IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Икономиката показва значителен прогрес

Продължаващият напредък на ваксинациите ще подкрепи връщането към по-нормални икономически условия, казва председателят на Фед

08:51 | 22.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джером Пауъл, председател на Американския федерален резерв, по време на изслушване в комисията по финансови услуги в Конгреса във Вашингтон, САЩ.<em> Снимка: Greg Nash/The Hill/Bloomberg</em></p>

Джером Пауъл, председател на Американския федерален резерв, по време на изслушване в комисията по финансови услуги в Конгреса във Вашингтон, САЩ. Снимка: Greg Nash/The Hill/Bloomberg

Ръстът на работните места ще се ускори през следващите месеци, а временната инфлация трябва да бъде облекчена, тъй като икономиката продължава да се възстановява от последиците от пандемията, заяви в понеделник председателят на Федералния резерв Джером Пауъл.

„Икономиката показва устойчиво подобрение", казва Пауъл в показанията, подготвени за изслушването му във вторник на Капитолия, отбелязвайки напредъка на ваксинациите и огромните стимули на Конгреса и Фед.

Пауъл ще се яви пред подкомисия по кризата на коронавируса, за да обсъди усилията на Фед да се укрепи икономиката от началото на пандемията.

Изслушването има за цел да се съсредоточи върху уроците, извлечени от Фед, който пусна извънредни кредитни програми в началото на здравната криза. Те включват усилия за успокояване на пазарните сътресения и за отпускане на пари директно на някои предприятия и местни власти. Програмите продължиха до края на 2020 година.

Пауъл заявява, че програмите за кредитиране "помогнаха за отключване на повече от 2 трилиона долара за финансиране", които намаляват загубите на работни места в бизнеса, нестопанските и местните власти.

Той също така вероятно ще отговори на въпроси относно паричната политика на Фед, които имат за цел да подкрепят икономическото възстановяване.

Федералният резерв държи ключовата си лихва близо до нулата от март 2020 г. и купува държавни и ипотечни облигации за 120 млрд. долара от юни 2020 година.

Коментарите на Пауъл в понеделник до голяма степен повториха коментарите му на пресконференция от миналата седмица след срещата на централната банка, на която служителите на Фед сигнализираха, че очакват по-рано, отколкото се очакваше досега, да увеличат отново лихвите на фона на засилването на възстановяването и по-високата инфлация.

Те посочиха, че очакват да повишат овърнайт лихвата с половин процент в края на 2023 г. и започнаха предварителни разисквания, за да намалят в крайна сметка темпото на покупките на облигации.

Покупките облигации са насочени към задържане на дългосрочни лихвени проценти, за да насърчат американските потребители и предприятия да заемат и харчат пари.

И въпреки че икономическата продукция се очаква да нарасне тази година с най-бързи темпове от десетилетия, Пауъл казва, ч пазарът на труда се подобрява в неравномерно темпо.

„Увеличението на пазара на труда трябва се ускори през следващите месеци, тъй като ваксинациите се покачват, облекчавайки някои от свързаните с пандемията фактори, които понастоящем им тежат", казва Пауъл. Той добави, че неотдавнашното покачване на инфлацията трябва да успокои, когато свързаните с пандемичните условия проблеми в доставките избледняват.

Пауъл предупреди, че пандемията остава риск за икономиката, тъй като темпото на ваксинация се забавя и се появяват нови щамове на вируса.

„Продължаващият напредък на ваксинациите ще подкрепи връщането към по-нормални икономически условия", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още