото споразумение за оттегляне от незадължителната политическа декларация за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС, за да се заобиколи въпросът с гласуването.

Ако депутатите все още не могат да постигнат съгласие за определен план, тогава резултатът по подразбиране е, че Великобритания ще излезе от ЕС без сделка.

2. Brexit без сделка

Тъй като понастоящем не е сключена никаква сделка, понастоящем резултатът по подразбиране е Великобритания да напусне ЕС без сключване на споразумение на 12 април т.е. преди европейските избори. Докато потенциален Брекзит без сделка вероятно ще бъде негативен за британския паунд, депутатите преди това гласуваха изцяло за отхвърляне на тази опция. Това е само една от причините паундът да не се продава агресивно, поне засега.

3. Основно предоговаряне на Brexit споразумението.

Сега няма достатъчно депутати, които да гласуват Брекзит споразумението на Тереза Мей, но има достатъчно депутати, които продължават да се противопоставят на сценарий без сделка. Тази безизходица изисква нов процес за постигане на споразумение.

Разбира се, това са неизследвани води. Една от възможностите ще бъде основно предоговаряне за Brexit. Това обаче ще изисква много по-дълго забавяне на Brexit, което означава, че Обединеното кралство ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент през май - нещо, което Брюксел иска да избегне.

Преразглеждане може да доведе до съгласие за другите възможности, които са предложени, като например споразумението между ЕС и Канада с някои допълнения или Норвегия и норвежкия модел, което ще даде по-тесни връзки на Обединеното кралство на ЕС, отколкото текущата сделка на Мей. Въпреки това, ако ЕС откаже да започне повторни преговори, правителството на Обединеното кралство ще трябва да разгледа един от другите варианти.

4. Още един вот на недоверие.

Въпреки че консервативната партия Тереза Мей преживя вота на недоверие на 16 януари, опозиционната лейбъристка партия може да внесе още един вот на недоверие по всяко време. Ако правителството на Мей спечели, то ще продължи своите планове. Ако обаче то загуби, може да видим ново правителство или да се проведат нови парламентарни избори.

5. Предсрочни парламентарни избори

Тъй като британският парламент в момента е в безизходица, Мей може да реши да проведе предсрочни парламентарни избори, което е най-добрият начин да се прескочи тази безизходица. Въпреки това, тя няма правомощия да свика избори, така че ще трябва да помоли депутатите да гласуват за предсрочни избори.

Ако две трети от депутатите одобрят това предложение, тогава страната ще отиде на избори, за да гласува за желаната от тях политическа партия. Ако по-малко от две трети от депутатите одобрят, то правителството ще трябва да разгледа отново една от другите възможности.

6. Втори референдум

Много хора призовават за втори референдум. Всъщност Брекзит петиция, изпратена до уебсайта: Правителствени и парламентарни петиции на Обединеното кралство, получи повече от пет милиона подписа. Но вторият референдум не е лесен вариант.

Тъй като Обединеното кралство гласува за напускане на ЕС, много политици смятат, че второто гласуване ще е неспазване на обещанието им да изпълнят първото гласуване. Дори ако правителството реши да продължи с втори референдум, трябва да се направи ново законодателство, за да се определи правилата и въпросите, което би могло да отнеме около 22 седмици.

7. Обединеното кралство отменя член 50

Тъй като правителството все още е ангажирано с Brexit, малко вероятно е те да отменят член 50, без първо да проведат втори референдум или общи избори. Съдът на Европейския съюз обаче постанови, че е законно Великобритания да отмени Брекзит, без да е необходимо споразумение от останалите 27 държави-членки на ЕС.

Дори ако Тереза Мей се оттегли като министър-председател, или се поиска вот на недоверие от собствената й партия, новият премиер ще трябва да оглави Обединеното кралство при една от горните възможности. Всички тези опции могат да предложат високи нива на волатилност на британските пазари. Всъщност въздействието вече се усеща в някои, както ще подчертаем по-долу.

Какво ще се случи с британският паунд при различните Brexit сценарии?

Ако вземем сценарии, при който Великобритания остане ЕС, то това би било положително за британската валута и GBP/USD вероятно ще се търгува в един диапазон между 1,30 и 1,40 през 2019 година, смята Димитър Цонев, независим финансов експерт.

В случай, че Обединеното Кралство напусне Европейския Съюз без сделка (т.нар. твърд Брекзит), очакванията са, че при паунда ще видим едно рязко пропадане, последвано от много бързо възстановяване и вероятно ще се представи по-добре, отколкото еврото.

Най-лошият сценарий за британският паунд е този, при който сегашната политическа нестабилност продължи да доминира в Обединеното Кралство, заяви Цонев. Най-мечият сценарий за британската валута е да нямаме категорично решение за бъдещето на Обединеното Кралство, тъй като бизнесът не обича нестабилността.

„Решението дали Великобритания ще остана в ЕС или ще напусне няма толкова голяма значение. Важното е да просто да се вземе категорично решение“, завърши Димитър Цонев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още