IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията преди британския референдум доведоха до разпродажби при еврото

Единната валута се потопи спрямо йената до най-ниската си стойност от април 2013 г.

11:30 | 10.06.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар е на път да остане на зелена територия за седмицата спрямо кошница от основни валути. Въпреки спада от началото на седмицата зелените пари записаха ръстове спрямо еврото, японската йена и британския паунд, който бе под негативното влияние на предстоящия референдум във Великобритания. Стерлингът поевтиня спрямо долара до 1.4444 през вчерашния ден, като днес се спусна и до 1.4435 с оглед на нарастващите привърженици на Brexit. Вотът за членството на страната в Европейския съюз, който ще се проведе на 23 юни бе причина за подкопаване основите на паунда. Пазарите остават и под влиянието на срещите на Федералния резерв на САЩ (Фед) и Японската централна банка (ЯЦБ) следващата седмица, на които ще станат ясни изгледите за паричните политика на двете институции.

Вчерашният ден бе белязан със загуби за единната валута. Еврото бе разпродадено, което сигнализира за засилващи се опасения относно вота на Острова. Валутата се потопи спрямо йената до най-ниската си стойност от април 2013 година при 120.317. Загубите за еврото спрямо долара спряха около 1.1300, след като зелените пари бяха подкрепени и от положителните новини относно молбите за помощи за безработни в САЩ, които намалиха негативното влияние от разочароващите данни за неселскостопанската заетост. Доларът записа зелено представяне и спрямо стоковите валути, след като петролът записа загуби.

„Черното злато“ поевтиня през вчерашния ден, започвайки и азиатската сесия на червено. След записаното 3-дневно рали за суровината котировките на лекия суров американски петрол се отправиха отново към границата при 50 долара за барел, след като в сряда достигнаха 51.64 долара за барел. Намаляващите запаси в САЩ, скокът във вноса на Китай, продължаващите нарушения в доставките в Нигерия и отслабването на долара бяха от причините, които доведоха до поскъпването на суровината през седмицата. Възстановяването на долара обаче доведе до спад за Брента до 51.48 долара за барел, който въпреки пониженията е на път да запише ръст от 4.5% за седмицата.

Наближаващият референдум на Острова имаше негативен ефект и върху фондовите пазари както от двете страни на океана, така и в Азия. Отстъпленията за индексите доведоха до покупки на облигации, което намали доходността по германските бундове и британския “Gilt” до рекордно ниски нива. Освен това, стартираната от Европейската централна банка (ЕЦБ) програма за изкупуване на корпоративни облигации също доведе до скок в цената на европейските дългови ценни книжа, намалявайки доходността по тях. Сходни движения се наблюдаваха в САЩ и Япония, след като увеличаването на апетита към по-сигурни активи се засили. Инвеститорите търсят начин за защита срещу потенциалните рискове около вота във Великобритания, като възможни такива биха могли да се открият както в облигациите, така и в злато, японска йена, швейцарски франк.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

AUD/CAD

Днес канадският долар най-вероятно ще се раздвижи при обявяването на данните за заетостта в Канада. Ако стойностите се окажат разочароващи, това ще бъде идеален вариант за покупка на двойката в краткосрочен план. При положителни или смесени данни е по-добре да не се участва и да се изчака по-благоприятен момент. Разбира се нарастващият петрол оказва влияние върху канадския долар и в известна степен ще неутрализира ефекта на нужните ни отрицателни стойности, но въпреки това двойката ще бъде удобен и сравнително ниско рисков инструмент за покупки. Австралиецът е слаба валута, подложена на натиск след последното орязване на лихвения процент, но от друга страна в средносрочен план е свръх продадена. Именно това засичане ще ни балансира риска по сделките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
крас
преди 7 години
Какво би се случило при победа на привържениците на излзането на Британия от ЕС?АНГЛИЯ ще остане обвързана с ДВУСТРАННИ ДОГОВОРИ подписани с всяка ЕДНА държава от ЕС които няма да има за цел да нарушава или ако го прави ще е в неин интерес !!В тези ДВУСТРАННИ договори УПРАВИТЕЛНОТО ТЯЛО на ЕС не присъство като ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА и като такова не може да влияе в тези отношения!!С ТОЗИ ХОД СЕ ДАВА НАЧАЛОТО НА ПРОЦЕС НА ПЪЛНО ОБЕЗСМИСЛЯНЕ ОТ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ТАЗИ ОГРОМНА ЕВРОПЕЙСКА БЮРОКРАЦИЯ !!Ако референдума бъде последван и от други държави, това ще е краят на НИЩОТО което дълги години се представяше като НЕЩО определящо и налагащо поведението си върху членовете на ЕС!Най голямо въздействие върху решенията на ЕС упражнява ГЕРМАНИЯ, която като проводник на американските интереси ще бъде принудена да се затвори в рамките на нейните ДВУСТРАННИ ДОГОВОРИ и няма да може да налага мнението си в този КОЛЕКТИВЕН ОРГАН наречен ЕС!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още