Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Новият гуверньор на Бундесбанк се сблъсква със свръхочаквания

Задачата на Йоахим Нагел е да бъде балансьор между общоевропейските и германските цели в паричната политика, а те често са доста различни

Новият гуверньор на Бундесбанк се сблъсква със свръхочаквания

Снимка: ЕRA

Отне повече време, но вече е ясно: Йоахим Нагел, опитен икономист и банкер, ще оглави германската централна банка (Бундесбанк). Нагел е дългогодишен член на Социалдемократическата партия, но като банкер е смятан за финансист от групата на консервативните специалисти, които държат на стабилността, така че е напълно приемлив и за двата лагера. Решението окончателно трябва да се одобри от правителството и президента.

Още по темата

Но отсега е ясно, че Нагел, който преди бе член на управителния съвет на богатата на традиции институция, ще се сблъска с големи очаквания още от първия ден, пише в свой коментар за германския Handelsblatt Франк Вийбе.

Много германци искат тяхната централна банка да влияе благоприятно върху курса на Европейската централна банка (ЕЦБ). Ниска инфлация, по-високи лихвени проценти и ясно разделение между паричната и фискалната политика - това са традиционни и разбираеми изисквания.

Същевременно от страна на ЕЦБ вероятно ще има натиск Бундесбанк да прояви разбиране към ситуацията в другите държави и поне външно да не показва германския си натиск - да обясни на гражданите европейската парична политика, каквато е решена да бъде. А в самата Бундесбанк мнозина копнеят за нов тласък извън изпитаната традиция.

Това са големи, отчасти противоречиви очаквания. Освен това Нагел автоматично е сравняван с предшественика си Йенс Вайдман. Вайдман често се чувстваше сам с позициите си в Управителния съвет, което допринесе за преждевременното му напускане. Като икономист обаче той безспорно беше един от най-силните членове на Управителния съвет на ЕЦБ.

Някои ще правят сравнения с Изабел Шнабел. Германският директор на ЕЦБ Шнабел до голяма степен пое фактическата задача да обяснява паричната политика на сънародниците си, докато Вайдман понякога се затрудняваше, тъй като беше критичен към официалната линия. Нещо повече, Шнабел, която по принцип се смята за един от лидерите в Управителния съвет на ЕЦБ, беше смятана за кандидат за председател на Бундесбанк. Можеше да се очаква, че тя ще ѝ даде нов тласък.

Така че позицията няма да е лесна задача за Нагел. Във всеки случай той не бива да следва лошата традиция на германските централни банкери - да се отказва от поста си преждевременно.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Миксът от лихвени повишения от ЕЦБ и фискална подкрепа предвещава безпокойство