IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Фед да понижи лихвите си отново през март?

След всяко от тези извънредни понижения на лихвените проценти институцията отново е предприемала същия ход при следващатото си събрание

20:00 | 05.03.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Джером Пауъл, управител на Фед. Снимка: Ахив на Ройтерс</em></p>

Джером Пауъл, управител на Фед. Снимка: Ахив на Ройтерс

Трите основни причини за намаляването на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ във вторник помагат да се обясни защо централната банка вероятно ще понижи процентите си отново през март, пише The Wall Street Journal.

Ръководството на Фед се надяваше, че ще повиши общественото доверие, като предотврати влошаването на финансовите условия и защити американската икономика от забавянето при глобалния растеж.

Въпреки че намаляването на лихвения процент може да помогне на всеки от тези фронтове, прогнозите могат да станат по-марчни през следващите седмици, тъй като броят на заразените с коронавирус в САЩ нараства.

Това че Фед предприе намаляването на лихвите на извънредно заседание във вторник илюстрира неотложността да се постигне напредък в гарантирането на икономическата стабилност, дори ако основният характер на заплахата не е икономически.

От 1998 г. насам Фед е намалил лихвените си проценти  шест пъти между редовно насрочените си заседания. След всяко от тези извънредно заседания институцията отново е предприемала същия ход при следващата си официална среща.

„За нас, това което наистина има значение, не е епидемията, а рискът за икономиката“, заяви управителят на Фед Джером Пауъл във вторник. „Сега видяхме риск за перспективите пред икономиката и решихме да действаме“, добави той.

Всички добри икономически данни, публикувани през следващите седмици, могат лесно да бъдат отхвърлени, защото те ще покажат как икономиката се е развивала преди разпространението на вируса.

„Ефектите, които са забелязани до момента, са в много ранен етап“, каза Пауъл, позовавайки се на все по-негативните настроения от страна на туристическите и хотелиерските компании. „Очакваме, че това ще продължи. Вероятно ще се разрасне”, добави той.

Същата динамика може да тежи на финансовите пазари. Мерките за ограничаване и смекчаване на щетите могат да принудят повече компании да намалят прогнозите си за печалба, а това ще повлияе негативно върху финансовите пазари.

Пауъл каза, че Фед е готов за евентуално увеличение на подкрепата си за предприятия, които изпитват финансови затруднения. „Все още не виждаме нещо от това. Разбира се, обмисляме какво можем да направим, ако тези неща се случват“, заяви той.

Американската икономика е изправена пред нарушени вериги на доставка и по-слаба световна икономическа активност. Този спад може да се задълбочи, ако политиците в световен мащаб не предприемат мерки за стимулиране на растежа. Лихвените проценти вече са ниски и много централни банки нямат пространство за допълнителното им намаляване.

Според икономистите е много вероятно страните, които вече имат ниски темпове на растеж - като Италия, Япония и Германия, да изпаднат в рецесия през следващите месеци. "Трябва да имаме предвид, че въздействието на заразата може да бъде голямо", заяви гуверньорът на Централната банка на Япония Харухико Курода в сряда.

Други централни банки с лихви над нулата също подходиха към намаляването им през тази седмица. Централната банка на Канада намали лихвите си с половин процент, а Централната банка на Австралия намали лихвения си процент с една четвърт процентен пункт до рекордно ниското ниво от 0,5%.

От своя страна Фед понижи референтните си лихви до диапазона между 1% и 1,25%. Това остави на институцията повече пространство за действие от повечето други централни банки на страни с развита икономика. Намаляването на лихвените проценти в САЩ също улеснява централните банки на развиващите се икономики да намалят разходите си по заеми, без да задействат т.нар. „бягство на капитал“.

Пазарите на облигации в САЩ показват по-големи признаци на опасност. Доходността от 10-годишните държавни ценни книжа спадна до нови най-ниски стойности във вторник и сряда. „Въпреки че спадът в доходността на облигациите през последните седмици отразява по-ниските инфлационни очаквания и инвеститорите, които търсят убежище, той също така показва и по-ниските очаквания за растеж“, заяви Роберто Перли, анализатор в Cornerstone Macro. И все пак, според икономистите по-ниските разходи за заеми няма да са ефективни без по-големи усилия за изграждане на доверие от страна на федералните и местните власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 5
V.At.
преди 4 години
Странно, ако заради вируса хората спрат да летят, с какво точно ФЕД ще помогне на авио компанията? Ако заради вируса спрат да ползват круизи, понижената лихва ще напълни ли корабите? Китай рязко намали вноса на втечнен газ и какво? ФЕД ще го изкупи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 6
Longin
преди 4 години
пуцай Куме ! (Джероме)0% е близо, паниката също - и ше видиме какво ше намаляваш тогава... съдбата на Алан Грийнспан приближава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още