IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли доларът да предизвика следващата криза

Поскъпването на долара обикновено води до криза на развиващите се пазари и този път едва ли ще е различно, коментира анализатор

12:11 | 05.02.13 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Делхи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Делхи. Снимка: Ройтерс

Прогнозите за края на епохата на ултра разхлабената монетарна политика в САЩ вероятно ще започнат да придобиват по-ясни очертания през втората половина на годината и това ще доведе до рязко поскъпване на долара, което може да продължи 5 години, коментира пред CNBC независимият икономист Анди Сие, изтъквайки, че подобен сценарии може да предизвика изтичане на капитали и „криза“ на развиващите се пазари.

Американската икономика започна да демонстрира признаци на съживяване, след като фабричната активност в страната докосна 9-месечен връх през януари, давайки основание на някои анализатори да заговорят за близкия край на програмата за вливане на ликвидност на Федералния резерв (Фед).

Сие очаква доларовият индекс, който измерва представянето на щатската валута спрямо кошница световни валути, да се повиши през следващите 3 години с 25% от сегашните 80 пункта.

„Поскъпването на долара обикновено води до криза на развиващите се пазари и този път едва ли ще е различно“, казва бивш икономист на Morgan Stanley, цитирайки дълговата криза в Латинска Америка през 80-те години и Азиатската финансова криза от 1997 г., по време на която поскъпването на долара спрямо местните валути доведе до скок на лихвите по дълговете на местните правителства.

„През последните 10 години мечи пазар за долара огромни количества горещи пари се вляха в икономиките на развиващите се страни, предизвиквайки поскъпване на местните валути и раздуването на инвестиционни балони. Когато доларът смени посоката си обаче, тази ликвидност ще изчезне. Омагьосаният кръг по спиралата на горе ще се повтори в обратната посока“, допълва той.

По време на мечия доларов пазар от последното десетилетие страните от групата БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) се оказаха магнит за международния спекулативен капитал. Това обаче ги прави и най-уязвими, коментира Сие.

Според него на най-сериозен риск сред основните развиващи се икономики са изложени Бразилия и Индия, тъй като техните капиталови пазари са най-широко отворени за чуждестранни инвестиции.

„Основна грижа са горещите пари, които се вливат в местните валути - дългове в местна валута, придобити от големите хедж фондове. Подобни неща не съществуваха преди 15 – 20 години. Хедж фондовете вливат пари в развиващите се икономики като изкупуват облигации на местните правителства“, казва Сие.

В Бразилия на местния валутен и облигационен пазар се усеща осезателно присъствие на чуждестранни инвеститори, коментира той. Те държат около 12,3% от дълговете на страната.

Чуждестранните инвеститори в Индия играят ключова роля на местния фондов пазар, допринасяйки за около 30% от неговия оборот. Миналата година чуждестранните институционални инвеститори са вложили в индийския фондова пазар близо 23 млрд. долара.

„Когато доларът поскъпне, тези тенденции ще се обърнат. Това ще доведе до поевтиняване на валутите на развиващите се страни, както и до ръст на инфлацията и лихвените проценти. Цената за обслужването на дълговете им също ще се повиши“, казва Сие.

Според други анализатори обаче развиващите се пазари са в по-силна позиция, отколкото в миналото и това би трябвало да им предостави известна защита срещу рязкото изтегляне на чуждестранни капитали в случай, че доларът поскъпне, след като Федералният резерв (Фед) прекрати програмата си за изкупуване на облигации. 

„Въпреки че очакваме доларът да поскъпне спрямо еврото и йената през следващите 2 години, ние вярваме, че валутите на развиващите се страни ще поскъпнат спрямо щатската валута“, казва Дариус Ковалски, главен икономист и стратег за Азия на Credit Agricole.

„От историческа гледна точка, когато доларът поевтинява спрямо основните валути, той също така поевтинява и спрямо валутите на развиващите се страни. Този път обаче ще е различно“, казва Ковалски.

„Развиващите се пазари нарастват бързо. Те ще привличат капитали към своите икономики, фондови и облигационни пазари и това ще подкрепя валутите им. Положителни за тези валути ще се окажат и усилията на централните банки да диверсифицират резервите си“, допълва той.

През 2016 г. Credit Agricole очаква индийската рупия и бразилският реал да поскъпнат до около 49,4 рупии и 1,88 реала за долар от сегашните нива - 53,3 рупии за долар и 1,88 реала за долар. Това означава ръст от 7% за рупията и 5,5% за реала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 0
ChromaX
преди 11 години
И аз не бих заложил срещу долара с друга валута. Затова залагам срещу долара и другите валути купувайки злато, сребро, нефт и агрокултури. Специално среборото е много опасно за търгуване от неопитни трейдъри, защото там манипулациите са брутални. За да добиете лека представа към този момент шорт позицията на JPM спрямо шорт позицияте на спекулантите е 15 : 1 ,те държат 98,239 къси контракта спрямо 6588 на спекулантите, тоест никой не шорти освен тях. Скъпоценните метали, бидейки най-добрия индикатор за инфлация са подложени на "хартиена атака" от което пък угодно се възползват централните банки на Китай, Русия и куп други страни. Reality check anyone?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
nesduhan_trader
преди 11 години
Да, логиката сочи поскъпване на суровините. Но, ако разгледаме само кръстосаните курсове на основните валути в средносрочен план (12 месеца) не бих заложил срещу долара. Но разбира се всеки си запазва правото да счита своите очаквания за по-правилни. Мисля, че споменах в друга тема тук тезата си за балона на хартиените пари. Това обаче е тема, която не е за всеки и би могла да доведе до грешни решения доста лаици. Пр. вечер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
ChromaX
преди 11 години
Какво означава силен долар? Загубата на покупателна способност няма как да е сила.... Силата на долара не се измерва главно във валути ,а във физически ресурси като от кошницата най-голямо значение има нефта. Много ми дреме на шапката, че се качва спрямо йената... просто онези печатат повече, реалната покупателна способност измерена в храни , горива и каквито и да е физикал асетс е в свободно падане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Ами преценили са, че достатъчен брой от хората са необходимо прости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 0
ChromaX
преди 11 години
Явно ви е изгодно да плащате мизерни заплатки на хора, които хал хабер си нямат и са просто преводачи. Да знаем, че по-евтино ви излиза, но разпространявате ЛЪЖИ. Вземете ги образовайте или наемете по-квалифицирани ,защото това се случва системно. А когато това нещо се повтаря постоянно, лъсва истината... този бранд "ИНВЕСТОР" бие на кухо!Аз ли съм се объркал нещо или ИНВЕСТОР има претенцията да е сериозна медия? А пак ли съм се объркал, че в сериозните медии има СЕРИОЗЕН АНАЛИЗ на информацията. Това тук е несериозно, както и много от статиите в последно време, лъха посредственост... MEDIOCRITY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
ChromaX
преди 11 години
За пореден път съм много разочарован от нивото на статиите тук. Не знам от къде събирате подобни ***, но хората които пишат тези глупости явно НЯМАТ И ПОНЯТИЕ ОТ ФИНАНСОВ АНАЛИЗ И ИКОНОМИКА. Прогнозите щяли да добият ясни очертания и долара да поскъпне рязко........ няма нито един факт от реалността ,които да оправдава такива прогнози NADA! Доларът на какво основание ще поскъпне? Бернанке печата като луд, лихвения процент е нулев, дефицита се покачва, разликата между бедни и богати се увеличава, 53 милиона души са на помощи за храна, дръжавния им дълг е най-големия в историята на света. Да добре.. всичко това сочи как доларът рязко ще поскъпне... Проблема когато дусловно се превежда пропагандата на CNBC CNN MSNBC CBC CBS FOX и тн. е ,че ПОДВЕЖДАТЕ ХОРАТА!!! В статиите на икономическа тематика трябва ясна аргументация и логика. Критическо мислене и финансово образование също биха били от полза, а такива очевидно няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
zlatce
преди 11 години
"През 2016 г. Credit Agricole очаква индийската рупия и бразилският реал да поскъпнат до около 49,4 рупии и 1,88 реала за долар от сегашните нива - 53,3 рупии за долар и 1,88 реала за долар. Това означава ръст от 7% за рупията и 5,5% за реала." Oчаква се реалът да поскъпне до 1,88 за долар от сегашните нива ...1,88 реала за долар. И как така се получи ръст от 5,5%?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Аз само да попитам, кога поскъпна долара, та чак вече започнахме и да се притесняваме за сериозните последствия от това. Той доларът даже и да поскъпне Бен знае рецептата как бързичко да овладее това поскъпване. Статията е написана специално за твърдите фенове на долара, които никакво вливане на ликвидност не ги плаши. Такива статии са крайно необходими за да бъде успокоена широката публика, че през втората половина на годината...може да се очаква СЕРИОЗНО поскъпване на долара. И най-смешното е, че това може и наистина да се случи. Само дето няма да е поскъпване на долара, а поевтиняване на останалите валути, ама кой ти гледа. Дребните човеченца, които употребяват хартиените носители на всеобщ еквивалент пак ще бъдат излъгани. Няма да им е за пръв път - нито за последен. Те са свикнали и дори забелязвам напоследък, че вече започва и да им харесва. Даже започват да ръмжат и да съскат ако на някого от събратята им вековната измама започне да не му харесва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още