IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от изминалата седмица

Отново се търси купувач на ТБ "Виктория“, Италия спаси Veneto Banca и Banca Popolare di Vicenza, щатските банки издържаха стрес тестовете

08:56 | 03.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

Осем търговски камари, чиито членове произвеждат около 70% от брутния вътрешен продукт на страната, изпратиха становище до българските институции с настояване за провеждане на ефективна съдебна реформа по препоръките на Европейската комисия.

Писмото е подписано от Американската търговска камара, Британско-българската бизнес асоциация, Канадско-българската бизнес мрежа, Advantage Austria София, Българо-швейцарската търговска камара, Конфининдустрия България, Френско-българската търговска и индустриална камара и Норвежко-българската бизнес група.

Представителите на търговските камари, в които членуват не само чуждестранни, но и много български компании, настояват за широк обществен диалог, на който да се чуе гласа на бизнеса за правосъдната реформа.

Анкетна комисия ще разследва скандалите около изразходването на парите за ремонт на НДК, реши единодушно Народното събрание без нито един против и въздържал се. Предложението за парламентарното разследване бе на БСП, а ГЕРБ го подкрепи. Управляващите обаче не приеха искането на социалистите комисията да е на паритетен принцип и гласуваха да е на пропорционален. БСП поискаха в замяна председател, но и това не бе прието. Председател на комисията стана депутатът от ГЕРБ Диана Йорданова.

През май се наблюдава месечен растеж на печалбата на банковата система, на активите и депозитите, като намаляват разходите за обезценка по кредити и вземания, отчита Българската народна банка (БНБ). Към 31 май 2017 г. натрупаната печалба на банковата система се увеличава с 4,78% на годишна база до 526 млн. лева, изчисли Investor.bg.

Синдиците на „Корпоративна търговска банка“ АД (в несъстоятелност) обявиха нова процедура по продажба на 100% от капитала на Търговска банка „Виктория“ ЕАД - бившата "Креди Агрикол България", която КТБ придоби и преименува на "Виктория" малко преди да фалира.

Решението на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките предвижда процедурата по продажбата да се извърши на четири етапа: подаване на писма за интерес; подаване на необвързващи оферти, изготвени на база предоставен информационен меморандум; дю дилиджънс, подаване на обвързващи оферти; избор на купувач, получаване на регулаторни разрешения и сключване на сделка.

Еврозоната и Европа

Германският кабинет одобри федералния бюджет за 2018 г. и финансовия план до 2021 г. Планът предвижда, че в периода 2019 до 2021 г. ще има финансов излишък от близо 15 милиарда евро. Въпреки това бюджетът няма да влезе в сила в тази форма заради федералните избори, а служи само като основа за планирането на следващата коалиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:14 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още