IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от изминалата седмица

В Германия отново се обсъжда правилната данъчна политика, а победата на Макрон във Франция задвижи дебата за реформа на еврозоната

13:18 | 15.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

След кратко прекъсване възобновяваме редовната рубрика на Investor.bg, в която ви представяме по-важните икономически и политически събития, които оказваха влияние на пазарите през миналата седмица.

Еврозоната и Европа

Победата на центриста Еманюел Макрон на президентските избори във Франция отново повдигна дебата за реформа на еврозоната. В центъра на все още сравнително неконкретните планове на Макрон е искането за създаване на позицията „финансов министър“ на еврозоната. Преди всичко консервативните германски политици обаче са против този план на французина, тъй като се опасяват от обединяване на дълговата политика. Всъщност плановете на Макрон не предвиждат въвеждането на общи еврооблигации.

Междувременно Европейската комисия увеличи леко предвижданията си за икономическия ръст на еврозоната. Така през 2017 г. се очаква БВП да се повиши с 1,7 на сто, след като досега прогнозата бе за ръст от 1,6 на сто. За 2018 г. се очаква ново разширение от 1,8 на сто.  Прогнозите за всички страни от ЕС могат да се видят чрез интерактивни графики на страницата на ЕК.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още