IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pimco: Инфлацията в САЩ ще се ускори през следващата една година

Пазарът на държавни ценни книжа обаче сигнализира за обратната тенденция

16:16 | 23.09.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инвестиционната компания Pacific Investment Management Co., по-известна като Pimco, заяви, че инфлацията в САЩ ще се ускори, въпреки че пазарът на държавни облигации в САЩ сигнализира за обратното, съобщава Bloomberg.

Инвеститорите трябва да са подготвени, че „инфлацията ще се върне обратно към целевата инфлация на Фед от 2% през следващите четири тримесечия“, заявиха Ричард Кларида, глобален стратегически анализатор в Pimco, и Андрю Болс, главен инвестиционен директор по глобалния фиксиран доход, във вторник.

Ситуацията на облигационния пазар обаче е по-различна. Разликата между доходността по едногодишните държавни ценни книжа и по ценните книжа, защитени от инфлационен риск (TIPS) и с подобен матуритет, която е критерий за очакванията за потребителските цени, е спаднала до -1,84 процентни пункта в сряда. Това е най-ниското ниво от февруари 2009 г. насам и показва, че инвеститорите се подготвят цените да се понижат през следващите 12 месеца.

Дебатът за посоката на цените се засили, след като Федералният резерв (Фед) изненада някои от инвеститорите, запазвайки основните лихвени проценти без промяна на срещата си през миналата седмица. Централната банка основа решението си на натиска върху инфлацията, а председателят на Фед Джанет Йелън ще направи изявление за инфлацията и паричната политика в четвъртък.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ се повиши с 2 базисни пункта, или с 0,02 процентни пункта, до 2,15% в четвъртък, след като по-рано се понижи с три базисни пункта.

Инфлацията ще се ускори, тъй като влиянието на понижаващите се цени на петрола и по-силния долар отминават, твърди Pimco, която управлява най-големия в света облигационен фонд. Според Кларида и Болс TIPS са атрактивен избор. Поскъпването на долара прави купуването на стоки от чужбина по-евтино за американците.

Индексът на потребителските цени (CPI) на САЩ е около нулата през цялата година. Базовият CPI индекс, който изключва волатилните цени на хранителните продукти и горивата, е около 1,8% на годишна база през август. Както общият, така и базовият CPI са под целта на Фед от 2% поне за последната една година.

Инвеститорите отчитат загуба от TIPS от 0,9% през 2015 г. спрямо възвращаемост от 1,4% за обикновените ценни книжа, сочат данни на Bank of America.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още