Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Краят на епохата на лесните пари

Фактът, че цените не се повишават, е един от признаците, че икономическият растеж е под средното ниво

Краят на епохата на лесните пари

"Не разполагате с достатъчно наличност...". Скоро на бясното печатане на пари може да се сложи край. Снимка: Ройтерс

След като в продължение на десетилетие наводняваха икономиките с пари, ключови централни банки най-накрая ще започнат да затягат кранчето през идната година. От финансовата криза насам те поддържаха лихвените нива, близки до нулата, а някои от тях изкупуваха корпоративни и държавни облигации за трилиони долари. Идеята зад всичко това беше, че ниските лихви ще насърчат разходите от страна на компаниите и потребителите.

Въпреки че експертите са на различни мнения за това доколко ефективни са били стимулите в насърчаването на икономическия растеж, две заключения са почти безспорни: големият приток от пари предотврати глобален  финансов колапс и помогна за оскъпяването на акциите и облигациите до рекордни нива, пише в свой анализ за BusinessWeek Крис Ансти.

Сега банкерите смятат, че икономиките им са достатъчно силни, за да се справят и с по-малко стимули. Федералният резерв на САЩ първи предприе ход - през октомври, когато започна да оставя част от облигациите в баланса си на стойност 4,5 трлн. долара, да падежира, без да го подменя. Европейската централна банка (ЕЦБ) все още изкупува държавни и корпоративни облигации, въпреки че наскоро обяви план за ограничаването на покупките от януари. Китайските банкери вероятно ще ограничат ръста на кредитирането през следващата година, тъй като президентът Си Дзинпин се концентрира върху намаляване на финансовите рискове. 

Още по темата

Централната банка на Япония вероятно ще продължи де печата пари, но това няма да е достатъчно, за да компенсира глобалния спад в стимулите от страна на централните банки, който според икономистите ще започне между средата и края на 2018 г. „Това ще притесни много инвеститори, защото никой не е наистина подготвен“, казва Надер Нейми, фонд мениджър в AMP Capital Investors Ltd. в Сидни, който е повишил дела на кеша в портфейла си до 30% в очакване на затруднения при облигациите и акциите. „Ще боли, но иначе финансовите условия ще са твърде меки".

В проучвания за нагласите си инвеститорите по света сочат, че промяната към затягане на паричната политика вероятно ще е най-вероятната причина за следващата рецесия. Историята показва, че подобни трансформации са изпълнени с редица рискове. Когато Фед започна да вдига лихвите през 1994 г., това предизвика най-големия срив при корпоративните облигации от две десетилетия насам. Това също така спомогна за внезапното обезценяване на мексиканското песо и за последвалата криза (т. нар. Tequila Crisis).

Несигурността се засилва и от факта, че мандатите на трима от четиримата най-важни управители на централни банки в света са към своя край и те може да бъдат заменени. Същите фактори може да накарат техните наследници да пристъпят към намаляване на паричните стимули. Повечето икономики отчитат солиден растеж. Пазарите на труда се завърнаха към състоянието, което политиците определят като пълна заетост. Доходите на американските домакинства са на рекордно високи нива. Пострадалите от кризата европейски държави, като Испания, възстановиха икономическите загуби. Китай се отърси от страховете от дългова криза. Дори Япония излезе от дългия цикъл от мини рецесии.

Наистина - централните банкери не постигат целите си за инфлацията. Фактът, че цените не се повишават, е един от признаците, че икономическият растеж е под средното ниво. Централните банкери обаче оставят това опасения настрана и все повече се концентрират върху ограничаването на финансовите излишъци, които могат да подготвят сцената за нов срив.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
0
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
Както Бил Гейтс беше казал през 1995 - „банкирането е необходимо, но банките не са" !!

При блокчейн технологията изчезва необходимоста от третата страна участваща при всяка една сделка - БАНКАТА.

Финансовата индустрия ще бъде преобърната именно от това, че посредниците, третите страни, ще станат излишни.

Факт е , че Китай промени първоначалното си негативно отношение към този вид финанси и реши да се превърне в гарант на издавана от него криптовалута.

В НАВЕЧЕРИЕТО СМЕ НА РЕВОЛЮЦИОННИ ПРОМЕНИ, КОИТО ЩЕ ПРОМЕНЯТ НЕ САМО ОТНОШЕНИЕТО КЪМ ОСНОВНИТЕ РАЗПЛАЩАТЕЛНИ ВАЛУТИ, но ще изхвърлят от пазара ПОСРЕДНИЦИТЕ стоящи между производителя и крайния клиент.

Създаване на паралелна на съществуващата финансова система може да се възприеме, като разделяне функциите на съществуващата на две части, като в банковата система остане само тази за която са създадени самите банки, а разплащанията на страните по договор остане в преругативите на блокчейн технологията .
2
 
6
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Изявлението че ще спре печатницата е евтина пропаганда. САЩ качиха дълга си с 650 милиарда $ за месец ,агрегатите им М 1- М 3 се качват като по часовник с над 40 млрд долара месечно.Че те един ден без нови пари не могат да изкарат.Кой ще плати на армията ,пенсии , потребителските стоки от Китай?Блъфирането ще е до началото на другата година ,а може и по-рано ,като ще се извинят смутено и ще обявят QE с една нула повече :)
8
 
1
 
3
Иван Митев до: majnata
преди 1 година
При достатъчно време прогресът побеждава. Досега не се знаеше за държавната грешка и затова тя съществува и нанася вреди.
При обществено изясненост на грешката, същата ще бъде прекратена.
Когато пиша за тази вредна за всеки държавна грешка се намират хора, които изразяват несъгласие с представената от мен необходимост за прогрес и в същото време реално плащат щетите от държавната грешка, с която са реално са съгласни.
Няма база по която да определи коя държава първа ще прекрати сегашната грешка в паричната система.
1
 
7
 
2
majnata до: Иван Митев
преди 1 година
"Спасението" ше е у некой други , по добър свят , Иване ... тука нема шанс.
9
 
6
 
1
преди 1 година
Статия без реална полезност за спасение от актуалните злини, защото при нея не се зачита лошото влияние от разпространената в света грешка в паричната система.
Истината е, че сега е с разпространена в света грешка в паричната система, която е водещият причинител за актуалните злини.
Все още началото на катастрофалната криза се забавя, защото Централната банка приложи занижен основен лихвен процент. Подходът е с кратък ефект и за сметка на завишени бъдещи щети.
Сега ЦБ не може да спаси от актуалните злини, защото ЦБ няма необходимата компетентност.
Спасението е възможно само с премахване на причината за злините, т. е. с въвеждане на подобрената парична система.

Още от Анализи
Джеймс Булард: ЕЦБ е по-независима от Федералния резерв