Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Какво означават поскъпването на долара и поевтиняването на златото?

Фалитът на Archegos не се пренесе върху целия пазар и остана сравнително незабелязан, коментира инвестиционният консултант Цветослав Цачев

Какво означават поскъпването на долара и поевтиняването на златото?

Снимка: Bloomberg

Ръстът на щатския долар остава все още корекция на спада му преди това. А златото е жертва на растящия доход по облигациите и на инфлацията, която все още не се покачва с такива силни темпове, каквито са страховете на инвеститорите. Това коментира в свой анализ Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг".

Първото тримесечие на годината донесе растеж на пазарите, макар и с малко прекъсване при някои активи и отделни акции. Всички инвеститори очакваха цунами от пари, което да залее различните активи и да доведе до растеж на цените им. Една част от тях трябваше да бъдат чековете за борба с пандемията, друга – парите от централните банки. Но както се оказа, тези очаквания бяха прекалено оптимистични – американците не инвестираха толкова, колкото бяха предварителните оценки, а Федералният резерв всъщност намалява баланса си с малки стъпки.

Още по темата

Въпреки това S&P 500 се покачи над 4 000 пункта и тотално отхвърли опасността от растящите лихви по облигациите. Растящите сектори направиха корекция, която се видя най-силно в любимите на спекулантите акции. Tesla падна с 40%, а Apple с почти 20%. Това не е учудващо предвид силния им растеж от дъното през април досега. Но растящите книжа отстъпиха място на по-малките компании, на сектори като финансите и добива. Причината е в очакваната инфлация, която изстреля нагоре цените на суровините и на доходността на облигациите. А по-висок доход на дългосрочните книжа означава и повече печалби за банковия сектор, където растат лихвените маржове. Щатският долар спечели от капиталовите потоци към САЩ, защото започва да се превръща в по-високодоходна валута. Но има още една причина за доброто представяне на долара и тя е се крие в прекомерно негативните нагласи. Преди няколко месеца инвеститорите залагаха най-агресивно в подкрепа на големите технологични компании и на спад на долара.

Какво означава поскъпването на щатската валута?

Със сигурност не подсказва страх и бягство към сигурни активи. Поскъпването на долара се усети най-силно срещу японската йена и швейцарския франк. Това са две валути, с които обичайно се финансират позиции на ливъридж. Затварянето им по спешност най-вероятно се е отразило и на технологичните акции, където са били насочени част от инвестициите. Фалитът на хедж фонда Archegos Capital вероятно е следствие на подобен тип спекулации. Една от разпродадените на пожар акции – ViacomCBS, – падна от 100 долара до 44 след ликвидация от банките, които са финансирали покупките. И след този спад цената се намира там, където беше в средата на януари тази година. Archegos със сигурност е значимо събитие за пазарите, като някои оценки за загубите дори надхвърлят 100 милиарда долара. Интересното е, че този фалит и изсипването на блокове от акциите за милиарди долари не се пренесе върху целия пазар, нито върху стабилността на финансовата система. Той остана сравнително незабелязан сред обществеността. Не мога да пропусна, обаче, съвпадението с Bear Stearns и март 2008 година, когато инвестиционната банка срещна ликвидни трудности и пазарът не ѝ предостави пари. Тогава банката спаси два свои фонда, които бяха първите жертви на срива на ипотечните книжа. Сега имаме хедж фондове, които губят огромни суми при първите сравнително умерени движения в обратната посока.

Ръстът на щатския долар остава все още корекция на спада му преди това. Той може да продължи по-дълго и по-силно. Обръщането на валутния пазар от 2017 г. е факт, като дългосрочните перспективи за обезценка на щатския долар не са се променили съществено. Но както и през 2008-11 година при формирането на върха на еврото, контра-тренд корекциите бяха много силни. Единственият фактор, който може да срине единната валута дори под предишните дъна, е голяма финансова криза и бягство към безрискови активи – сценарий с малка вероятност.

И отражението му върху златото

Златото е жертва на растящия доход по облигациите и на инфлацията, която все още не се покачва с такива силни темпове, каквито са страховете на инвеститорите. Ценовият натиск се усеща в суровините и при петрола, но инфлацията едва ли ще се ускори над 2,5-3% в обозримо бъдеще. Сега е 1,7% в САЩ, колкото е и доходността по 10-годишните държавни облигации. След изключване на влиянието на цените на храните и горивата е измерена инфлация от 1,3%. Това е ниско и не притеснява банкерите, като в същото време показва и положителен реален доход от инвестициите. Ето защо златото върви надолу. Щатската валута също оказва негативно влияние, а капиталовите потоци, които излизат от борсово търгуваните фондове, свързани със златото са вече 20 милиарда долара от октомври досега. И тук, както при щатския долар, няма промяна в перспективите за поскъпване през следващите няколко години. Но още няма знак, че спадът на златото е приключил и че то навлиза в период на нов растеж, индуциран от така чаканата инфлация.

Сега на пазарите има много силни и понякога нерационални движения. Огромната ликвидност и преследването на висока възвръщаемост чрез заемни капитали са причината за тях. Подобни корекции често приключват във фазата на пълна капитулация. Остава отворен въпросът дали следващият етап на бичия пазар на златото ще премине първо през капитулация на биковете.

По статията работи: Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
Solar Power до: Lucifer
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Има поне 10 сайта в Европа от които можеш да си купуваш директно злато по 1 унция. Транспорта е около 20 евро и сборно крайната сметка излиза по евтино от тавекс. Системата работи аз лично си купувам редовно. В момента чакам да падне под $1500 защото златото е надценено в момента.
Предпочитам да си държа парите в BUSD na 7% и когато падне златото ще купя някоя друга монетка :) Тавекс изобщо не ме интересуват :)
1
 
6
 
3
Lucifer до: onezero
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Даже Тавекс, като падне малко цената на златото и веднага скриват големите кюлчета по 100гр. 50гр, дори и 1унция...оставят само най-дребните, защото са най-скъпи с оправданието че чакали доставка и не смогвали на търсенето....малко да се вдигне цената и едрите кюлчета се появяват веднага
1
 
2
 
2
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
С разни там хватки успяват да свалят цената на пиксел златото и среброто дето по принцип нищо не струват. Като се стигне до физически метал обаче се почва един вой, и недай си някой да поиска да купи малко повечко
1
 
7
 
1
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
че е време за пазаруване.

Още от Анализи
Накъде ще поемат цените на акциите, ако Фед спре кранчето?