IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво изплаши развиващите се пазари?

Въпреки спекулациите този път основният фактор може би не е политиката на Федералния резерв

18:24 | 27.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Опасенията за повтаряне на събитията от средата на 2013 г. накараха голяма част от официалните гости на Световния икономически форум в Давос да обсъдят перспективите пред валутите на нововъзникващите пазари.

В навечерието на конференцията в планинския швейцарски град аржентинското песо поевтиня с над 11 на сто, удължавайки пропадането си през новата седмица до над 14%. Турската лира пък удари нов исторически минимум на фона на политическия хаос в страната. Многомесечни дъна удариха и валутите на Тайланд, Южна Африка, Южна Корея.

Несъмнено щатският долар продължава да удържа надмощието си пред останалите валути в търговията и международните финансови транзакции. Заедно с това в световен мащаб обемът на тези транзакции продължава да се увеличава. Конкурентните валути придобиха ролята на противник „тежка категория“, но само за да отстъпят, след като икономическите условия в страните им са влошиха още повече.

Светът все още е силно изложен на влиянието на паричната политика на САЩ. Въпреки лекото свиване на стимулите от края на миналата година паричната политика на Фед продължава да е меко казано гъвкава. Именно затова интерес предизвиква тазседмичното заседание на централната банка, което може да даде отговор на важния въпрос – доколко институцията има кураж да продължи с реформите?

Въпреки безспорната сила на Фед съществуват обаче и фактори, позиционирани отвъд решенията на американската централна банка. Сред тях може да откроим основно проблемите в рамките на самите развиващи се пазари. Негативните фактори са разнообразни по различните краища на света, но в голямата си степен са свързани с едно и също – политиката.

Тенденцията политиката да взема превес над здравата икономическа логика не е от днес или вчера. Въпреки всичко поуките видимо остават на заден план за сметка просперитета на определени сили.

Ясен пример за политическо вмешателство в пазара и икономиката е ситуацията в Турция. С оглед на пропадането на лирата най-естествената реакция на централната банка е укрепване на курса с помощта на серия от интервенции на валутните пазари. Въпреки това Анкара поставя на пиедестал бленувания икономически растеж, който трудно би могъл да бъде постигнат при повишаване на разходите за финансиране.

Стремежът на развиващите се страни да запазят курса си към скъсяване на дистанцията с развития свят минава през следването на едно просто правило – икономиката трябва да се влияе само и единствено от човешките действия. Всичко друго преминава отвъд сферата на реалния пазар и качествените стимули за развитие.

Повече за валутите на развиващите се пазари може да видите в разговора на Иван Нончев от Bulgaria On Air c Димитър Вучев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още