Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Много работни места в САЩ ще изчезнат завинаги

С над 38 милиона броя заявления за обезщетение при безработица за девет седмици, ситуацията в САЩ е по-мрачна, отколкото някой изобщо е могъл да предположи

Много работни места в САЩ ще изчезнат завинаги

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Въпреки че САЩ започнаха да премахват ограниченията за бизнеса, още 2,4 милиона американци подадоха заявления за обезщетение при безработица миналата седмица, като така общият брой на безработните достигна 38,6 млн. души за девет седмици.

И въпреки че според Министерството на труда голяма част от освободените очакват тяхното безработно положение да бъде временно, сред икономистите нараства опасението, че много от работните места в САЩ ще останат загубени завинаги, пише New York Times. 

Още по темата

Според Никълъс Блум, икономист от Станфордския университет, 42 на сто от скорошните съкращения ще доведат до трайна загуба на работа. По неговите думи, въпреки че много от компаниите възнамеряват да върнат в един момент на работа част от освободените работници, от историческа гледна точка е ясно, че това нямам кака да се случи.

Икономиката, която започва да се възстановява, вероятно ще изглежда доста по-различна от тази, която беше преди въвеждането на извънредно положение. Ако правилата за социално дистанциране се превърнат в нещо обичайно, довеждайки до спад на посетителите в ресторантите, театрите магазините и в самолетите, това ще се отрази и върху пазара на труда, който ще се нуждае от по-малко работници.

Големите компании вече очакват повече от работниците си да продължат да работят дистанционно и казват, че планират да намалят отпечатъка си при недвижимите имоти, което от своя страна ще намали трафика на хора, който захранват близките ресторанти, магазини, салони за красота и други видове бизнес.

Създават се нови работни места, най-вече с ниско заплащане - като шофьори, доставчици и чистачи. В същото време ще изчезнат други работни места.

Междувременно последните данни на Министерството на труда относно заявленията за безработица от миналата седмица отразяват продължаващите щети за пазара на труда.

"Кръвоизливите продължават", изткъва Торстен Слок, главен икономист в Deutsche Bank Securities, коментирайки нарастващата загуба на работни места. Той очаква официалното ниво на безработица в САЩ през май да достигне 20%, спрямо 14,7%, отчетени от Министерството на труда за април.

Проучване сред домакинствата от Бюрото за преброяване на населението, публикувано в сряда (20 май), предполага, че негативното влияние на пандемията продължава да действа: 47% от възрастните казват, че те или член на тяхното домакинство са загубили доходи от работа от средата на март. Близо 40 на сто очакват загубата да продължи през следващите четири седмици.

В същото време, в показанията си пред Сената във вторник управителят на Федералния резерв Джером Пауъл подчерта колко опустошителна може да бъде продължителната безработица за отделните домакинства и за икономиката като цяло.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Ще успее ли ЕЦБ да избегне хватката на вируса?