IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от изминалата седмица и значението му за икономиката

Седмицата на централните банки, съкратената отпуска на Тереза Мей и пренаписването на историята от Apple

08:35 | 06.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гуверньорът на Федералния резерв Джеръми Пауъл. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Федералния резерв Джеръми Пауъл. Снимка: Ройтерс

Това беше една от най-натоварените седмици през годината за глобалните централни банки.

Докато Федералният резерв запази курса си, Японската централна банка и Английската централна банка предприеха стъпки, които предизвикаха реакции на финансовите пазари.

Ето и седмичното обобщение на случилото се в световната икономика.

Седмицата на централните банки

Миксът от решения на централните банки от миналата седмица до голяма степен бе изпълнен според очакванията, като Централната банка на Индия и Английската централна банка оформят затягащия цикъл. В същото време Федералният резерв на САЩ поддържа посоката си към повишение на лихвите през септември на фона на „силната" икономика - визия, подкрепена от доклада за работните места в САЩ в петък.

Данните за заетостта през юли дадоха на пазара повече доказателства, че икономиката ще се движи по темп, който няма да алармира Федералния резерв.

banks banks

През юли новоразкритите работни места в САЩ се увеличиха по-слабо от очакваното, но след солидна възходяща ревизия на данните за предходните два месеца, докато нивото на безработица се понижи обратно под прага от 4 на сто. Това е поредно доказателство за силното представяне на трудовия пазар въпреки оплакванията на бизнеса във връзка с недостига на квалифицирана работна ръка.

Средното почасово заплащане на труда в САЩ се увеличи през юли със 7 цента, или с 0,26% спрямо юни, достигайки 27,05 долара на час. На годишна база растежът на осредненото заплащане на труда стабилизира за пореден месец на ниво от 2,7%, оправдавайки очакванията на финансовите пазари за липса на по-сериозен инфлационен натиск в резултат на по-високите разходи за труд. Продължителността на средната работна седмица през юли се понижи до 34,5 часа от 34,6 часа месец по-рано.

Това дава на Фед коз да продължи да планира постепенното повишаване на лихвите.

„Икономиката се разраства много силно, а инфлацията се очаква да достигне 3% през следващата седмица, така че увеличението на лихвените проценти през септември и декември остава силно възможно", каза главният международен икономист на ING Джеймс Найтли.

Други данни показаха по-рано през седмицата , че предпочитаната от Фед мярка за инфлацията - основният индекс на цените на потребителските разходи, който изключва цените на храните и енергията, е нагоре с 0,1% и с 1,9% на годишна база. Целта на Фед е инфлация от 2%.

Централната банка на Япония поддържа стабилен лихвен процент, като обяви редица промени в политиката, включително добавяне на насоки за напредък и осигуряване на по-широк обхват на доходността по облигациите. Бразилия според прогнозите остави референтния си лихвен процент без промяна на ниво от 6,5%, тъй като инфлационният натиск в страната започна на отслабва.

Още от централните банки:

По-високата инфлация, заедно с по-слабия растеж, усложняват неимоверно ситуацията за Европейската централна банка. 

Темпът на инфлацията в еврозоната се очаква леко да се е ускорил през юли, след като достигна 2,0% през предишния месец. Прогнозите са тя да е стигнала ниво от 2,1% през седмия месец на годината, сочат предварителните оценки на европейската статистическа служба Евростат.

Ръстът на потребителските цени в еврозоната през последните три месеца се запазва на нива около така желаната инфлационна цел, преследвана от Европейската централна банка (ЕЦБ). Ако предварителните данни на Евростат бъдат потвърдени при четенето по-късно през месеца, то това би било най-високото ниво на инфлацията за региона от декември 2012 г., т.е. над петгодишен връх. 

Икономическият растеж в еврозоната се забавя в началото на третото тримесечие според данните на агенция Markit. Единният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в еврозоната беше потвърден на ниво от 54,3  пункта през юли 2018 г. спрямо отчетените 54,9 пункта, отчетени през юни.

Ewro Ewro

За Народната банка на Китай се твърди, че ще бъде по-гъвкава по отношение на квотите за кредити в условията на охлаждаща се икономика. Шведската икономика прегрява, което позволява на Riksbank известно пространство за затягане на политиката преди края на годината. В Русия мислят в обратната посока, оставайки отворена възможността за ново понижаване на лихвите на фона на още рискове за ръста.

Английската централна банка повиши лихвените проценти в страната от 0,5% до 0,75% - най-високите нива от близо десетилетие. Изненадващо решението е взето единодушно, а като причини се посочват последните макроикономически данни, които потвърждават, че спадът в производството през първото тримесечие е бил временен, както и че пазарът на труда продължава да се затяга. Но повишената несигурност относно бъдещите отношения на Великобритания с Европейския съюз и продължаващото напрежение в световната търговия може да означава, че по-нататъшните вдигания на лихвите ще се окажат рискови.

sa sa

Търговски хроники

САЩ налагат по-високи мита върху китайски стоки, като същевременно се стремят да рестартират разговорите със своя конкурент за търговската война. В знак, че тактиката „око за око, зъб за зъб“ се превръща в норма, Китай отвърна, че САЩ трябва да спрат с „изнудването и натиска", тъй като това няма да доведе доникъде, което на свой ред потикна министъра на търговията на САЩ Уилбър Рос да предупреди за допълнителни мита. Външният министър на Китай публично се подигра с американците за слабата им икономика. След това в петък Китай отвърна с обявяването на списък на вносни стоки от САЩ на стойност 60 млрд. долара, за който планира да прилага мита, ако администрацията на Тръмп осъществи последната си търговска заплаха.

trade trade

Все пак нещата изглеждат по-добре на фронта на "Нафта", а САЩ и Мексико се доближават до сделка за автомобилите.

Следва да присъединим и Tyson Foods към тези, които обвиняват търговската война за свиването на печалбата през 2018 г. Фабриките по целия свят задържат поръчките, а производителите в САЩ обмислят производствени заводи в чужбина. Южна Корея може да диша малко по-дълбоко заради възстановяването на износа, подкрепено от търсенето на полупроводници.

Apple пренаписа историята 

Американският технологичен концерн Apple прикова вниманието на пазара по редица причини през миналата седмица, включително достигането на исторически връх на Wall Street, като стана първата американска компания, която е оценена на 1 трилион долара.

Акциите на Apple Inc. достигнаха целевата стойност от 207,05 долара (на базата на броя на акциите, обявени в при неготовото тримесечие) малко преди обяд в четвъртък. Акциите затвориха твърдо над тази стойност в петък.

Акциите се преместваха на територия от трилион долари след силен отчет на компанията по-рано през миналата седмица.

Във вторник фискалните резултати за третото тримесечие на Apple надминаха очакванията на пазара благодарение на продажбите на по-скъпите iPhone X и приходите от абонаментни за услуги като Apple Music и App Store. apple apple

Опасенията за потреблението

Изграждането на неотложност, за да се постигне сделка по Brexit, е причина за съкращаването на почивката на Тереза Мей. Докато лидерът на Обединеното кралство се надява на подкрепата на Лейбъристката партия за плана си за Brexit, управителят на Английската централна банка Марк Карни заяви, че шансовете за сключване на сделка са „неудобно нищожни" и че половината от времето му е заето с подготовката на икономиката за прехода. Дори само Brexit сам по себе си може да предизвика следващата жилищна катастрофа на Острова, счита Bloomberg Economics.

На други места по света – потребителски вълнения имаше в Нова Зеландия, където десетки хиляди служители излязоха по улиците, за да накарат властите да се замислят за непокътнатите от десетилетия заплати. А Китай се опитва да потуши протестите и вълненията в социалните медии заради стотици хиляди дефектни ваксини, давани на деца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още