IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от изминалата седмица

Преките инвестиции в България намаляват, а най-големите банки в САЩ покриха първата степен от тазгодишните стрес тестове

12:11 | 26.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Финансовият квартал на Буенос Айрес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият квартал на Буенос Айрес. Снимка: Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока. 

България

За първите четири месеца на годината преките инвестиции в страната възлизат на 125,7 млн. евро, като са по-малко с 68,2% (269,9 млн. евро) спрямо година по-рано, когато бяха 395,5 млн. евро, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ). През април обаче те растат с 26,8 млн. евро. 

Министерството на финансите преотвори емисия 4-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в лева, с падеж 22 февруари 2021 година. На проведения аукцион са пласирани успешно ДЦК за 50 млн. лв. при среднопретеглена годишна доходност от 0,05 процента, която е най-ниската до момента за лихвоносни ДЦК.

В петък вечерта американската компания SpaceX изстреля ракетата носител  Falcon 9 с българския телекомуникационен спътник на "Булсатком". Ракетата е изстреляна от космическия център "Кенеди" във Флорида в 15:10 часа местно време (22:10 часа българско време).  Първият етап от операцията е успешен - сателитът се отдели от ракетата, която лети за втори път на подобна мисия, допълниха още от SpaceX.

ЕС и еврозоната

Германските реални заплати са нараснали с 0,6 на сто през първото тримесечие на 2017 г. на годишна база. Това е най-слабият ръст от края на 2013 г. Причината за скромното повишение са преди всичко нарасналите от началото на годината потребителски цени.

По време на двудневната среща на върха в Брюксел държавните и правителствени ръководители на ЕС удължиха с шест месеца икономическите санкции срещу Русия, тъй като „няма напредък по прилагането на споразумението от Минск“. Санкциите засягат руски държавни банки, вносът и износът на стоки от отбранителната индустрия, както и руската петролна и газова индустрия. С изключение на това обаче нямаше значими резултати от срещата. Така например държавните ръководители не успяха да намерят решение за преразпределянето на бежанците.

Движението En Marche на френския президент Еманюел Макрон спечели абсолютното мнозинство в парламента. Въпреки това Макрон се сблъска с първата си правителствена криза. Всички трима членове на неговия най-важен партньор – центристката партия Modem, подадоха оставки. Срещу партията му има и разследвания по обвинения, че е ползвала помощен персонал в Европейския парламент за партийни цели.

За първи път в историята Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува разходите за програмата за ликвидна помощ ELA. Според данните централните банки трябва да изискват в замяна на спешните кредити поне лихвата за основно финансиране (в момента 0,25%) плюс един процентен пункт. Помощта по линия на ELA се предоставя от съответните централни банки на собствен риск и трябва да служи за покриване на краткосрочни ликвидни проблеми. 

САЩ

Най-големите 34 банки в САЩ покриха първата степен от тазгодишните стрес тестове на американската централна банка. Според ФЕД банките имат достатъчно капитал дори при силна рецесия, за да изпълнят изискванията на регулатора.

Китай

Доставчикът на финансови услуги MSCI обяви, че китайските континентални акции, известни като акции тип А, ще бъдат включени следващата година във водещия индекс на компанията за развиващите се пазари. С решението в индекса влизат акции на 222 китайски компании, като те ще генерират 0,7% от теглото на индекса. MSCI обяви, че може да увеличи дела им, ако китайското правителство продължи да либерализира финансовите пазари. 

Развиващи се пазари

Три години след последния фалит Аржентина издаде доларови облигации с падеж от 100 години. Финансовото министерство в Буенос Айрес набра 2,7 млрд. долара и за тях ще плаща по 7,9% лихва на година. Аукционът е бил презаписан трикратно.

След Мексико Аржентина става втората развиваща се страна, която издава 100-годишни облигации. Очаква се през тази седмица това да направи и Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още