IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква ни натоварена седмица за IPO-тата в Европа

Ще бъдат официално очертани червените линии в търговските преговори между ЕС и Великобритания и се очакват данните за PMI в някои от най-големите икономики

11:37 | 17.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay</em></p>

Снимка: pixabay

През изминалите седем дни опасенията за икономическото въздействие от коронавирусната епидемия започнаха да избледняват, но промяна в методологията за отчитане на заразените в провинция Хубей доведе до нови сътресения на борсите. Властите в Китай обещаха внедряването на по-ефективни политики за стимулиране на паричните потоци през тази седмица, за да се противодейства на влиянието на заразата върху икономиката на страната. Тези мерки включват и намаляване на лихвите по едногодишните заеми в подкрепа на банковия сектор.

Опасенията за коронавируса

На борсите все още се забелязват силни притеснения за въздействието на епидемията в Китай върху глобалната икономика. Трейдърите все повече прибягват до хеджиране, за да се предпазят от евентуални намаления на основните лихвени проценти на различните централни банки по-късно през годината, покупките на облигации се увеличават, уязвимостта на еврото към глобалните шокове е осезаема, а доларът за сега държи сравнително стабилно ниво.

Преговори

Главният преговарящ на Великобритания за Brexit Дейвид Фрост е готов да очертае целите, които страната има за бъдещите си отношения с Европейския съюз в понеделник. От кабинета на премиера Борис Джонсън заявиха, че Великобритания не иска специални отношения, а сделка, подобна на тези, които ЕС постига с други държави. Червените линии, зададени от двете страни, ще бъдат внимателно наблюдавани. Независимо от търговската сделка британските потребители ще се сблъскат с по-високи цени за всякакви стоки, идващи от ЕС, заявиха анализатори.

IPO пренапрежение

Това може да бъде най-натоварената седмица в Европа за първичните публични предлагания (IPO) за тази година, тъй като пет компании ще направят дебюта си на борсите. Ако всичко мине по план, те могат да наберат общо 686 милиона долара. Норвежката петролна компания BW Energy Ltd., която ще бъде листната в сряда, трябваше да намали цената и предложения си размер акции. Два инвестиционни тръста ще излязат на борсата в Лондон, но най-голямо внимание привлича Париж с дебюта на Paulic Meunerie SA. Компанията се занимава с производството на пшенични брашна за хранене на насекоми, отглеждани за протеини.

Понеделник

В понеделник вратите на Нюйоркската фондова борса ще останат затворени заради Деня на президента в САЩ. Междувременно от фронта на икономическите новини стана ясно, че брутния вътрешен продукт на Япония се е свил с 6,3% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2019 г.

Вторник

Във вторник Националната асоциация на строителите на жилища в САЩ ще публикува своето проучване, в което оценява колко оптимистични са строителите на жилища по отношение на пазара. В Европа ще бъдат оповестени данните за икономическите настроения в Германия и еврозоната на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW) в Манхайм, Германия.

Сряда

В сряда ще бъдат публикувани протоколите от заседанието на борда на Федералният резерв на 28-и и 29-и януари. Те ще дадат известна ясното за перспективите на Фед относно потенциални икономически рискове, включително за тези, произтичащи от коронавируса. В Европа ще бъдат съобщени данните за инфлацията във Великобритания през януари. Икономистите очакват индексът на потребителските цени да отчете свиване с 0,5% на месечна база и ускорение от 1,6% на годишна база. От друга страна в Китай централните банкери ще проведат заседание за определяне на основния институционален лихвен процент.

Петък

Петък ще бъде най-натоварения ден с икономически данни за тази седмица, тъй като се очаква информация за нивата на индексите на мениджърите по поръчките PMI в САЩ, еврозоната, Германия, Франция и Япония. Тези данни биха могли да разкрият първите глобални икономически ефекти от коронавирусната епидемия.

От друга страна ще бъде публикувана и информация за нивото на инфлацията в еврозоната през януари, като икономистите очакват показателят да отчете спад от 1% на месечна база и ускорение с 1,4% на годишна база.

В САЩ Националната асоциация на брокерите ще публикува своя доклад за продажбите на жилища през януари. Анализаторите ще следят дали измерителят е успял да запази инерцията си от силния край на 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още