IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от седмицата

Политически нерви преди изборите в България, Гърция получи нов транш, САЩ се насочват към ново повишение на лихвата, в Бразилия затягат коланите

14:55 | 16.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Изглежда, че напрежението през иначе обещаващите до скоро да бъдат скучни президентски избори в България се засилва, след като през изминалите дни прехвърчаха сериозни искри между ГЕРБ и техните коалиционни партньори от Реформаторския блок.

България

Премиерът Бойко Борисов отправи в петък остри критики към партньорите си от Патриотичния фронт и Реформаторския блок и към опозицията по повод последните събития в политиката. Той се появи изненадващо в Народното събрание, след като парламентът не можа да заработи заради липсата на кворум и помоли председателстващия Димитър Главчев да свика извънредно заседание. Последният мигом се втурна да изпълни заръката и така извънредното заседание ще е факт – във вторник. Борисов е поискал от депутатите си и да приемат всички промени в Изборния кодекс, които искат от опозицията. Късно в последния работен ден на седмицата имаше и заседание между министрите и някои от представителите на РБ и ПФ.

Станахме свидетели и на социални вълнения, след като на 11 октомври 120 миньори от рудник "Бабино" започнаха протест под земята, като основните им искания бяха свързани с намалените с около 22-23% трудови възнаграждения от август насам. В петък изпълнителният директор на "Въгледобив Бобов дол" Красимир Чаврагански подаде оставка, след като протестът на миньорите от рудник "Бабино" приключи късно в четвъртък. Тогава премиерът Борисов разпореди концесията за рудник “Бабино” в Бобов дол да бъде прекратена, ако концесионерът - „Въгледобив Бобов дол” ЕООД, не изплати незабавно дължимите заплати на миньорите и служителите на дружеството.

ЕС и еврозоната

Европа прави нови опит за задвижване на общия фискален данък (данък върху финансовите трансакции, FTT). Европейската комисия може да се опита да представи съответния законопроект по-късно тази година, поясни комисарят по валутните въпроси Пиер Московиси. Десет страни от ЕС, включително Германия, сега са готови да подкрепят данъка.

С новия данък се очаква да бъдат намалени спекулативните сделки на финансовите пазари и да се генерират допълнителни приходи за държавните бюджети.

Съкращението FTT (Financial Transaction Tax) бе осмивано в миналото и като „Fairy Tale Tax“, „Данъкът на феите“, защото обещава да реши много въпроси, но не е ясно дали и кога ще влезе в сила. Не е ясен и какъв ще бъде обхватът му.

Еврогрупата даде зелена светлина за нов транш от третия спасителен пакет за Гърция. Финансовите министри на еврозоната гласуваха за предоставянето на 1,1 млрд. евро, тъй като гръцкото правителство е осъществило 15 реформи, сред които реформа в пенсионната система и продажбата на държавни активи. Решението за плащане на още 1,7 млрд. евро все още не е взето, защото преди това трябва да се получи допълнителна информация от Атина. 

 

Все още не е ясно и дали споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада (Ceta) ще бъде подписано на 27 октомври, както бе предвидено. Германското правителство наистина може да ратифицира договора, след като германският конституционен съд даде зелена светлина на споразумението, но под условия. Така например правителството ще трябва да договори възможността за последващо едностранно преустановяване на договора.

Най-голямото препятствие засега остава Белгия. Регионалният парламент на Валония с голямо мнозинство гласува да не участва в ратификацията. Това спъва подписването от страна на Белгия. Валония си остави обаче задна вратичка.

Германският кабинет одобри законопроект на социалния министър на труда Андреа Налес, според който граждани от други страни от ЕС вече няма да получават социална помощ в Германия, ако нямат перспектива за получаване на работа и нямат предоставено право на престой по други причини. 

САЩ

 

Американският федерален резерв публикува протокола от заседанието си на 21 септември. От т. нар. „Minutes“ става ясно, че е бил осъществен интензивен дебат по темата доколко близко е американската икономика до пълната заетост и до каква степен все още има свръхкапацитети.

Интересното в случая е, че слабият растеж в чужбина или неясноти при изброяване на възможни рискове, например във връзка с излизането на Великобритания от Европейския съюз, са изброени като рискове, но не и провеждащите се на 8 ноември президентски избори в САЩ.

Публикуваната след срещата през септември точкова диаграма „Fed Dot Plot“ показва, че по-голямата част от членовете на Федералната комисия за отворените пазари очакват ново увеличение на лихвения процент през тази година.

Китай

Слаби данни за външната търговия на Китай отново предизвикаха загриженост за състоянието на китайската конюнктура. През септември износът се е понижил с 10 на сто спрямо август. На практика износът се понижава за пръв път от шест месеца, отбелязва Bloomberg. Вносът се понижава с 1,9 на сто. Освен това продължаваме да сме свидетели на изтичане на капитал от страната, само през август по официални данни става дума за 27,7 млрд. юана.

Бразилия

Бразилският парламент одобри на първо четене законопроект за промени в конституцията, според който публичните разходи ще бъдат замразени в продължение на 20 години и в бъдеще ще може да се увеличават само до размера на инфлацията. Законът сега трябва да се одобри от Сената, след което ще бъде окончателно приет. Реформата е част от пакет от мерки, с които новият президент Мишел Темер иска да намали държавните разходи.


source: tradingeconomics.com

ЮАР

Финансовите пазари реагираха с бурни движения на курсовете на последните политически сътресения в Южна Африка. Южноафриканският ранд се срина, курсовете на държавните облигации също се сринаха. Предистория: прокуратурата на Южна Африка обвини министъра на финансите Правин Гордан зав измама. Гордан се счита за противник на президента Зума и възнамерява през следващата седмица да държи реч за бюджета, която ще се наблюдава внимателно от рейтинговите агенции. Южна Африка е заплашена от оценка под инвестиционните нива. Така например Moody´s предупреди през лятото, че „политически борби и несигурност по отношение на ръководството на Министерството на финансите" са важни фактори, които трябва да се вземат предвид при оценката на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още