Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Накъде ще поеме доларът през 2019 г.

В краткосрочен план настроенията около американската валута остават позитивни, твърдят от Admiral

Накъде ще поеме доларът през 2019 г.

Снимка: Admiral Markets

Американският долар (USD) започна новата 2019 година в смесени настроения на фона на повишената волатилност на глобалните финансови пазари и преговорите между САЩ и Китай за прекратяване на търговската война между двата икономически гиганта.

Междувременно, щатското правителство частично спря работа на 22 декември поради спора за стената по границата с Мексико,  която иска да построи президента Тръмп Въпреки това, спекулациите, че Доналд Тръмп ще обяви извънредно положение нарастват. Законите на САЩ позволяват на президента на страната да одобрява военни строителни проекти по време на война и извънредно положение, но финансите трябва да дойдат от Министерството на отбраната.

Напоследък виждаме сериозен ръст на прогнозите за слаб долар през 2019 г. Най-изтъкваните причини за потенциално поевтиняване на „зелените пари“ са отслабване на американската икономика и забавяне на цикъла по затягане на политиката на Федералния резерв.

Но нека видим какво се случи през изминалата година, преди да прогнозираме какво може да се случи през 2019 г., коментират от българския офис на Admiral Markets.

Щатският долар започна колебливо 2018 година, след като през февруари доларовият индекс падна до 88,14, което са най-ниското ниво на този показател от декември 2014. Това дъно бе последвано от рязко поскъпване на “зелените пари” и в края на ноември доларовият индекс достигна 15-месечен връх от 97,52.

До началото на декември 2018 г. еврото и паундът загубиха повече от 5% срещу “зелените пари”, а чувствителния към риск австралийски долар се потопи с 7,37% срещу американския си съименник.

В краткосрочен план настроенията около долара остават позитивни. Федералния резерв вероятно ще продължи цикъла си по за затягане на монетарната политика, с което ще продължи да подкрепя долара.

Въпреки това в по-дългосрочен аспект се очаква забавяне на американската икономика, тъй като ефектът от данъчните стимули, въведени от администрацията на Доналд Тръмп, избледнява. Това може да накара Фед да намали темпото и дори да спре временно вдигането на лихвите. Трябва да отбележим и че голяма част от повишенията на лихвите в САЩ вече фактурирани в цената на долара.

Освен това продължаващото търговско напрежение между САЩ и основните им търговски партньори в един момент може да окаже негативен ефект върху американската валута.

гледано: 4148   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари ()


Още от Анализи
Защо Федералният резерв трябва да понижи лихвите?