Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Къде да търсим признаците за икономическото възстановяване на Китай?

Официалните икономически данни, които ще бъдат публикувани в петък, ще покажат в каква посока се движи Китай – към възстановяване или задълбочаване на кризата

Къде да търсим признаците за икономическото възстановяване на Китай?

Снимка: Bloomberg

През тази година китайската икономика е на път да отбележи най-слабото си представяне от 70-те години на миналия век поради блокадите, които бяха наложени, за да бъде спряно разпространението на коронавируса.

Икономическите данни на страната трябва внимателно да бъдат разгледани за признаци, които да покажат колко бързо ще може да се възстанови Китай.

Средната оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg, показва, че брутният вътрешен продукт (БВП) на най-силната азиатска икономика се свива с 6% през трите месеца до март, като прогнозите варират от 16-процетен спад до ръст от 3,6%.

Данните за БВП за първото тримесечие, актуалните инвестиции за годината плюс продажбите на дребно, промишленото производство и безработицата за март ще бъдат публикувани на 17 април (петък).

Към края на март постепенният рестарт на китайската икономика достигна 90% спрямо нормалните нива от преди коронакризата, според оценките на Bloomberg Economics. Очакванията са инвестициите, промишленото производство, продажбите на дребно и заетостта да претърпят рязък спад, въпреки че наличието на положителни изненади може да очертае основата за бързо възстановяване през останалата част от годината.

Нарастващата безработица

Китайският пазар на труда вероятно е изправен пред най-предизвикателната ситуация от десетилетия насам.

Нивото на безработица е тясно обвързано с темповете на икономическия растеж и поддържането на заетостта под контрол е определено като основен приоритет на правителството. През февруари равнището на безработица в градовете скочи до 6,2%, най-високото ниво след въвеждането на показателя през 2016 г., в сравнение с 5,3-те процента през януари и 5,2-та процента през декември 2019 г.

Американският кредитор Morgan Stanley очаква безработицата да достигне максимум 7,5% през следващите месеци, преди постепенно да се забави до 5,5% до края на годината. Това означава, че близо 80 млн. души ще загубят работа си в близко бъдеще. Избягването на загубите на работни места зависи до голяма степен от перспективите пред производствения сектор и усилията на правителството да накара фирмите да задържат работниците си по време на сътресенията.

Намаляващите инвестиции

Икономистите изчисляват, че инвестициите в дълготрайни активи са спаднали с 15% през първите три месеца на тази година, което всъщност е подобрение спрямо по-краткия период януари-февруари.

Вероятно това се дължи на силно отдръпване както по отношение на инфраструктурата, така и при производствените инвестиции. Ограниченията в движението и блокирането на хората след китайската Нова година са довели до недостиг на работна ръка, възпрепятствайки работата по инфраструктурните проекти и производството.

Спадът в търсенето, първо на местно ниво, а след това и отвъд граница, също оказва влияние върху производствения сектор чрез намаляване на поръчките. В същото време инвестициите в инфраструктурни проекти вероятно са получили тласък през март от усилията на правителството да възобнови строителството и мерките за пренасочване на повече средства към сектора чрез продажби на специални съкровищни облигации.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
1
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Признаците са корабите на Maersk, в зависимост от това колко кораба извършват курсове, толкова е и възстановяването на Китай, да ви кажа пък аз;)

Още от Анализи
Притесненията за инфлацията тежат върху валутите в Източна Европа