Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Коронавирус: Как да печелите по време на епидемията?

Бързото разрастване на забовяването засегна глобалните фондови пазари

Коронавирус: Как да печелите по време на епидемията?

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Вероятно вече всички разбраха за новия коронавирус, който в началото удари Китай и започна да се разпространява в останалите страни от Източна Азия. Един случай бе потвърден дори в САЩ.

В петък китайската агенция Xinhua съобщи за 830 случая на пневмония причинена от новия коронавирус. Тези случаи са разпръснати в 29 провинции в Китай. Освен това има още над 1000 души с подозрения, че носят симптомите на същия вирус, който обикновено заразява животни, но може да се прехвърли и към хората.

Коронавирус вече взе 25 жертви само за около седмица, от които 24 са в китайската провинция Централен Хъбей и един в Северен Хъбей. Извън Китай също бяха регистрирани случаи на бързо разрастващия се коронавирус:

·     2 в Хонг Конг

·     2 в Макао

·     1 в Тайван

·     1 в САЩ - излекуван

·     3 в Тайланд, два от тях вече са излекувани

·     1 в Япония, който е излекуван

·     2 във Виетнам

·     1 в Южна Корея

·     1 в Сингапур

Китайските власти първоначално наложиха забрана за пътувания от и към столицата на провинция Хъбей - град Ухан, който е и първоизточникът на заразата. В Ухан живеят над 11 милиона души и е транспортен хъб. Впоследствие бяха наложени ограничения в още девет китайски града, по-голямата част също в провинция Хъбей.

Нарастващият брой на болните засегна и финансовите пазари като притисна по-голямата част от фондовите пазари и временно увеличи търсенето на активи-убежища.

Коронавирус и финансовите пазари

Бързото разрастване на коронавирус засегна глобалните фондови пазари. Особено в Китай станахме свидетели на солидни корекции в месните и регионалните борсови индекси. За последната седмица най-губещите китайски индекси се оказаха China A50 и хонконгският HSI 50. Двата показателя изтриха съответно по 4,18% и 3,59% от стойността си.

Освен това цените на петрола се понижиха на световните финансови пазари, след като вирусът поставя въпроси за настоящото икономическо развитие на Китай. Петролът (WTI и Brent) и без това изпитва затруднения от началото на годината, а появата на коронавирус допълнително влоши ситуацията при "черното злато".

Акциите на компании от туристическия бранш като Booking и TripAdvisor пострадаха от новините за вируса в Китай. Хотели, казина, авиолинии и луксозни стоки също бяха сред потърпевшите.

В същото време акциите на някои фармацевтични компании рязко поскъпнаха на фона на информациите за разпространяването на коронавирус в Китай и други страни по света.

Къде да печелите от епидемията?

„Досегашният опит на пазарните постижения около подобни събития показва, че пазарите са склонни да достигнат дъна с пика на нови случаи и новинарски поток“, се казва в счетоводен доклад от сряда на J.P. Morgan Asia и капиталовия стратег Миксо Дас.

Петък е първият почивен ден от ваканцията по случай китайската Нова Година, което ще подтикне милиони китайци да пътуват в страната и чужбина. Това е сериозна предпоставка за бързо разпространяване на коронавирус в Китай и други части на света. Но да видим как можете да се възползвате тази заплаха?

Фармацевтични компании

Акции на фармацевтичните компании, особено тези, които имат проекти, свързани с коронавирус (и подобни на него) могат да бъдат добър залог, докато заразата се разраства.

Novavax

Novavax бе една от най-облагодетелстваните компании от разрастването на коронавирус. Компанията произвежда нан-лекарства за борба с вируси като свински и птичи грип. Novavax също така има програми за засичане на ранен етап на вирусите Денга и Ебола. Акциите на компанията скочиха с цели 73% само на 21 януари.

Източник: Admital Markets MetaTrader 5 #NVAX, Дневна графика

Inovio Pharmaceuticals

Inovio Pharmaceuticals Inc разработва ваксина за лечение на коронавирусния щам Близкоизточен респираторен синдром (MERS). Докато лекарството е преминало само етапите от фаза 1, ръководството може да бъде в състояние да допринесе със своите изследвания за коронавируса на Ухан. Тя вече обедини усилията си с Коалицията за иновации за подготвяне за епидемия за тази цел.

Inovio Pharmaceuticals нарасна с 14% само по време на търговията  в четвъртък, a от началото на седмицата добави около 20% към стойността си.

Авиолинии

По време на епидемията с Тежък остър респираторен синдром през 2002-2003, която доведе до 774 смъртни случая в 17 страни, акциите на американските авиолинии паднаха с повече от 30% в сравнение със стойностите отпреди епидемията.

Едва ли е много изненадващо, че акциите на авиолиниите са сред най-уязвимите при епидемии, тъй като много хора отменят своите резервации и се опитват да отлагат своите пътувания. Следователно по време на подобни периоди може да се възползвате като отворите къси позиции в авиокомпании.

Едни от най-отявлените кандидати за къси позиции по време на заразата с коронавирус може да са: China Southern Airlines, Delta Air Lines и Hawaiian Holdings.

Туристически услуги

Още един сектор, който е доста уязвим по време на епидемии и зарази, е този на туристическите услуги. Причините са сходни като тези при авиокомпаниите. Все повече отменени резервации и нежелание за пътуване.

Два сериозни кандидата за къси продажби по време на коронавируса са Booking и TripAdvisor. Booking загуби 3% за последните три работни дни, докато при TripAdvisor загубите бяха по-малки. Все пак при разрастване на епидемията, може да се очаква допълнително понижение в акциите на тези компании.

Хотели

Вече споменахме авиолиниите и туристическите услуги и съвсем естествено следващият сектор, който попада под натиск при епидемии, е този на хотелите. По-малко клиенти на компании за туристически услуги водят до по-малко клиенти на авиокомпаниите съответно и до по-малко заети стаи в хотелите.

Късите позиции в акциите на хотелски компании може да се окажат много добър ход по време на епидемията от коронавирус. Кандидати за къси позиции в този сектор може да са Wynn Resorts, Hyatt Hotels и Hilton Worldwide. Hilton падна с почти 3% само във вторник.

Активи-убежища

Разрастването на кризата с коронавирус може да доведе до несигурност и висока волатилност на финансовите пазари. А инвеститорите не са любители нито на едно от двете. Следователно ескалация на заразата около Лунната Нова Година в Китай може да доведе до избягване на риска и насочване на капитали към активи-убежища.
Два от най-ярките примера за активи убежища са златото и японската йена.

Злато се намира в силен сезонен период - януари е най-силният месец в календара за "ценния метал". През февруари златото също се представя солидно. Освен това металът се намира в корекция на стръмен възходящ тренд и епидемията с коронавирус може да бъде спусък за иницииране на дълги позиции в него.

Японската йена също има статут на актив-убежище и се търси по време на несигурност и нисък риск апетит на пазарите. Именно поради тази причина евентуално разрастване на коронавируса може да доведе със себе си ръст в търсенето на японската йена.

Насочването на капитали към JPY неминуемо биха подкрепили йената, особено срещу високодоходни валути като AUD, NZD и CAD, както и срещу валутите на развиващите се пазари. Една добра алтернатива може да бъде къса позиция във валутната двойка CAD/JPY (CAD може да бъде притиснат от спада в цените на петрола, а JPY може да бъде подкрепена от търсенето на убежища).

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, CAD/JPY, Часова графика

Независимо коя от изброените възможности ще изберете или комбинация от две или повече опции, то може да се възползвате от ужасната криза около коронавирус.

Започнете да търгувате валути, акции, индекси, суровини, ETF-и и криптовалути с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5. Изтеглете MetaTrader 5 напълно безплатно!

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 2 месеца
Като добавка към статията - със сигурност, когато инвестирате не го правете в CFD!

Още от Анализи
Трудната задача на Шиндзо Абе да спаси Япония