IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай също се включи във валутната война?

Контролът върху юана е затегнат вероятно заради поевтиняването на йената, корейския вон и тайванския долар, коментира анализатор

13:15 | 08.02.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За разлика от редица други водещи икономики през последните седмици Китай се въздържа от публични критики срещу рязкото поевтиняване на йената. И все пак Пекин предприе действия, за да омекоти нежелания натиск за поскъпване на юана, пише CNBC.

Курсът на китайския юан се понижи в четвъртък до най-ниско ниво от края на декември. Валутата поевтинява от 14 януари, когато достигна рекордно високи стойности спрямо щатския долар. В последствие Китайската централна банка (КЦБ) извърши интервенции на валутните пазари, за да ограничи поскъпването и това помогна на валутата да отстъпи от рекордните 6,21 юана за долар, достигнати в средата на миналия месец. 

„Разочароващо е за всички, които се надяваха на по нататъшно поскъпване на юана“, казва Шон Калоуи, валутен стратег на Westpac Bank в Сидни.

„Контролът върху юана е затегнат вероятно заради поевтиняването на йената, корейския вон и тайванския долар. В подобна среда е трудно за Китай да позволи на юана да поскъпне, тъй като това ще се отрази на конкурентоспособността на страната“, допълва той.

От началото на годината йената поевтиня спрямо всички основни валути, понижавайки се с около 10% спрямо долара и еврото. Причина за това са нарастващите опасения за все по-агресивната монетарна политика от страна на Японската централна банка (ЯЦБ), която се опитва да съживи икономиката на страната и да сложи край на продължаващата от години дефлация.

Междувременно от началото на 2013 г. вонът поевтиня спрямо долара с около 2,5%, а тайванският долар - с около 2%.

Централни банкери и политици в Европа и Азия, особено в Южна Корея, нееднократно протестираха срещу рязкото обезценяване на йената.

Анализаторите отбелязват, че „валутната война“ вече е факт, тъй като интервенции са предприети от всички водещи икономики или вербално, или чрез монетарни стимули, целящи да отслабят валутите им и да запазят конкурентоспособността им.

Китайската централна банка ежедневно определя средна стойност на обменния курс на юана. Обикновено когато доларът поевтинява спрямо основните валути, курсът на юана се фиксира нагоре, за да отрази това. Това не се случи през последните 2 седмици, когато доларът изгуби позиции спрямо еврото.

Валутните анализатори прогнозират, че през тази година поскъпването на юана ще отразява възстановяването на китайската икономика.

Според публикувано по-рано тази седмица изследване на Ройтерс до януари 2014 г. китайската валута ще поскъпне до около 6,15 юана за долар. Подобен скок представлява ръст от 1,3% спрямо сегашното ниво от около 6,23 юана за долар.

Темпът на поскъпване на юана обаче може да се окаже много бавен, ако Пекин затегне контрола върху валутата си допълнително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 3
Lucifer
преди 11 години
"...да има единна валута в целия свят"...тази валута (златото) си я има от време оно, всичко останало си е само купони и съдбата им е винаги една и съща...периодично на ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
kreditkiller
преди 11 години
Май се готвят да сменят глобалната политика и поведение на парите.Целта винаги е била една, да има единна валута в целия свят.Така ще могат да контролират всички.Не се заблуждавайте, че някой ще пострада от централните печатари и техните под клонове баките и клоновете на под клоновете на баките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
deant
преди 11 години
"The currency war is a firing squad lined up in a circle"Ще стане интересно. Накрая ще остане този с най-здравата броня и голямото пушкало, ако изобщо остане някой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Дали пък не е време, ха ха, да реабилитираме Жан Виденов и Тодор Вълчев като хора изпреварили времето си. А аз бях започнал да си мисля, че вече няма да пия кафе от автомат за 250 лева и да видя билетче за градски транспорт от 700 лева. Хбаво време беше тогава. Заплатата ми беше 30 000 лева, а кило кашкавал струваше 20 000. Само дано Дянков да не забрави да пусне монети от по 50 и 100 лева, че автоматите за кафе още не могат да работят с банкноти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още