Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Китайската и Турската централна банка ще проведат заседания тази седмица

Очакват ни данните за икономическите настроения в еврозоната и Германия от проучването на Центърът за европейски икономически изследвания ZEW

Китайската и Турската централна банка ще проведат заседания тази седмица

Снимка: Bloomberg L.P.

Докато икономиките в световен мащаб започват да възстановяват активността си, не е ясно колко бързо може да се възстанови растежът или дали коронавирусът няма отново да избухне. Това ще занимава анализаторите през следващите седмици, а икономическите новини от тази седмица ще продължат да отразяват влиянието на пандемията и усилията на властите да реагират по своевременен и пропорционален начин.

В понеделник вече бяха публикувани данните за японската икономика за началото на годината. Брутният вътрешен продукт е с 0,9 процента по-нисък в сравнение с предходното тримесечие, тъй като потреблението, инвестициите и износът спадат.

Това технически поставя азиатската страна в рецесия.

В 13 часа българско време ще бъде публикуван месечният отчет на германската централна банка, а вечерта ще се състои среща на Еврогрупата.

Във вторник денят ще започне с данните за индустриалното производство в Япония през март. 

Във втория ден от тази седмица ще бъдат оповестени и данните за икономическите настроения в еврозоната и Германия от проучването на Центърът за европейски икономически изследвания ZEW.

Още по темата

В САЩ управителят на Федералния резерв Джером Пауъл и министърът на финансите Стивън Манучин ще бъдат изслушани в Капитолия, за да представят тримесечните си отчети за приложението на Закона за предоставяне на помощ, облекчение и икономическа сигурност във времената на коронавирус, известен като Cares Act, част от пакета за спешни стимули в размер на над 2 трилиона долара.

В сряда Федералният резерв ще публикува протоколи от заседанието си на 28-и и 29-и април, когато ръководството на институцията обеща да използва „пълния си набор от инструменти за подкрепа на икономиката на САЩ в това предизвикателно време“, но не предложи нови политически мерки. Бордът на Фед намали основните институционални лихви до нула, но отказа да ги направи отрицателни, за разлика от централните банки на Европа и Япония. Протоколите ще представят по-ясен поглед върху мнението на централните банкери за мерките, предприети в опит за справяне с настоящата криза.

От своя страна Китайската народна банка ще проведе своето заседание за определяне на паричната политика в същия ден. Институцията намали референтните си лихви многократно тази година. Както основната ѝ ставка, така и другите вторични лихви бяха намалени, за да поддържат ликвидния поток към китайската икономика, която вече се забавяше, преди пандемията да я постави под още по-голям натиск.

В сряда ще бъдат публикувани и данните за индекса на потребителските цени в еврозоната през април. Еврозоната страда от ниска инфлация от доста време, далеч преди настоящата икономическа криза. Тази хронична борба с ръста на цените затруднява еврозоната при справянето с дълговата криза и също така вероятно възпрепятства икономическия растеж. Комбинацията от понижението в  търсенето заради  социалното дистанциране, както и огромният спад на цените на петрола забавиха  инфлацията още повече. Европейската централна банка се опитва да предприеме различни мерки за борба с това забавяне.

Още по темата

В четвъртък Турската централна банка ще проведе заседание за определяне на паричната си политика. Държавата изпитва затруднения с поевтиняването на националната валута, а институцията не разполага с широко маневрено поле за отговор заради много ниските си резерви от чуждестранна валута.

В същия ден ще бъдат оповестени и нивата индекса на мениджърите по поръчките в Япония и Великобритания.

Също така ще разберем колко е нараснал броят на молбите за обезщетение при безработица в САЩ през миналата седмица. Засега общият брой на молбите подадени от края на март остава исторически висок, а това е знак за бързото и тежко влошаване на пазара на труда.

Индексът на  мениджърите по поръчките е продължи да занимава вниманието ни и в петък. Тогава ще бъдат публикувани данните за САЩ и Европа. Очаква се те да покажат, че активността продължава да спада през май, но много по-слабо, отколкото през предходния месец, тъй като части от икономиката започнаха да се рестартират.

В същия ден Китай ще обяви основните си икономически и политически цели за 2020 г., когато стартира годишните си законодателни сесии, известни като Национален народен конгрес. Икономистите очакват, че властите ще обявят годишна цел за растеж на БВП между 2% и 3% или изобщо да не поставят конкретна цел заради несигурността около пандемията.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Три централни банки провеждат заседанията си през тази седмица