IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pimco: Валутите ще понесат удари заради централните банки и Brexit

Доларът поскъпна с 1% тази седмица спрямо еврото, а паундът отчете спад от 1,8% спрямо зелената валута

12:29 | 11.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Срещата на Федералния резерв на САЩ и референдумът за бъдещето на една от най-големите икономики в света са напът да ударят редица валути и други активи, твърди Pacific Investment Management Co., цитирана от Bloomberg.

Показател за имплицитната глобална валутна волатилност тази седмица скочи с най-големия си ръст от четири месеца, след като трейдърите намалиха шансовете за повишение на лихвените проценти от Фед на срещата на 15 юни. Паундът също продължи да поевтинява, а волатилността му да се покачва, след като последното социологическо проучване за вота на 23 юни по бъдещето на страната в Европейския съюз, изготвено от ORB за The Independent, показа, че 55% подкрепят излизане срещу 45% за оставане в съюза.

„Трябва да уважаваме техническата несигурност, свързана с политиките на централната банка и все по-волатилните и несигурни политики“, казва Даниел Иваскин, главен инвестиционен директор на Pimco, която управлява 1,5 трлн. долара. По отношение на долара „агресивното заздравяване през последните няколко години приключва, а всяко укрепване ще бъде много по-премерено“, допълва той.

Зелената валута се възстанови от част от загубите си тази седмица, след като се срина до едномесечно дъно след спекулации, че икономиката няма да може да оцелее на по-високи разходи за заеми. Валутата бе движена от спекулации за посоката на паричната политика, определяна от Фед, която е една от четирите централни банки с политическа среща през следващата седмица. Останалите са централните банки на Япония, Англия и Швейцария.

Доларът поскъпна с 1% тази седмица спрямо еврото до 1,1251 долара. Паундът пък отчете спад от 1,8% до 1,4257 долара.

Показателят на JPMorgan за колебанията на валутите отбеляза ръст от 10% тази седмица – най-големия му от седмицата приключила на 12 февруари.

Мениджърите на хедж фондове и други финансови компании увеличиха нетните си бичи залози върху долара за трета седмица до 145 247 позиции на 7 юни, сочат данни Commodity Futures Trading Commission. За сравнение миналата седмица нивото бе 84 149 позиции.

Федералната комисия по отворения пазар ще приключи двудневната си среща на 15 юли с политическо изявление, коригирани икономически прогнози и пресконференция. Макар че трейдърите смятат, че шансът Фед да повиши лихвените проценти на срещата е нулев, има 49% възможност централната банка да вземе такова решение до края на годината, сочат данните за фючърсите.

Паундът отчете бурна седмица, поскъпвайки и поевтинявайки в съответствие с проучванията преди референдума на 23 юни, в който Великобритания ще реши дали да остане в ЕС. Очакванията на трейдърите за ценовите колебания се изкачиха до 7-годишен връх, след като инвеститорите бяха завладени от опасенията за потенциален Brexit.

“Геополитиката е централна за това как виждаме перспективите и потенциалните рискове за пазарите“, каза Джийн Бойви, ръководител на икономическите и пазарни проучвания на BlackRock Investment Institute в Лондон. „В среда сме, където растежът е крехък, несигурността е висока и е голям фокусът върху рисковите събития, които геополитиката може да представи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още