IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Можем ли да поставим световната икономика на пауза?

Правителствените пакети за фискална и ликвидна подкрепа вече са огромни, но ще помогнат ли за запазването на икономическата мощ

17:37 | 30.03.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Коронавирусът създаде нещо ново в икономическата история. Никога досега правителствата не са се опитвали да поставят части от националните икономики в изкуствена кома и да ги събуждат постепенно.  Обществата в средновековна Европа са обръщали гръб на икономиката, опитвайки се да се справят с чумите. При други пандемии, като грипа от 1918 г., икономическите взаимодействия са продължавали почти безпрепятствено, тъй като властите са приемали болестта и смъртността за цена на приемствеността, пише The Wall Street Journal.

Днес в световен мащаб се забелязва стремежът икономиката просто да бъде поставена на пауза. Ако това проработи, ще бъде свидетелство за гъвкавостта на съвременния капитализъм и изобретателността на съвременното управление.

„Ние сме на неизвестна територия. Неминуемо има много предположения “, каза Саймън Тилфорд, икономист от Forum New Economy, берлински мозъчен тръст.

Проблемът е, че икономиката няма бутон за пауза. Мерките за социално дистанциране, като призивът хората да си стоят вкъщи и предприятията да се затварят, освен ако не са от съществено значение, могат да преустановят покупко-продажбата на повечето стоки и услуги. А в същото време много разходи продължават да се трупат. Домакинствата имат наем или ипотека за плащане, както и сметки за храна и други необходимости. Бизнесът има заплати, дългове и други фиксирани разходи. Банките дължат пари и затова трябва да ги събират.

Хората и предприятията могат да живеят от спестяванията си до края на ограниченията. Но много от тях нямат достатъчно резерви. Колкото по-дълго трае извънредното положение, толкова повече хора ще останат без средства.

Частният сектор може да намали разходите си. Но това в същото време повишава страховете от масовата безработица и фалити, унищожаването на жизнеспособни предприятия, отслабването на работната сила и може би трайната депресия.

„Съществува ясен обществен интерес за запазване на работните места и компаниите от този външен шок“, казва Кристиан Одендал, главен икономист в Центъра за европейски реформи. „Нашата икономическа структура е много сложна машина и нейната организация ще бъде трудно заменима, ако изчезне“, добави той.

За да избегне такъв „армагедон“, правителството изпраща или заема достатъчно пари за покриване на заплати, лихви и други фиксирани разходи. На теория държавата може да запази днешните си компании и работни места месеци наред, при условие че може да заеме или отпечата достатъчно пари и да насочи правилно помощта.

Последна актуализация: 18:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
Jakov_stoyanov
преди 3 години
никой не знае как ще бъде!https://onlainkazinobg.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
дано след тая криза на хората им дойде акъла в тиквите ... и направят необходимете общесвени реформи ... ама надали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
крас
преди 3 години
"Можем ли да поставим световната икономика на пауза?"ИЗВИНЯВАЙТЕ , НО ЗА КАКВА СВЕТОВНА ИКОНОМИКА СТАВА ВЪПРОС, КОГАТО ФАБРИКАТА НА СВЕТА Е КИТАЙ , А ОСТАНАЛАТА ЧАСТ ОТ "ЦИВИЛИЗОВАНИЯТ" ЗАПАД Е ЕДНО КОНСУМАТОРСКО ОБЩЕСТВО, което в момента е поставено под домашен арест и с наморници на лицата.КОНСУМАТОРСКОТО ОБЩЕСТВО по подобие на кученцето на Павлов, очаква този кошмар да свърши и то да продължи да потребява КИТАЙСКИ СТОКИ И ГЛЕЗОТИИ така както го е правило и преди. Въпросът е дали КИТАЙСКАТА ИКОНОМИКА Е В ПАУЗА , защото американската и тази на сателитите й са в будна кома и на командно дишане. НЕ ТРИЛЬОНИ , А БИЛЬОНИ ДА НАЛИВА ФЕД В НЕЩО КОЕТО ГО НЯМА ТО НЯМА КАК ДА ЗАРАБОТИ. Няма да заработи защото ги НЯМА КАДРИТЕ , А КАДРИТЕ НЕ СЕ СЪЗДАВАТ ОТ ДНЕС ЗА УТРЕ.Трябва време и то много време докато това бъде осъзнато от съветниците на Тръмп - зет му Джарет Къшнар и дъщеря му Иванка. ТЕ НАВЯРНО НЕ СА ЧЕЛИ МИСЛИТЕ НА КОБА ЗА КАДРИТЕ КОИТО РЕШАВАТ ВСИЧКО. Въпросът е какво прави в момента КИТАЙСКАТА ИКОНОМИКА , когато нейните западни опитомени кученца са спрели да консумират произведеното от тях?!!Стана ясно, че строят складове в които натрупват произведеното за поставените под домашен арест нейни питомци. Докато върви тази "ПРЕВЪЗПИТАТЕЛНА" ПРОЦЕДУРА наложена на питомците от Тръмп и съветниците му , КИТАЙ ВЕРОЯТНО ПРЕНАСТРОЙВА ИКОНОМИКАТА СИ , И СЕ ПОДГОТВЯ ЗА ПОСЛЕДЕН СЪКРУШИТЕЛЕН УДАР НА ТАЗИ УМИРАЩА ИМПЕРИЯ. В тази битка КИТАЙ не е сам. С него са и останалите двама най големи кредитора на сащ от далечния изток - ЯПОНИЯ и КОРЕЯ с които в края на 2019 година китайците подписаха споразумение!! Април ще приключи целият театър, когато много от очакващите в домашния арест поредната порция питателна храна европейци и американци осъзнаят, че такава няма да има. Какво ще правят когато разберат, че някой им е взел беберона. Предполагам, че ще реват като убодени мечета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
driverf1
преди 3 години
.....,до октомври ама 2021 година.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
georgi_shum
преди 3 години
100% ли си сигурен, че другата седмица, ще завъртят колелото? Щото на мен разни хора там ми звънят и казват, че май ще са 3 седмици поне..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
Пъпеш , след седмица Русия завърта колелото отново ... ами България кога ?! На крадливата пасмина и се ще да го "бори" тоя коронавирус поне до октомври !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
дядя вова , кво стана в рассията ... що затвориха питер и масква ... главният ковчежник (по новому премиер) на царството е препоръчал на всички други области да последват примера ... :))) ... и там ще ударят една пауза ... нали някаква се цепеше по рассийската государствена , че това било заради лошотиите дето мислели на матушката от загнилият запад , хък им било с вируса ... :))) ... впредвид сигурно е имала импортозамещението преполагам дето сега вовата ги кара да правят , пък то не им се получава много ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Ewollide
преди 3 години
Разбира се, че може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Можем ли да поставим световната икономика на пауза? А, че това сега какво е?! Коронобесие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още