IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Доналд Тръмп да повлияе на политиката на Фед?

Бордът на централната банка се надява, че Доналд Тръмп няма да изпълни заканата си да наложи повече мита върху китайския внос на 15 декември

18:15 | 10.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп и управителят на Фед Джером Пауъл / Снимка: Архив на Ройтерс</p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и управителят на Фед Джером Пауъл / Снимка: Архив на Ройтерс

Наближавайки третата си година като управител на Фед, Джером Пауъл отново звучи уверено, че икономиката и паричната политика се намират в добро състояние и могат да спомaгат за удължаване на рекордно дългото разширяване на икономиката в САЩ, предава Bloomberg.

Очаква се Пауъл и неговите колеги да оставят непроменени референтните лихвени проценти на Фед в сряда, след като ги намалиха при последните си три срещи. В същото време бордът на централната банка се надява, че президентът на САЩ Доналд Тръмп няма да изпълни заплахата си да наложи повече мита върху китайския внос на 15 декември.

Как ще се развият събитията от сега нататък е от решаващо значение не само за наследството на Пауъл. Също така е важно за репутацията и политическата независимост на централната банка, която е поставена под натиск от страна на президента.

За Тръпм много е заложено върху способността на Пауъл да задържи силата на икономиката. Евентуален спад през 2020 г. вероятно ще попречи на шансовете на сегашни президент да си осигури преизбиране през ноември.

След като повиши лихвите четири пъти през 2018 г., централната банка обърна курса си през тази година, за да защити икономиката от проблемите, причинени от агресивната търговска политика на Тръмп и бавния глобален икономически растеж.

За сега изглежда, че Пауъл не се вслушва в призивите на Тръмп за възобновяване на растежа чрез допълнително намаляване на лихвените проценти. Управителят на Фед заяви, че институцията ще продължи да обръща внимание на поддържането на умерен растеж, силен пазар на труда и инфлация около 2%, но за сега политиката на намаляване на лихвите е поставена на пауза.

Но Тръмп не е доволен от тази позиция, призовавайки бордът да сведе лихвите до под нула.

Той също така твърди, че паричната политика на Фед вреди на американските производители износители, като повишава стойностите на долара - макар че зелената валута се търгува с малко промяна в сравнение с нивото си при избора на Тръмп за президент. Американските компании пък изразяват по-голяма загриженост от търговските затруднения, отколкото от лихвените проценти.

Атаките на Тръмп срещу Фед не се ограничават само до гневни туитове. По-рано тази година той отправи запитване до адвокатите от Белия дом да проучат възможностите му за прекратяване на мандата на управителя на централната банка. Освен това той има възможността да издигне икономисти, с подобни на неговите възгледи, на двете отворени позиции в борда на Фед.

За да защити институцията, Пауъл продължава силната си работа с Конгреса на САЩ. Откакто пое управителния пост във Фед през февруари 2018 г., той се е срещал или е разговарял по телефона с депутати повече от 170 пъти извън изслушванията си от комисиите на Конгреса.

Като част от стратегическите си действия, Пауъл се допитва до широк кръг от американци - от собствениците на малък бизнес до мениджърите на банки за хранителни продукти - за да получи отзиви за това как им се отразяват политиките на централната банка.

Всъщност, когато Пауъл изнесе реч в търговска камара в Провидънс, Род Айлънд, миналия месец, повече от 700 местни бизнес лидери го посрещнаха с продължителни овации.

Посланието му към тях беше следното: „В този момент на дългото разширяване виждам чашата много повече от наполовина пълна.“

Въпросите, които стоят пред Пауъл и Тръмп сега са дали и колко дълго управителя на Фед може да поддържа възходът на икономиката.

Според централните банкери съдбата на икономиката зависи до голяма степен от това дали Тръмп ще постигне напредък в търговията или поне да избегне още едно изостряне на отношенията. Това от своя страна ще определи и какво ще се прави занапред с лихвите.

„Прогнозите са „ заложници“ на степента на несигурност, причинена от търговската политика“, казва Джулия Коронадо, основател на MacroPolicy Perspectives в Ню Йорк и бивш икономист от борда на Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още