IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво значи за българската икономика отслабването на лева спрямо долара

Подобни значителни движения са необичайни за валутните пазари и се срещат сравнително рядко, смятат експерти

08:21 | 12.03.15 г. 86
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво значи за българската икономика отслабването на лева спрямо долара

Промишлеността ще получи тласък, но потребителите ще се окажат под по-силен натиск вследствие на спада на курса на лева спрямо долара.

Около тази теза се обединиха анкетирани от Investor.bg икономически анализатори, които коментираха влиянието на резките изменения на валутните пазари в последните месеци. Към момента един долар се търгува за приблизително 1,85 лева спрямо 1,43 лева в началото на 2014 г. Равнището е най-високото от април 2003 г. насам. 

Графика 1: Движение на USD/BGN (януари 2014 - март 2015 г.)

Как ще отрази на българската икономика спадът на курса на лева спрямо долара до 12-годишно дъно?

"Износът на България за страни, които се определят като "доларови икономики", ще получи предимство от по-евтиния курс. Такъв пример е Турция, която е важен търговски партньор за България, но ефектът ще се намали и от силното поевтиняване на местната валута", смята Цветослав Цачев, ръководител "Анализи" в ЕЛАНА Трейдинг.

По думите на експерта по отношение на износа за Европейския съюз (ЕС) може да очакваме, че българските предприятия, доставчици на европейски фирми, ще получат повече поръчки, защото износът от еврозоната ще расте по-силно.

Сходно мнение споделя и икономистът Иван Митев, според когото при цена в долари ситуацията помага за износителите на стоки и услуги, но вреди за вносители и работещи с вносни суровини. "Съвсем скоро ще сме свидетели как правителството ще отчете постигнат по-голям износ, а потребителите ще са със завишени трудности", коментира той.

Добра новина за българската икономика ли е спадът на курса на лева спрямо долара?

Да, защото ще повиши износа и ще стимулира икономическия растеж
Няма особено значение, защото най-големият ни външен пазар е ЕС
Не, защото ще оскъпи вносните стоки
Общо 1961 гласа

Важен фактор несъмнено се оказва и петролът, стойността на който продължава да отчита рекордни дъна. Според икономиста от Института за пазарна икономика (ИПИ) Явор Алексиев ако цените на "черното злато" останат ниски – под 70 долара за барел средногодишно, негативният ефект от ниския курс на еврото ще остане ограничен.

"Разбира се, разходите на потребителите за някои вносни стоки ще се увеличат, но основната заплаха е именно поскъпването на суровия петрол в комбинация със силен долар – това би било истински шок за слабите икономики на България и ЕС. Инфлацията, която подобно стечение на обстоятелствата може да генерира, не е от типа, който ЕЦБ търси, тъй като ще е свързана с увеличаващи се разходи за производство, безработица и загуба на конкурентоспособност", отбелязва той. 

Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

85
rate up comment 5 rate down comment 1
Моабет да става
преди 9 години
За мен означава, че стигне ли цена към еврото 1:1 цените на жилищата пак ще почнат да се обявяват в долари. Преди десетина години беше обратно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 1 rate down comment 3
shumenanonim
преди 9 години
изнасяхме дървесина ,но вече забраниха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 5 rate down comment 1
ramon.67
преди 9 години
Човек има различи нужди и започва да произвежда,когато има добра реколта, остатъка се опитва да замени (продаде,) за друга храна или стока, от която има нужда.Задоволяването на потребностите е свързано теоритически и практически със собствено производство,то е с по-ниска цена. Какво произвежда Българската икономика за собствени нужди? Мнооого риторичен въпрос. Един пример: мои приятел има овощна градина,за миналата година той е на огромна загуба, защото се внесоха плодове, които се продаваха на цени под неговата себестойност. Нямаше държавна защита,т.е. ограничаване на вноса,за да се стимулира вътрешното потребление. Този човек предпочита вече да внася, защото като се разплати както трябва и му остава печалба. Разрушаването, унищожаването, продаването и т.н. на създадена материална база, която генерира приход, води до безработица,ниско потребление,малки приходи навсякъде. Отговор: колкото повече българи работят в САЩ и пращат пари в БГ, толкова по-добре за потреблението в БГ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 4 rate down comment 2
chenev
преди 9 години
Добра новина за българската икономика ли е спадът на курса на лева спрямо долара?Да, защото ще повиши износа и ще стимулира икономическия растежНякой може ли да каже какво изнасяме че нещо не мога да се сетя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 14 rate down comment 1
lozkhris
преди 9 години
От цялата работа става ясно, че си вносител на нещо от некоя азиатска страна и цените им към теб са в долари. Понеже няма как да поемеш повече от определен процент курсова разлика без да я прехвърлиш на крайния потребител, сега врънкаш като обран поп в черква щото продажбите ти, колкото и да са минимални, може изобщо да се дематериализират...Ами ето ти съвет - преориентирай се към производство. Цените ти ще са поносими на местния пазар и това ще подкрепи потреблението...А разсъжденията ти за вътрешното потребление на Германия са пълни глупости! Няма по-стисната европейска нация от швабите и почти никоя голяма гермнска корпорация или производител не разчита на германския пазар. Разчитат, байно, на европейския - защото с това малоумно евро никой не може да се конкурира с тях като си обезценява валутата за да си увеличи продажбите от износ...Quod erat demonstrandum...Aйде, връщай се в УНСС и си търси парите от тея, къде са ти преподавали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 8 rate down comment 1
lozkhris
преди 9 години
Мале, мале... Бюджет се пълнел с внос...Ти това в УНСС ако си го учил - разбираемо. Истината, тая която неясно защо не преподават в УНСС е, че ГОТОВАТА стока като се продаде добавя стойност,просто щото генерира ДДС...Внос от ЕС не генерира ДДС, уважаеми... износът генерира - това също си го търси от УНСС. Що се отнася до потреблението - Естествено, че трябва да го има. Балансираната икономика търси еквилибриум между потреблението, производството и импорт-експорта. Иначе се превръщаш или в САЩ, където цялата държава се държи на имагинерни кредити,военна машина и далавери, или Китай - свръх производство и 80 цента на час заплащане на труда.И да, пазарувам всеки ден, представи си...Не съм забелязал да има недостиг на каквато и да е стока, в който и да е магазин...Нито па на Мерцедеси по улиците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 14 rate down comment 2
Pitashtia
преди 9 години
Доларът ще продължи да поскъпва и това е логично при силен дефлационен натиск в глобалното село световните пари да поскъпват, а всичко останало да поевтинява включително другите валути. Не ми се вярва ФЕД да вдигне лихвеният процент, но ако имат глупостта да го направят положението ще стане неудържимо и световната икономика ще влезе не просто в рецесия, а ще започне Голямата депресия. Тя направи една репетиция или опит, но количествените улеснения парираха кризата . Възможности за това обаче няма. Еврото е друга история. Но дори ФЕД отново да налее пари в световната икономика, дефлацията ще остане заплаха за всички, а задлъжнялостта ще продължи да расте. Въпрос на време е световната икономика да се строполи от вливането на физиологичен разтвор, който не подобрява кръвообръщението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 10 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
Тотална щета си ти ама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 5 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
много ми харесва как са нацвъкали минуси под официалната статистика...ми като не ви харесва дайте ми друга бе:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 7 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
да, той датата това имаше предвид под "демографски е проблема"...Съгласен съм на 100%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още