Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Новият управител на турската централна банка има малко време да върне доверието

Уволнението на трима гуверньори за по-малко от две години засили опасенията за връщане към нетрадиционната политика

Новият управител на турската централна банка има малко време да върне доверието

Снимка: Bloomberg

Ако опитът с послендите предшественици на Шахап Кавджъоглу е някаква индикация, то на новия управител на централната банка на Турция му остава малко време, за да си върне доверието на валутните пазари - или може да го загуби завинаги, пише Bloomberg в свой анализ.

Новият управител на централната банка на Турция даде заявка, че ще се придържа към рамката на лихвения процент, приета от неговия предшественик, съобщи държавната Анадолска информационна агенция, след среща между паричните власти и кредитори в сряда.

Новото ръководство, оглавено от гуверньора Шахап Кавджъоглу, обеща приемственост в политиката и запазване на настоящата оперативна рамка, но пазарите вече губят търпение.

Централната банка отказа да коментира обсъжданото на срещата.

Турските акции и облигации се сринаха заедно с лирата, след като президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган смени изненадващо управителя на централната банка Наджи Агбал.

Уволнението на трима гуверньори за по-малко от две години засили опасенията за връщане към нетрадиционната политика. Времето, в което предшественикът на Кавджъоглу  - Наджи Агбал, беше на поста, се оказа истинска почивка за търговците, тъй като той извърши поредица от повишения на лихвените проценти и сложи край на сложна структура на финансиране, критикувана от инвеститорите за липсата на прозрачност.

Кавджъоглу, колумнист в проправителствения вестник „Йени Шафак" и университетски професор, беше критик на неотдавнашните повишения на лихвените проценти, осъществени под ръководството на Агбал, включително по-голямото от очакваното повишение през миналата седмица. 

Още по темата

При последните три смени на гуверньора, които предприе президентът Реджеп Тайип Ердоган, реакцията на валутните пазари през първата седмица от назначаването им даде тон за целия мандат. Ето защо поевтиняването на лирата тази седмица въпреки обещанието на Кавджъоглу да поддържа приемственост на политиката е толкова показателно.

Когато Мурат Четинкая беше назначен през 2016 г., той трябваше да преодолее ерозията на доверието в централната банка, довела до бързо поевтиняване на лирата, което той така и не успя да обърне. Мурат Уйсал претърпя подобно преживяване, когато пое поста през 2019 г. Но когато Наджи Агбал беше назначен миналия ноември, той успя да успокои пазарите почти веднага, вдъхвайки увереност, че е готов да осъществи повишенията на ставките, необходими за справяне с инфлацията. През първата седмица лирата поскъпна повече от всяка друга валута и продължи да бъде сред най-добре представящите се по време на неговия мандат.

Ако този модел е някаква индикация, пазарните участници  може би вече дадоха присъдата си за Кавджъоглу, виждайки го като лоялен на Ердоган, който бързо ще облекчи политиката в съответствие с виждането на президента, че по-високите разходи за заеми по-скоро стимулират инфлацията, отколкото да я контролират.

Лирата поевтинява с около 9%, откакто новият гуверньор пое поста в края на миналата седмица, което сигнализира за безпокойство, че Турция отново е изпаднала в ситуацията на необясними промени, в която е през последните пет години.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
1
 
1
преди 1 месец
Турската централна банка (ТЦБ) е жертва на държавната грешка за неправилно емитиране на турски лири.
При съответни ситуации ТЦБ е с възможности да отложи някои трудности за сметка на завишени бъдещи щети.
ТЦБ няма компетентност да спре лошите последици от сгрешеното ползване на пари.
Развитието на стопанската криза в Турция ще е прекратено до два часа, след като се въведе подобрено емитиране на турски лири.

Още от Анализи
Накъде ще поемат цените на акциите, ако Фед спре кранчето?