IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата несигурност тласна инвеститорите към активи убежища

В сряда наблюдавахме най-голямото дневно поскъпване при швейцарския франк от началото на 2015 г.

11:44 | 10.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Поредната ескалация в напрежението между САЩ и Северна Корея доведе до най-голямото дневно поскъпване на швейцарския франк за последната година и половина. В сряда азиатската държава обяви, че внимателно обмисля възможността за ракетен удар по тихоокеанския остров Гуам, който е територия на САЩ. Това предизвика остра реакция от страна на Доналд Тръмп, а покачващото се напрежение през деня доведе до бягство към традиционни активи убежища. Швейцарската и японската валута се считат за валути убежища отчасти защото и двете държави поддържат голям търговски излишък. Освен това, Япония е и най-голямата държава кредитор, което поражда предположението, че при евентуална криза инвеститорите ще изтеглят средствата си от чужбина обратно към Япония.

Швейцарската валута достигна курс от 0.96 франка за долар и 1.1259 франка за 1 евро. Японската йена поскъпна с около 0.1% спрямо долара и достигна 109.95 йени за долар. Движението при йената беше подпомогнато и от спадащата доходност по облигациите, която достигна 6-седмично дъно при 10-годишните щатски облигации. Доларовият индекс, който измерва силата на зелените пари срещу кошница от 6 валути, отбеляза спад от 0.14% до 93.52 пункта, след като записа известно покачване по-рано по време на сесията. Напрегната ситуация със Северна Корея засили инвеститорския интерес и към златото. Благородният метал поскъпна с около 1.3% до 1 276.80 долара за унция.

Спадът при долара може и да не е продължителен въпреки трудната година, твърдят анализатори на Goldman Sachs. Очакванията за бавно прокарване на данъчната реформа във Вашингтон, слаба инфлация и крехък ръст в заплащането доведоха до спад на зелените пари през последните месеци, особено срещу еврото. От инвестиционната банка заявяват, че изгледът пред валутата е по-скоро смесен, а факторите, които могат да доведат по повишение при зелените пари са успешна данъчна реформа през 2018 г., както и слабо вероятното намаление на притока на капитали към Европа. От началото на годината доларът е поевтинял с почти 12% спрямо еврото, а доларовият индекс е загубил около 6.5% от стойността си. Goldman Sachs официално коригира очакванията си спрямо курса на EURUSD в следващите 12 месеца от 1.05 на 1.15 долара за 1 евро.

Доклад от сряда показа, че рафинериите в САЩ са преработили рекордно големи количества суров петрол, което частично обезсили ефекта от неочаквано голямото понижение в запасите през последната седмица. Данните от сряда показаха, че запасите са намалеели с 6.5 млн. барела през изминалата седмица, което надхвърли очакванията за спад от 2.9 млн. барела. Запасите на бензин също донесоха неприятна изненада, отбелязвайки голямо покачване. Въпреки това летните месеци са период с традиционно високо търсене на бензин, главно поради множеството отпуски и пътувания в този период от годината. Очакванията, че намалението в запасите на САЩ, комбинирани с намаленията в производството на ОПЕК, ще продължат да оказват стабилизиращо въздействие върху цената. След обявяването на данните за запасите в сряда лекият, суров петрол сорт WTI поскъпна с 39 цента до цена 49.56 долара за барел. Петролът сорт Brent поскъпна с 1.1% до 52.69 долара за барел.

Геополитическата несигурност в сряда донесе червена сесия за американските борси. Индексът Dow Jones прекъсна серията си от 9 поредни затваряния с повишение и спадна с 34.64 пункта, за да приключи сесията на 22 048.7 пункта, като най-губещата компания от 30-те компании, съставляващи измерителя, беше Walt Dinsney. Компанията отбеляза по-добри от очакваните за тримесечието печалби, но и неочакван спад в продажбите, което доведе от спад от 4% за деня. Очаквано, най-добре за деня се представиха акциите от оръжейната индустрия. Широкият измерител S&P500 приключи на неутрална територия, а техническият Nasdaq изоставаше и отбеляза спад с 0.28% до 6 352.33 пункта. Стратези от банката Wells Fargo изтъкнаха, че американските акции се търгуват на най-високите си нива за последните 10-15 години, което според тях може да означава, че пазарът е надценен. Европейските борси също затвориха с понижения, като немският DAX30 и френският му еквивалент CАЦ40 се понижиха със съответно 1.1% и 1.4%.

Централната банка на Нова Зеландия оправда очакванията, оставяйки основния лихвен процент на 1.75% в ранните часове на днешния ден. Събитието, което има потенциал да донесе волатилност на пазарите в четвъртък са данните за промишленото производство на Великобритания. Данните ще излязат в 11:30 часа българско време, а очакванията са за лек спад на месечна база, но повишение на годишна база.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/NZD

Монетарната политика на Нова Зеландия остана без промяна, нищо изненадващо. Местната валута поевтиня веднага след обявяването на решението. Към момента двойката тества ясно изразено ниво на съпротива. Малко вероятно е днес да видим пробив на консолидацията, която се вижда на 4-часовата графика.

NZD/USD

Новозеландският долар продължава да губи позиции спрямо щатския. Преди няколко седмици коментирахме потенциала на двойката да коригира. Зоната на съпротива около 0.7600 оказа необходимото влияние и ограничи ралито на биковете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още