IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общата валута между Бразилия и Аржентина все още остава далечен мираж

Според бразилския президент Жаир Болсонаро са направени „първа стъпка“ към мечтата за единна валута - песо реалът

13:59 | 08.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Предложението на бразилския президент Жаир Бослонаро двете най-големи икономики на Южна Америка да започнат да използват единна валута по подобие на еврото беше посрещнато от скептицизъм както в Бразилия, така и в Аржентина, съобщава Bloomberg.

След среща със своя аржентински колега Маурисио Макри в Буенос Айрес този четвъртък Болсонаро заяви, че двете страни предприемат „първа стъпка“ към „мечтата за единна валута в региона на МЕРКОСУР – песо реалът“.

Идеята също така беше разгледана и от бразилския министър на икономиката Пауло Гуедеш съвместно с бизнес лидери в аржентинската столица. Гуедеш, който бе на посещение заедно с Болсонаро, даде като пример Германия и заяви, че страните първо ще трябва да направят някои фискални корекции, за да се възползват от преимуществата на увеличената конкурентост от общата валута.

Икономисти и политици и в двете страни, които споделят история на финансова нестабилност и хиперинфлация, реагираха с недоверие на плановете. В Бразилия председателят на долната камара на парламента Родриго Мая предположи, че подобни панове биха обезценили реала и биха увеличили инфлацията.

В Аржентина пък бившият секретар по икономическите въпроси Карлос Родригес нарече Болсонаро и Макри „невежа двойка, говореща по теми, от които не разбира, за да задоволи популистките желания“ на също неразбиращи хора.

Разтревожена заради обсъжданията по темата, Бразилската централна банка публикува изявление в четвъртък, в което отрича да има предприети каквито и да е било планове или дори проучвания на възможността за създаване на паричен съюз с Аржентина.

И макар идеята да не е нова – бившите президенти Фернандо Енрике Карлос и Карлос Менем я обсъждаха още преди две десетилетия, сега тя се възражда в един труден момент и за двете държави. Изживявайки втората си рецесия от идването на Макри на власт, песото изгуби над 50% от стойността си през 2018 г. междувременно бразилската икономика не можа да отбележи ръст, по-голям от 1% на година, след като излезе от най-тежката си рецесия през 2017 г.

Както Гуедеш, така и аржентинският министър на икономиката Николас Духовен заявиха, че подобна инициатива ще отнеме доста време, за да се приложи на практика, като се има предвид необходимата конвергенция на фискалните закони в двете страни наред с други фактори.

„Една обща валута би била неприложима без някои драматични реформи и в двете страни, като времевата рамка за прилагането вероятно би се разпростирала в рамките на няколко (последователни – бел. ред.) администрации“, смята Пабло Валдман, главен стратег на INTL FCstone Argentina.

„На този етап това наистина не е нищо повече от далечен мираж в най-добрия случай“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още