IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои акции се представят по-добре от биткойна?

Регулаторната среда, пандемията и волатилността са сред факторите, които работят в подкрепа на ценните книжа

13:47 | 01.10.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Популярността на биткойна го направи изключително популярен инвестиционен продукт за сметка на традиционните акции. Но въпреки рекордната възвръщаемост някои традиционни ценни книжа показват далеч по-добро представяне от криптовалутата през 2021 г.

Според данни на трейдинг симулатора CryptoParrot с избрани акции тези на фармацевтичната компания Moderna изпреварват възвръщаемостта на инвестициите в биткойн на годишна основа през 2021 г. с впечатляващите 243,87%. От своя страна възвръщаемостта на токена спрямо акцията е -60,85%.

Производителят на полупроводници Nvidia също записва по-силно представяне с 57,84%. Обратно, възвръщаемостта на биткойна е -9,18%.

Във финансовия сектор представянето на книжата на Wells Fargo е по-добро с 54,61%, а това на Goldman Sachs е с 46,98%.

Инструментът за данните за възвръщаемост на инвестиция (ROI) позволяват сравнение на ROI на биткойна спрямо ROI на избрана акция.

 

Въпреки че съществува от едва 13 години, биткойнът остава един от най-добре представящите се инвестиционни продукти. Но въпреки това по-добрата възвръщаемост на някои акции е факт заради редица фактори, като например високата волатилност.

Трябва да се вземе предвид и различната среда, в която двата отделни класа активи оперират. Акциите се търгуват при строги регулации, което дава увереност на инвеститорите, че средствата им са защитени. В същото време регулаторната рамка на биткойна остава по-често неясна.

Тази ситуация частично допринася за по-доброто представяне на избраните акции спрямо биткойна. След като отчете стремителен ръст, стойността на криптовалутата се срина на фона на регулаторния натиск най-вече от страна на Китай. Оттогава токенът не успява да достигне ново рекордно представяне.

Ръстовете при акциите подчертават и режима на възстановяване, в който се намират традиционните пазари. През 2020 г. пазарът на акции преживя някои трудности заради пандемията, но оттогава е налице силно възстановяване, като някои индекси дори отчитат последователни рекорди.

За поскъпването при разглежданите акции допринася и тяхното производство. Една от причините за по-добрата възвръщаемост на Moderna е ролята на компанията и нейната ваксина в борбата с коронавируса.

Променящите се навици на потребителите също оказват ефект. Пандемията създаде завишено търсене към дигиталните платформи и технологичните продукти, тъй като работата, ученето и забавленията трябваше да се преместят вкъщи.

Самата природа на възстановяването също оказва влияние. Едни от акциите, които изпреварват възвръщаемостта на биткойна, идват от финансовия свят. Секторът традиционно има централна роля във възстановяването на икономиката от кризи, какъвто е случаят и този път.

Любопитно е обаче, че някои от разглежданите акции разчитат именно на биткойна за увеличаване на стойността на ценните си книжа. Растящото институционално одобрение за криптовалутата накара компании като Microstrategy да увеличат инвестициите си, а поскъпването на биткойна увеличава и стойността на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
mechka uteshitelka
преди 2 години
Евлоги, по-важно от началната дата е избора на крайната дата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Ако се подхожда така избирателно с началната дата може да се окаже че не съществува печеливша акция, и същевременно не съществува губеща акция, всичко е въпрос на начална дата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Ххаха..Ми то ако пробвате с начална дата 01.05.2021 год.ще намерите стотици акции,които са се представили по-добре от биткойна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още