Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Надеждите за европейско възстановяване дават нова сила на еврото

Само преди няколко седмици еврото изживяваше най-лошото си начало на годината от 2015 г. насам, потиснато от коронавируса и споровете около ваксините

Надеждите за европейско възстановяване дават нова сила на еврото

Снимка: Bloomberg L.P.

Внезапно поскъпване на еврото и разпродажби при облигациите принуждава инвестиционните стратези да наваксват с нарастващите очаквания за европейски растеж.

В понеделник единната валута се търгува при цена от 1,2028 долара, което кара някои членове на инвестиционната общност да се притесняват, че прогнозите им за идните месеци са прекалено мрачни, посочва Bloomberg в свой материал. По-рано миналата седмица Goldman Sachs ревизира в посока нагоре тримесечната си прогноза до 1,25 долара за евро от 1,21 долара. В същото време BNP Paribas, Pictet и Manulife Investment очакват доходността по германските облигации да стане положителна до декември – за първи път от две години.

Само преди няколко седмици еврото изживяваше най-лошото си начало на годината от 2015 г. насам, потиснато от упорито високия брой новозаразени с коронавирус всеки ден и продължаващите препирни за ваксините в Европейския съюз.

Но сега изглежда подновеният тласък за ваксиниране в блока увеличава шансовете до няколко месеца по-голяма част от населението да бъде имунизирано. В същото време официалните данни за икономическата активност също са все по-положителни. Миналата седмица налице бе силно увеличение на заводските поръчки в Германия – най-голямата икономика в ЕС.

Инфлацията в еврозоната също се ускорява. Индексът на потребителските цени се повиши с годишен темп от 1,3% миналия месец спрямо 0,9% през февруари.

Още по темата

Възстановяването на единната валута се очаква да продължи, казва Чарлс Дибел, мениджър в Mediolanum, според когото еврото може да достигне 1,25 долара до края на годината. По думите му на фона на вече добрите новини от Великобритания и САЩ Европа наваксва.

Този оптимизъм се пренася и на пазара на облигации, притискайки 10-годишния германски дълг. Доходността по бундовете, както са известни бенчмарковите германски облигации, нарасна с 3- базисни пункта спрямо тазгодишното им дъно до -0,29%. Според Goldman Sachs те ще стигнат и нулата. BNP Paribas пък прогнозира равнище от 0,2% - най-високото от началото на 2019 г.

„Темпът на ваксинации в Европа трябва скоро да се ускори“, посочва Крис Чапман, портфолио мениджър към Manulife Investment, който също очаква доходността да мине на положителна територия до края на годината. „Повторното отваряне на икономиката и наваксването на сектора на услугите ще движи растежа“, коментира още той.

Но с продължаващия ръст на болните от коронавирус на много места в Европа и едва 11% ваксинирано население този оптимизъм далеч не е универсален.

Стратегът на Bank of America Corp. Шпиа Салим прогнозира доходността на бундовете да достигне -0,25%, въпреки че тя признава, че икономистите са по-мечи настроени спрямо консенсуса при растежа и инфлацията. Според икономиста на HSBC Крис Атфийлд доходността ще е -0,5%, тъй като повечето добри новини вече са взети предвид.

Междувременно, като зловещ знак за всички с бичи залози за възстановяването, т. нар. спекулативни инвеститори са намалили дългите си позиции спрямо еврото до най-ниското си равнище от година, показват данни от доклада Commitments of Traders на американската Комисия за търговия със стокови фючърси.

Медианната прогноза за цената на еврото за края на годината сред анализатори, допитани от Bloomberg, остава за 1,22 долара.

От Goldman Sachs посочват, че четирите най-големи икономики в еврозоната най-вероятно ще са поставили ваксина на около 37% от населението си до края на май, като този дял ще се увеличи до 54% месец по-късно.

„Нашите икономисти остават оптимистични за европейското възстановяване, тъй като данните са устойчиви и ваксинациите е вероятно да се ускорят оттук нататък“, коментират стратези в бележка.

По статията работиха: автор Елена Илиева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Икономическите индикатори ще диктуват борсовите тенденции тази седмица