IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурността около Фед разклати позициите в долара

Спрямо японската йена и еврото спадът на зелените пари е съответно с 0,28% и 0,01%.

11:39 | 07.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Петър Лавов

Определянето на бъдещия състав на Федералната комисия за отворените пазари и предложението за ревизия на данъците в САЩ създаде несигурност и разклати позициите на долара. След няколко печеливши сесии през последната седмица зелените пари се препънаха и изгубиха позиции спрямо кошницата от валути. Доларовият индекс коригира стойността си с 0,20% до 94,75 пункта. Спрямо японската йена и еврото щатската валута изгуби съответно 0,28% и 0,01%. Несигурността относно данъчната реформа, както и неяснотата за бъдещата политика на Федералния резерв прекъснаха предходния ръст на долара. Миналата седмица републиканците разкриха първия законопроект, който, в случай че бъде приет, ще реновира американската данъчна система за първи път от 80-те години на миналия век.

Комисията по изготвяне на данъчните закони в понеделник започна да преразглежда законопроекта като се очаква да бъдат одобрени няколко индивидуални и корпоративни данъчни предложения. От клона на Фед за щата Ню Йорк потвърдиха, че Уилям Дъдли, който беше сред най-влиятелните политици по време на финансовата криза, се очаква да се пенсионира до средата на 2018 г. Това отново породи въпроси относно ръководните постове на Фед, седмица, след като Доналд Тръмп избра нов председател. Докато не се появи малко повече сигурност на пазара, доларът ще бъде колеблив, смятат анализатори. В същото време британският паунд поскъпна срещу зелените пари с 0,73% и се отблъсна от 1-месечно дъно, което достигна, след като Английската централна банка повиши лихвените проценти по кредитите за първи път от десетилетие насам през изминалия четвъртък, прогнозирайки постепенно затягане на паричната политика. Канадският долар също бе по-силен от щатския. Причината беше, че основната суровина за износ на Канада - петролът, достигна най-високи стойности от юли 2015 г., което пък бе повлияно от затвърждаването на властта на престолонаследника на Саудитска Арабия чрез антикорупционни мерки. Латиноамериканските валути също постигнаха ръст след ниските нива от миналата седмица, тъй като покачването на цените на основни продукти мобилизира инвеститорите. Зелената валута се понижи с 0,82% спрямо мексиканското песо.

Американските акции достигнаха рекордни стойности в понеделник, тъй като настроението на Wall Street бе приповдигнато от новините за големи корпоративни сделки. Индустриалният Dow Jones се повиши с 9,23 пункта до 23548,42. Технологичният NASDAQ Composite затвори на рекордна за цялата си история стойност при 6 786,44 пункта, което е с 0,3% по-високо от предходната сесия. Широкият S&P500 също завърши с рекордно ниво след 0,13% повишение до 2591,13 пункта. Broadcom предложи да закупи производителя на чипове Qualcomm за 103 млрд. долара. Ако сделката бъде осъществена, ще се превърне в най-голямата за технологичния сектор. Докладите за първоначалната оферта се появиха в петък. И двете компании белязаха ръст в цените си, съответно с 1% за Qualcomm и 1,4% за Broadcom. "В краткосрочен план това е положително, поглъщането на Qualcomm, ще изкара известно количество акции от пазара. Такава оферта показва, че от Broadcom ще се чувстват доста уверени за в бъдеще.", каза главния инвестиционен стратег в Baird, Брус Битълс. Предложената сделка идва, след като президентът Тръмп миналата седмица заяви, че Broadcom ще премести централата си в САЩ от Сингапур. Очаква се от Qualcomm да се противопоставят на сделката. Акциите на компанията Advanced Micro Devices скочиха със 7,3%, след като излезе информация, че компанията ще се обедини с Intel, за да се конкурира с Nvidia за пазара на геймърски лаптопи. Акциите на Intel нараснаха с 1,4%, а на Nvidia с 0,4%. В друга от големите корпоративни сделки, 21st Century Fox води преговори за продажба на по-голяма част от компанията си на Disney. Новината изстреля акциите на Fox с 9,93% по-високо, докато на Disney се повишиха с 1,4%.

Цените на петрола се повишиха до най-високото си ниво от юли 2015 година, след като саудитският принц Мохамед бин Салман циментира властта с антикорупционни мерки. Те включиха арести на високо ниво, на министри, инвеститори, включително на известния милиардер Алвалейд лин Талал и ръководителя на националната гвардия Митеб бин Абдула. Световният бенчмарк в цените на петрола, сортът Брент, поскъпна с 3% до 63,94 долара за барел. В средата на сесията беше достигнат и връх от 64 долара за барел. Лекият суров американски петрол поскъпна с 2,7% до 57,14 долара за барел, като за първи път надхвърли 57 долара от 2 години насам.

Златото се повиши с над 1% в понеделник, тъй като геополитимческите събития, свързани с арестите в Саудитска Арабия, подтикнаха инвеститорите да търсят ценните кюлчета като сигурно убежище. Спот златото се повиши с 1% до 1281,46 долара за тройунция, докато фючърсите с доставка през декември се установиха с 12,40 долара по-високо до 1281,61 долара за тройунция. Увеличението дойде след 3 поредни сесии на спад. Сред другите благородни метали, среброто нарасна с 2,4% до 17,20 долара за тройунция, платината скочи с 1,4% до 931,75 долара, а паладият достигна цена от 988,50 долара за тройунция, което беше с 0,2% по-високо спрямо предходния период.

По-важните събития от днешния ден са речите на председателите на централните банки на САЩ и Европейския съюз. От 11 часа българско време е речта на Марио Драги, а от 21:30 ще говори Джанет Йелън. От 17 часа излизат резултатите от проучването на Бюрото по трудова статистика на САЩ за измерването на свободните работни места в икономиката.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Здравко Пиринлиев

EUR/GBP

На 3.11. писахме: “Предпазливият тон на Английската централна банка по време на вчерашното си заседание тласна лирата в низходяща посока. Двойката EUR/GBP регистрира възходящ импулс и в момента дава добра възможност за краткосрочни покупки. При пробив на линията ще влезем с плитък стоп и таргет на ниво от 0,8960.”

Ценовото движение не успя да реализира пробив на линията на съпротива, а започна да коригира, реализирайки дълбоко низходящо движение. Към момента идеята за покупки отпада.

EUR/CAD

Ценовото движение показва силно отхвърляне на големите времеви рамки. Продавачите се появяват на нивата около 1,5000. Очакваме поевтиняване при валутната двойка до нивата около 1,4500.

EUR/AUD

Ситуацията тук е идентична. Прекупеното евро дава добра възможност за възползване от корективното движение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още